X

[VIDEO] Incidente violente la Ierusalim, între forțele de ordine și palestinieni

La moscheea al-Aqsa din Ierusalim au izbucnit confruntări între poliţia israeliană şi credincioşi palestinieni. Poliţiştii au folosit grenade asurzitoare pentru a dispersa mulţimile de oameni, după ce zeci de mii de palestinieni s-au adunat pentru a participa la serbările ocazionate de festivalul musulman Eid al-Adha.

Potrivit presei israeliene, în urma incidentelor au fost răniţi atât credincioşi musulmani cât şi evrei. La moschea cunoscută şi sub numele Muntele Templu încercau să ajungă şi credincioşi evrei, relatează BBC.

Situația s-a tensionat când sute de evrei au intrat în perimetrul Esplanadei.

Musulmanii cred că locul „este al lor dar este al nostru!”, a afirmat o tânără femeie evreică, Sophia Gehula Cohen. „Sunt 2.000 de ani de când așteptăm să intrăm aici pentru această zi în care Templul este distrus și ni se spune nu intrați, e grav!”.

În centrul conflictului israeliano-palestinian, Esplanada Moscheilor se află în Ierusalimul de Est, sector palestinian al orașului ocupat din 1967 de Israel, care ulterior l-a anexat, fără ca acest lucru să fie recunoscut de comunitatea internațională.

Denumit Nobilul Sanctuar de musulmani, Muntele Templului de evrei, esplanada este al treilea loc sfânt al Islamului și locul cel mai sacru pentru evrei.

Ori Tisha B’Av, Ziua a 9-a a lunii Av în calendarul ebraic, comemorează exact distrugerea celor două Temple, de babilonieni, în 587 Î.H, și de romani, în anul 70.

Dacă intrarea în Esplanada Moscheilor este controlată de Israel, administrarea locului rămâne prorogativul Waqf, o fundație musulmană sub control iordanian.

Categorii
Externe

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

6 comentarii

 1. Tisha Be’Av sau ziua de 9 a lunii Av, o sărbătoare care comemorează distrugerea Templului de la Ierusalim
  ȘTIATI CA distrugerea ambelor temple a avut loc în ACEEASI zi, dar ani diferiți?

  Primul templu a fost distrus de babilonieni în anul 526 i.Hr și a marcat o perioada de 70 de ani de exil Distrugerea de catre romani a celui de-al doilea Templu a fost in anul 70 d. Hr. și a dus la exilul in care multi evreii se afla si astazi provocând o rana care nici astăzi nu este vindecata.
  Povestea zilei spusa de ei:
  https://www.templeinstitute.org/time_to_build.htm

  1. Shalom John, multumim ca faci propaganda israelitilor insa acesta e un site ortodox treaz si cunoasteam ca aceste proteste impotriva moscheei Al Aqsa este pentru a fii culcata la pamant si construit al 3 Templu unde va fii incoronat Antihristul. Asa ca du-te si fa-le reclama in alta parte

  2. John, salut, primul templu a fost distrus in 587 de Nabucodonosor si reconstruit in 524 cu acceptul lui Cyrus..De aceea pe moneda din zilele noastre ,moneda „”bătută „”de Institutul Templului apare figura lui Cyrus dar si a lui …. Trump.

   1. Multumesc ,Horanu!
    După relatarea biblică, templul a fost distrus în timpul cuceririi regatului Iudeei de către babilonieni, în anii 587-586 î.Hr. Nu in 526.(acu am vazut si am corectat-am scris de pe telefon,ieri)
    Al Doilea Templu din Ierusalim a fost construit de către exilații evrei întorși din Babilon în timpul dominației persane în Palestina sau Iudeea antică, pe locul Templului lui Solomon, la circa 70 ani de la distrugerea Primului Templu, deci pe la anul 516 î.Hr.
    Templul a fost apoi restaurat și mărit în secolul I î.Hr., în timpul domniei regelui Iudeei Irod cel Mare. Templul lui Irod era constituit din trei zone concentrice care se înălţau treptat, începând de la nivelul esplanadei şi culminând cu Sfânta Sfintelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.