Reprezentanți ai românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, dar și alți români din comunitățile istorice, cursanţi din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi din diaspora, participă zilele acestea la cea de a 17-a ediție a Universității de Vară de la Izvorul Mureșului.
Evenimentul are loc în perioada 12-17 august, iar tema din acest an este „România şi românii de pretutindeni, la un an de la Centenarul Marii Uniri”, printre subiectele care vor fi abordate numărându-se:
- „Provocări şi priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita.
- Acţiunea Români pentru români.
- Capcanele Codului Administrativ”;
- „Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei şi promisiunile autorităţilor române”;
- „Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român?”;
- „Provocări privind păstrarea identităţii la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziţia României” sau
- „Republica Moldova în evoluţiile geopolitice din zonă şi interesul naţional românesc”.
Potrivit organizatorilor, în cadrul ediției din acest an vor fi aduse în discuție și probleme precum politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de cei din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România; demersurile pentru afirmarea identităţii româneşti a romano-catolicilor din Moldova; sau problematica proprietăţii în România; iar în program sunt cuprinse, printre altele, prezentări și lansări de cărți, o expoziție de icoane, un spectacol folcloric, iar cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, Liturghia arhierească realizată de PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei.
Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Topliţa, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din centrul şi sud-estul Europei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, cu sprijinul Guvernului României, iar printre invitați se numără și în acest an miniștri, parlamentari români și înalți demnitari.
Doamne ajută,
Pentru cei care sunt hotărâți să se mute la țară prezint aici un vechi Manual de agricultură, redactat de P.S. Aurelian si care se potriveste perfect contextului actual in care se pune accent pe agricultura ecologica:
https://www.scribd.com/document/319523051/Manual%C5%AD-de-agricultura-pentru-clasele-primare-P-S-Aurelian-1869-pdf
Reguli de citire
ĕ, ĭ, ŏ, ŭ citim ă
ê, ô, û citim â, î
é citim ea
ó citim oa
ḑ citim z
sc (urmat de e sau i) citim șt
ŭ la finalul cuvântului (după consoană) reprezintă “u scurt” și nu se citește
offtopic
Blasfemie pe Napoca News:
http://www.napocanews.ro/2019/08/pelerinajul-greco-catolic-la-nicula-cu-prezenta-spirituala-a-fericitului-arhiereu-iuliu-hossu.html
Se mai întâmplă și lucruri pozitive..