Fundaţia pentru Şcoală, un ONG de casă al UDMR condus de Nagy Zoltán Levente, şeful de cabinet al liderului UDMR Kelemen Hunor, a cumpărat Palatul Sonnenfeld de pe strada Moscovei din Oradea şi intenţionează să înfiinţeze aici „Casa Maghiară”, un centru cultural în care vor funcţiona, pe lângă Trupa Szigligeti, o bibliotecă, săli de curs, săli de expoziții, birouri ale asociaţiilor pedagogice și culturale.
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de UDMR exclusiv presei maghiare, preţul clădirii a fost achitat în luna decembrie anul trecut, dintr-o finanţare totală de 4,082 milliarde de forinţi – adică 12,68 milioane euro – acordată de Guvernul Ungariei prin Fondul Bethleen Gabor, folosit pentru distribuirea sprijinului financiar către ONG-urile din afara granițelor Ungariei.
Milioane pentru „spart”
Din suma totală, proiectul din Oradea beneficiază de 2,47 miliarde de forinţi (aproximativ 7,67 milioane de euro), în timp ce în Cluj, un proiect similar gândit pentru clădirea fostei asociaţii Minerva, situată la intersecţia străzilor Brassai şi Dávid Ferenc, achiziţionată de asemenea de Fundaţia pentru Şcoală, a primit o finanţare de 1,6 miliarde de forinţi (4,97 milioane de euro).
În clădirea care acum va intra în renovare, vor funcţiona o sală de expoziţii de artă contemporană, studio, cameră de oaspeţi, arhivă, sală pentru educaţie alternativă, cafenea, birouri şi sală de conferinţe.
În comunicatul redactat la Cluj apare şi o declaraţie a preşedintelui Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente (foto), care e de părere că cele două proiecte vor contribui semnificativ la întreţinerea vieții culturale maghiare în Transilvania, oferind şi oportunități de dezvoltare. „Cu sprijinul guvernului ungar, deschidem centre culturale în două mari orașe transilvănene, care în trecut erau considerate fortăreţe ale culturii. Această moștenire va fi continuată, implementată și va fi lăsată generaţiilor viitoare „, se arată în declaraţia redată în comunicat.
Clădire cu istorie
Palatul Sonnenfeld, una dintre clădirile emblematice ale Oradiei, este un complex de clădiri din beton armat şi cărămidă. Palatul are o suprafaţă construită de 5.500 metri pătraţi şi a fost proiectat de arhitectul Spiegel Frigyes, fratele Irinei Sonnenfeld, soţia proprietarului, Adolf Sonnenfeld.
Adolf Sonnenfeld deţinea la parterul clădirii o tipografie, iar familia a locuit la primul etaj, în timp ce apartamentele de la etajele superioare au fost închiriate.
Statul comunist a naţionalizat palatul, păstrând la parter ani la rând tipografia, iar la etajul I au fost „cazate” clubul tipografilor şi Tempo, un club de dans şi fotografie.
În 2009, Gabriel Sonnenfeld, strănepotul lui Adolf Sonnenfeld şi unchiul său, Adam Friedlander, co-proprietar al clădirii, au recuperat palatul, devenit între timp aproape o ruină. Au plătit datoriile către utilităţi şi au început să repare clădirea. De asemenea, au reabilitat faţada palatului, iar din 2013 l-au scos la vânzare.
Preţul? Secret…
BIHOREANUL a încercat să afle amănunte despre tranzacţie, durata negocierilor şi preţul de vânzare de la Gabriel Sonnenfeld, însă până la publicarea ştirii acesta nu a răspuns la mesajul care i-a fost transmis.
Pe de altă parte, potrivit atlatszo.ro, o platformă online independentă de investigaţii jurnalistice, proprietara clădirii din Cluj a fost Asociaţia Culturală Minerva. Chestionat despre preţul cu care a înstrăinat imobilul, Szabó Zoltán Tibor, preşedintele Asociaţiei Culturale Minerva, a refuzat să-l dezvăluie.
„Preţul este confidenţial. A fost o tranzacţie între două organizaţii civile fără scop lucrativ. Ce se va întâmpla cu imobilul trebuie să întrebaţi de la noul proprietar”, a spus Szabó.
Cine învârte banii Ungariei
Fundația pentru Şcoală a fost înființată de UDMR în 1996 cu un capital inițial de 1 milion de lei. Din 2003 până în 2010, fundaţia a gestionat fondurile direcţionate în Transilvania de Guvernul Ungariei pentru susţinerea învăţământului în limba maternă.
În timpul celui de-al doilea guvern Orbán, când relația dintre UDMR și Fidesz a „înghețat”, ONG-ul a supravieţuit din sumele încasate din chirii pentru ca, la sfârşitul anului 2016, să intre din nou în graţiile guvernului de la Budapesta, care i-a acordat 300 milioane de forinţi, adică aproape 1 milion de euro, pentru a „susține programul și obiectivele organizației”.
Preşedintele Fundaţiei pentru Şcoală, Nagy Zoltán Levente, a ocupat funcţii şi în Guvernul României. În perioada 2007-2009 a fost preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cu rang de secretar de stat, iar în perioada 2010-2012, tot ca secretar de stat, a lucrat în Cabinetul vice-prim-ministrului Markó Béla.
