Doctorul zilei: În 1970, aproape 25% dintre oameni cu vârsta cuprinsă între 12-54 ani erau miopi. În anii 2000, procentajul a crescut la 41%. În celelalte părți ale lumii, spre exemplu în Singapore, armata are probleme cu recruții deoarece nu îi mai poate înrola în armată deoarece suferă de miopie. În 2012, în Coreea de Sud, un studiu făcut pe adolescenți de 19 ani a arătat că aproape 96% dintre ei sunt miopi.
„Copii și adulții petrec foarte mult timp în fața ecranelor și mai mult timp acasă, spune Mark Jacquot, director al unei clinici medicale.
Acest stil de viață contribuie la reducerea focusului pe lucrurile aflate la distanță, ceea ce înseamnă miopie”.
Rolul luminii in declansarea miopiei
Cel mai important sfat pe care Pfeiffer il poate oferi parintilor ca o masura preventiva impotriva miopiei:
„Trimiteti-va copiii sa se joace afara pentru doua ore in fiecare zi si nu numai ochii lor vor beneficia”.
Conform News.com.au: Este o epidemie de miopie în rândul elevilor, cauzată de lipsa luminii solare!
„Este destul de clar că lumina strălucitoare stimulează eliberarea de dopamină care previne miopia”.
În Singapore, elevii de școala primară sunt până la 9 din 10 adulți tineri miopi, pentru că au petrecut doar aproximativ 30 de minute în aer liber în fiecare zi – comparativ cu trei ore pentru copiii din Australia, unde prevalența miopiei în rândul copiilor de origine europeană este de aproximativ 10%.
Cifra în Marea Britanie a fost de aproximativ 30 până la 40 la sută, iar în Africa „practic niciuna”.
Copiii din Asia de Est „practic merg la școală, nu merg afară la școală, merg acasă și rămân înăuntru. Studiază și se uită la televizor”.
Este o problem gravă deoarece miopia este strâns legată de boli precum dezlipire de retina, glaucoma sau cataractă. Acest lucru devine o problemă de sănătate publică deoarece nu doar costurile corecției miopiei trebuie luate în considerare ci și aceste boli asociate cu miopia sunt din ce în ce mai dese”
Din fericire, miopia nu se transmite genetic. Aproape 20 de studii au arătat că nu contează ce fel de material genetic îți este transmis, ci felul în care îți folosești ochii.
Cum se previne miopia?
- Mult timp afară, în natură;
- Pauzele dese
Jacquot povestește despre regula 20-20-20. La fiecare 20 de minute de activitate în fața unui ecran sau a unei cărți uită-te la ceva care se află la 20 de metri distanță pentru 20 de secunde.
“Pentru ochii tăi asta înseamnă o mică pauză, la fel și pentru mintea ta”.
Mulțumim pentru sfaturi. Sunt bune și pentru cei care nu au astfel de probleme
Asiaticii au probleme oculare native din cauze de deformare particulare lor. Mentionez asta deoarece studiile.din articol.vin din Asia (China, Coreea, Japonia). In Europa si Africa putem face o legatura dintre folosirea calculatorului si aparitia sau dezvoltarea miopiei deoarece noi nu avem acelasi tip de pleoape precum asiaticii din Orientul departat si nici aceleasi dedormari native.
InAsia mai toti poarta de mici ochelari, ceeace nu e cazul la.noi chiar in cazul.copiilor studiosi. In general meseriile intelectuale si cititul mult fac rau ochiului. Pe calculator fac si mai rau, datorita luminii albastre a monitorului sau frecventei in cazul.monitoarelor clasice.
Acum ce sa faci – nu mai citesti nici daca iti foloseste ca sa protejezi ochii? Toata viata este sacrificiu si efort..Sa fie din cel bun. Depinde CU CE iti omori ochii. Dar ochii se duc oricum ca tot corpul e alcatuit sa se duca.
Pe langa cauzele fiziologice pot exista si cauze psihologice ale miopiei, care erau cunoscute si de William H Bates care la sf. sec. 19 a publicat o carte despre vindecare miopiei care e folosita si azi cu succes.
Atunci cand oamenii nu vor sa vada un anumit adevar dureror in viata lor sau isi leaga identitatea de beneficiile inconstiente ale miopiei, atunci ei aleg fara sa-si dea seama sa ramana bolnavi.
E ceva care nu se vindeca cu operatii laser.
Se fac exercitii fizice pentru antrenamentul ochilor (exercitii de gimnatisca oculara) dar exista si proceduri din psihologie si NLP care pot trata componenta psihologica a acestei afectiuni.
https://discerne.wordpress.com/2016/06/23/exercitiu-simplu-pentru-miopie-si-hipermetropie/