Ungaria protestează, România tace: Controversata lege lingvistică din Ucraina a intrat în vigoare. Doar conversaţiile private şi slujbele religioase pot avea loc în limba minorităților

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Legea politicii lingvistice de stat din Ucraina, intens disputată de către minorităţi, a intrat marţi în vigoare. Potrivit acesteia, fiecare cetăţean ucrainean are obligaţia să cunoască limba ucraineană, limba oficială a statului, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Potrivit legii funcţionării limbii ucrainiene ca limbă de stat,majoritatea prevederilor legii intră în vigoare la două luni de la publicare, adică de la 16 iulie, însă norma care impune ca la dobândirea cetăţeniei ucrainiene să fie necesară susţinerea unui test de limbă, va intra în vigoare abia peste doi ani, a adăugat agenţia ucraineană de ştiri UNIAN.

Pe portalul de ştiri gordonua.com s-a mai subliniat că pentru publicarea şi în variantă ucraineană a publicaţiilor tipărite într-o limbă străină, legea prevede o perioadă de graţie de doi ani şi jumătate, iar în cazul publicaţiilor cu caracter local (adică fără distribuţie la nivel naţional), una de cinci ani. Presa online are obligaţia să publice materialele şi în limba ucraineană abia începând cu 16 iulie 2022.

Parlamentul Ucrainei a adoptat Legea politicii lingvistice de stat din Ucraina în grabă, la 25 aprilie, înainte de preluarea funcţiei de preşedinte de către noul şef de stat, Volodymyr Zelensky. Fostul preşedinte Petro Porosenko a semnat legea la 15 mai. Zelensky a depus jurământul oficial la 20 mai.

Împotriva legii au protestat vehement şi organizaţiile maghiare din Ucraina Subcarpatică, deoarece, potrivit acestora, noua lege elimină toate drepturile lingvistice de până acum ale
minorităţilor. Şi asta întrucât legea face ca folosirea limbii ucrainiene să fie, practic, obligatorie peste tot, cu excepţia conversaţiilor private şi a slujbelor religioase. În plus, legea prevede şi răspundere juridică pentru nerespectare prevederilor.

Zelensky a promis încă din aprilie, la adoptarea de către parlament a legii, că după preluarea funcţiei de şef de stat va supune legea unei examinări, pentru a se asigura că aceasta respectă drepturile tuturor cetăţenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X