Numele lui apare şi într-un scandal imobiliar după ce, în februarie 2016, a închiriat în numele organizaţiei un spațiu de 200 mp în centrul municipiului Cluj-Napoca, iar ulterior l-a subînchiriat unei firme în al cărei acționariat se regăsea la momentul respectiv și soţia sa, Debreczeni Hajnalka (foto), purtătorul de cuvânt al UDMR.
Femeia a fost, la rândul ei, implicată în alte scandaluri. În 2015 s-a descoperit că încasează anual 44.000 lei de la Radio Cluj, deşi nu a fost văzută niciodată în redacţie. Debreczeni şi-a dat demisia din funcţia pe care o deţinea formal, însă a rămas şi azi în Consiliul de Administraţie al TVR, delegată din partea UDMR.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Au început să fie interzise saituri romaneşti pe FaceBook, blogul lui Dan Tanasă este primul pe lista
Au început să fie interzise saituri romaneşti pe FaceBook! Dan Tanasă este primul român a cărui sait a fost blocat de platforma americană Facebook. Cu toţi am auzit celebrul caz al jurnalistului american Alex Jones şi al său InfoWors care a fost blocat de Facebook, Twitter, Instagram şi Youtube, am crezut că „asta este la ei”. Ia noi au fost interzise pagini cu zeci de mii de abonaţi (subscriberi), Legende Vii, NeamUnit sau VociConservatoare şi probabil ne-am zis că a fost vorba de un accident, o campanie de „ură” a unor „heitari” care au dat raport masiv.
Şeful partidului Podemos – extremă stângă – din Spania spunea recent: “dreapta trebuie exterminata ca un virus” vorbim de rudă „EURO-peana” a partidelor progresiste de la noi.
Conservatorii Torpilati
Pe bătrânul continent am avut cazuri de persoane şi situri blocate în reţelele de socializare precum Paul Joseph Watson ( corespondentul infowors din Rergatul Unit) sau fostul editor al site-ului Breitbart News, Milo Yiannopoulos. La fel în Canada facebook a interzis-o pe, Faith Goldy jurnalista la Rebel Media odată cu numeroşi alţi comentatori conservatori.
Dar iată că avem şi primul caz de sit interzis de pe Facebook din România şi nu este unul din siturile acuzate de „fake news” ci blogul lui Dan Tanasă. Dan Tanasă este un jurnalist care lupta pentru drepturile românilor ardeleni din zonele unde UDMR duce o politică de maghiarizare. Pe blogul personal Dan Tanasă prezintă abuzurile extremiştilor maghiari din Harghita, Covasna, Mureș şi procesele pe care el le-a demarat în legătură cu respectarea însemnelor naţionale.
Blogul sau a fost interzis în întreaga reţea FaceBook adică nu îl mai poţi posta nicăieri, nici pe grupuri, nici pe pagini, nici pe profilul tău. Dan Tanasă a reacţionat declarând:
„Sunt primul jurnalist din România pe care Facebook îl cenzurează în totalitate. Facebook este împotriva presei independente”.
Momentan domnul Dan Tanasă a fost sfătuit să încerce câteva căi de contestare, deşi este cunoscut faptul că Facebook răspunde foarte rar.
La rândul sau, Dan Tanasă a transmis următorul mesaj:
„Facebook mi-a blocat fără drept de apel domeniul dantanasa/ro. Nu mai pot da share de pe blogul meu pe Facebook. Cei care vor să mă ajute sunt rugați să încerce să posteze un link de la blogul meu, spre exemplu articolul „ADEC, 5 ani de la înființare: peste 70 de procese câștigate definitiv pentru respectarea Constituției”, și apoi să urmeze pașii indicați de Facebook pentru a solicita o revizuire. Mulțumesc frumos tuturor! „
A mai fost un precedent
A mai fost un precedent care din fericire nu a durat decât câteva zile. Buletin de Carei este singurul cotidian românesc independent din zonă care încă ține steagul sus și apară drepturile comunității românești din acest colț de țară.
Sâmbătă, 16 martie 2019, a avut loc un atac coordonat atât împotriva paginii de FaceBook a publicației cât și a paginii web buletindecarei.ro. Temporal situl nu a mai putut fi distribuit pe FaceBook, la vremea aceea glasul.info a comentat nefericitul incident.
P.S.
Se pare ca există grupuri organizate de maghiari extremiști care raportează in mod coordonat siturile/grupuri naționaliste românești. Iar FaceBook-ul face ce face si in Statele Unite cand afla de existenta unor grupuri sau situri conservatoare.
SURSE:
# dantanasa.ro
Sunt primul jurnalist din România pe care Facebook îl cenzurează în totalitate. Facebook este împotriva presei independente
# profilul domnului Dan Tanasă pe FaveBook
Dan Tanasa Profil Public
# glasul.info
Atac concertat împotriva publicației Buletin de Carei, singurul cotidian românesc independent din Carei
https://razboiulinformational.ro/site/2019/07/dan-tanasa-cenzurat/
Pentru a opri acest masacru trebuie data o lege ! Guvernul ce face ?!
Condiția ca cei rai să triumfe e ca cei buni să nu facă nimic.
Edmond Burke.