X

SUA anunță că se reia aplicarea pedepsei cu moartea la nivel federal. Au fost programate deja cinci execuții

Departamentul Justiţiei din Statele Unite a adoptat un nou protocol de injectare letală şi a anunţat joi reluarea execuţiilor persoanelor condamnate de tribunale federale, programând imediat execuţiile pentru cinci deţinuţi federali, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres. De 16 ani nu a mai fost aplicată pedeapsa cu moartea la nivel federal în Statele Unite.

Congresul a autorizat în mod expres pedeapsa cu moartea prin legislaţia adoptată de reprezentanţii poporului în ambele camere ale Congresului şi semnată de preşedinte”, a declarat procurorul general William Barr într-un comunicat. „Departamentul Justiţiei susţine statul de drept – şi le datorăm victimelor şi familiilor acestora continuarea punerii în aplicare a sentinţei impuse de sistemul nostru de justiţie”, justifică decizia procurorul general.

Departamentul Justiţiei a anunţat totodată că a programat deja execuţiile pentru cinci deţinuţi federali care au fost condamnaţi pentru „crime cumplite şi infracţiuni sexuale„. Execuţiile, care nu au mai fost practicate la nivel federal din 2003, vor fi efectuate în luna decembrie a acestui an şi în ianuarie 2020, potrivit anunţului.

Pedeapsa cu moartea în SUA

Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegală sau au pronunţat moratorii, aşa încât este aplicată de fapt doar în unele dintre ele. Dintre cele 25 de execuţii finalizate în 2018, treisprezece au avut loc doar în statul Texas.

La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu în 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima în 2003.

Tribunalele federale pronunţă rar pedepse cu moartea şi numai aproximativ 60 de persoane sunt în această situaţie în penitenciarele federale, potrivit Centrului de Informaţii privind Pedepsele cu Moartea (DPIC).

Preşedintele american Donald Trump a cerut să fie aplicată mai des pedeapsa cu moartea în cazul traficanţilor de droguri şi autorilor atacurilor în masă.

Cine sunt deținuții „programați” la moarte

Printre cei cinci deţinuţi pentru care Departamentul Justiției a anunțat deja programarea execuției figurează Daniel Lewis Lee, un adept al „supremacismului alb” condamnat în Arkansas pentru uciderea celor trei membri ai unei familii, inclusiv o fată de opt ani.

Un alt condamnat dintre cei cinci este Lezmond Mitchell, găsit vinovat de un juriu din Arizona că a înjunghiat o bunică de 63 de ani şi a forţat-o pe nepoata acesteia să stea lângă corpul ei fără viaţă într-o călătorie cu maşina, înainte de a-i tăia fetei gâtul.

Fiecare dintre aceşti deţinuţi şi-au epuizat apelurile şi remediile post-condamnare”, a declarat Departamentul, adăugând că toate cele cinci execuţii vor avea loc la Penitenciarul Terre Haute din statul Indiana (nord-estul SUA).

Editor web: Luana Păvălucă

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

 1. Cică a mai fost executat fostul vicepreşedinte John McCain, pe baza legii spionajului, pentru faptul că a furnizat arme către Al-Quaeda şi Isis. A fost condamnat de un tribunal militar, şi executat prin injecţie letală;
  Tipul de care am spus mai sus acuzat de pedofilie se numeşte Tony Podesta şi a fost executat, pentru că a furnizat arme inamicilor (probabil Isis, Al Quaeda)

  A mai fost pus sub acuzare un senator numit Lindsay Graham, dar a fost ”iertat”. Urmează şi alţii mulţi, din care numai unul va fi judecat public: fostul şef al CIA John Brennan. Dacă va fi găsit vinovat, va fi spânzurat.

  George Bush Sr. ar fi fost condamnat la moarte pentru mai multe chestiuni, printre care spălare de bani, trafic de persoane, conspiraţie de a încălca ”legea Logan”. Nu ştiu dacă sunt acuzaţii de pedeapsă cu moartea. A mai fost acuzat şi de implicare în asasinarea lui JFK şi în 9/11, dar l-au condamnat după ce a pledat vinovat pentru celelalte. GB ar fi cerut o moarte demnă.

  Treaba cu Jeffrey Epstein cică ar fi folosită pentru a ajunge şi la alţii implicaţi în chestiuni de pedofilie.

  1. @X,

   Exact pedeapsa cu moartea este si va fi pentru cei marunti din punct de vedere oficial. Desi ideal, trebuie si cei din putere sa raspunda la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.