X

Maghiarizarea țiganilor din Transilvania. Cum îi momește guvernul de la Budapesta

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ungurii cauta astăzi sa devina majoritari în Transilvania prin maghiarizarea țiganilor la fel ca pe timpul imperiului austro-ungar. În trecut deoarece romanii majoritari și germanii care dominau orașele nu se lăsau maghiarizați, ținta ungurilor au fost țiganii. Astfel ca țiganii au primit privilegii pentru a migra în Ungaria și Transilvania încă din secolul 14.

O nouă etapă a maghiarizării țiganilor a început odată cu împărăteasa Maria Teresa, care a dat ordinul ca țiganii sa fie numiți „unguri noi” iar familiile ungurești adoptau copiii țiganilor pentru a-i maghiariza. În 1783, împăratul habsburg Joseph al doilea a interzis limba țigănească, decretând că aceștia sa adopte germana sau maghiara. Rezultatul acestor politici de maghiarizare s-au făcut simțite la începutul secolului 19, când țiganii din Ungaria și Transilvania fusese maghiarizați în totalitate.

Odata cu compromisul din 1867, cand ungurii au primit controlul asupra Transilvaniei, din dorinta de a deveni majoritari in Ardeal acestia au inceput sa colonizeze tigani, planul fiind de a crea o majoritate maghiara care sa uneasca pretinsul tinut secuiesc cu ungaria. Astfel ca tiganii sunt colonizati in zona actualului judet Mures si in zona Satu-Mare, pentru a ii maghiariza treptat si a avansa simultan dinspre ungaria spre tinutul secuiesc si dinspre tinutul secuiesc spre ungaria.

Planul a esuat odata cu victoria Romaniei in razboiul din 1919 contra ungurilor, insa dupa diktatul de la Viena hortystii au incercat din nou sa uneasca ungaria cu enclava secuiasca, deportand romanii din Transylvania si colonizand in schimb unguri, tentativa dejucate de romani prin invadarea Ungariei alaturi de Uniunea sovietica.


In zilele noastre guvernul maghiar a ajuns să cumpere elevi în județul Satu Mare! Și nu este vorba despre stimularea unor copii de naționalitate maghiară, ci de sute de persoane de etnie romă. Pe care îi momesc cu zeci de mii de forinți pentru a se declara maghiari și pentru a urma clasele de limba maghiară a școlilor din județul Satu Mare. Treaba merge ca unsă de peste un deceniu.

PresaSM: Ungaria ”cumpără” elevi în județul Satu Mare. Romii iau cu asalt bancomatele

Guvernul maghiar a ajuns să cumpere elevi în județul Satu Mare! Și nu este vorba despre stimularea unor copii de naționalitate maghiară, ci de sute de persoane de etnie romă. Pe care îi momesc cu zeci de mii de forinți pentru a se declara maghiari și pentru a urma clasele de limba maghiară a școlilor din județul Satu Mare. Treaba merge ca unsă de peste un deceniu.

Cum a început totul

Guvernul maghiar pune la bătaie – încă din 2002 – 20.000 de forinti – o dată pe an – pentru fiecare elev pe care părinții îl declară maghiar și urmează secțiile de limbă maghiară din școlile din județul Satu Mare. Banii, deși puțini, sunt suficienti pentru a-i convinge pe părinți să-și înscrie copiii la o școala cu predare în limba maghiară. Ceea ce se dorea a fi o măsură de protecție socială s-a transformat încet într-o strategie de cooptare de noi etnici.

Zeci de persoane de etnie romă stau să își ridice ”bursa” de la sediul unei bănci maghiare din centrul municipiului Satu Mare

Într-un exces de “generozitate”, Guvernul maghiar a renunțat la condițiile pentru înscriere la burse (care condiționau deținerea unei legitimații de maghiar), punga s-a lărgit, iar învățământul în limba maghiară a devenit accesibil tuturor. În special, persoanelor de etnie romă. Ținta clară fiind lărgirea numărul de elevi care învață în limba maghiară, cel puțin în statistici. Statistici care vor fi mai mult decât folositoare într-un viitor apropiat. Atât pentru partidele maghiare, care vor avea un bazin electoral lărgit, cât și pentru statul maghiar.

Condiția pentru bani?! Doar să vorbească limba maghiară

Unde nu există clase cu predare în limba maghiară, dar elevii fac într-o formă instituționalizată un curs facultativ de limba maghiară, au dreptul să primească bursă. Forma instituționalizată presupune ca profesorul care predă limba maghiară să fie plătit de Inspectoratul Școlar Județean. Dacă în primii ani se pretindea și acea legitimație de maghiar, în prezent singura condiție este să urmeze cursuri în limba maghiară.

Peste 15.000 de elevi la secțiile maghiare în județ

Reporterii PresaSM au solicitat și obținut din partea Inspectoratului Județean Școlar Satu Mare numărul de elevi care învață la secțiile maghiare la școlile din județ. Astfel, pentru anul școlar 2018-2019 avem un număr total de 15.237 de elevi.

La nivel preșcolar avem 3071 de copii, la nivelul primar avem 5.469 de copii, la ciclul gimnazial avem 3.916 elevi, iar la liceu avem 1.783 de elevi. La aceștia se mai adaugă 899 de elevi de la școlile profesionale, respectiv 99 de tineri care urmează cursurile unor școli postliceale.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Pai cine sa se mai inmulteasca in Romania decat haules baules? Si in scolile din Bucuresti intr-o clasa de elevi un sfert sunt tigani, unii din ambii parinti, unii doar pe jumatate, din rrom cu romanca sau invers. Oricum, majoritatea trec prin scoala ca gasca prin apa, n-au nici o inclinatie pt studiu, vin la scoala doar ca sa le dea statul alocatia, ca in rest, vin sa faca scandal si sa deranjeze, sa vorbeasca urat, sa injure asa cum vad in mediul familial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button