X

Forbes: Praful inteligent (Smart Dust) se apropie. Ești pregătit?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Praful inteligent (Smart Dust) se apropie.  Ești pregătit?

Bernard MARR, contributor

Enterprise & Cloud

Imaginați-vă o lume în care dispozitivele fără fir sunt la fel de mici precum un grăunte de sare. Aceste aparate miniaturale au senzori, camere și mecanisme de comunicare pentru a transmite datele pe care le colectează la o centrală, spre a fi procesate. Astăzi, nu mai este nevoie să-ți imaginezi acest lucru: sistemele microelectromecanice (MEMS), adesea denumite fire de praf, sunt reale și este foarte plauzibil să ajungă într-un cartier apropiat ție. Indiferent dacă acest lucru te încântă sau îți stârnește teamă, este bine să știi despre ce este vorba.

Ce poate praful inteligent să facă?

Dotat cu senzori în miniatură, MEMS pot detecta orice, începând de la lumină și până la vibrații sau temperatură. Cu o putere incredibilă încorporată în mărimea sa mică, MEMS combină senzori, o sursă de energie autonomă, computere și comunicare fără fir într-un spațiu care de regulă are doar câțiva milimetri în volum. Cu o dimensiune atât de mică, aceste dispozitive pot sta suspendate într-un mediu exact ca o particulă de praf. Aceste sunt capabile să:

– colecteze date incluzând accelerații, stres, presiune, umiditate, sunet și chiar mai multe;

– proceseze datele prin ceea ce echivalează cu un sistem computațional propriu;

– stocheze informațiile în memorie;

– comunice fără fir datele către “nor”, o bază, sau către alte MEMS-uri.

Printare 3D la microscară

Întrucât componentele care alcătuiesc aceste dispozitive sunt printate tridimensional unitar la o imprimantă comercială, o cantitate incredibilă de complexitate poate fi gestionată și unele bariere anterioare de manufactură care restricționau cât de mici pot fi realizate aceste lucruri, au fost depășite. Lentilele optice care sunt produse pentru acești senzori miniaturizați pot obține imagini de cea mai bună calitate.

Aplicații practice ale prafului inteligent

Potențialul prafului smart de a colecta informații despre orice mediu în mod incredibil de detaliat poate avea impact asupra a destule lucruri într-o varietate de industrii, de la securitate la conformitate și la productivitate. Este ca și cum ai înmulți tehnologia internetului lucrurilor de milioane și miliarde de ori. Iată doar câteva dintre modurile în care poate fi folosit:

– monitorizarea recoltelor la o scară fără precedent pentru a determina irigarea, fertilizarea și nevoile de control pesticid;

– monitorizarea echipamentelor pentru a facilita o mentenanță mai din timp;

– identificarea slăbiciunilor și a coroziunii înainte ca un sistem să cedeze;

oferirea posibilității urmăririi fără fir a oamenilor și produselor, din rațiuni de siguranță;

– măsurarea a orice poate fi măsurat aproape oriunde;

– sporirea controlului de inventar cu MEMS care urmăresc produsele de pe rafturile fabricii până la cutii, palete, vase de transport, camioane, și până la rafturile vânzătorilor;

– posibilele aplicații pentru industria medicală sunt imense, începând de la proceduri de diagnosticare fără operație, până la dispozitive de monitorizare care ajută oamenii cu dizabilități să interacționeze cu unelte care îi ajută să trăiască independent;

– cercetători de la UC Berkeley au publicat un articol legat de potențialul prafului neural, un sistem implantabil care să fie pulverizat pe creierul uman, oferind feedback despre funcționalitatea creierului.

Dezavantajele prafului inteligent

Încă există o mulțime de îngrijorări în privința adoptării prafului inteligent pe scară largă care trebuie să fie lămurite. Iată câteva dezavantaje ale smart dust-ului:

Îngrijorări legate de intimitate:

Mulți care au rezerve în legătură cu implicațiile din lumea reală ale prafului inteligent sunt neliniștiți în privința chestiunilor de viață privată. Întrucât dispozitivele de praf inteligent sunt senzori miniaturali, pot înregistra orice sunt programați să înregistreze. Deoarece sunt atât de mici, sunt dificil de detectat. Imaginația ta o poate lua razna raportat la implicațiile negative de intimitate atunci când praful inteligent pică în mâinile cui nu trebuie.

Controlul:

Odată ce miliarde de dispozitive smart dust sunt lansate pe o arie ar fi dificil să le recuperezi, sau să le capturezi la nevoie. Dată fiind dimensiunea lor minusculă, ar fi o provocare să le detectezi dacă nu ai fi pus în temă despre prezența lor. Volumul de praf inteligent care ar putea fi manipulat de către un escroc, companie sau guvern pentru a face daune ar însemna o mare provocare pentru autorități în a-l controla când se impune.

Costul:

La fel ca la orice tehnologie nouă, costul de implementare al unui sistem de praf inteligent care include sateliții și restul elementelor necesare pentru o implementare completă este ridicat. Până când costurile scad, aceasta va fi o tehnologie în afara posibilităților financiare pentru cei mai mulți.

Ce ar trebui tu să faci pentru a te pregăti?

Entitățile care au condus dezvoltarea tehnologiei prafului inteligent din 1992 și marile corporații precum General Electric, Cargill, IBM, Cisco Systems și alții care au investit în cercetare cu privire la smart dust și aplicații viabile consideră că această tehnologie va fi perturbatoare pentru economiile din lume.

La această dată, multe dintre aplicațiile pentru praf inteligent sunt încă în faza conceptuală. De fapt, Gartner a listat tehnologii smart dust pentru prima dată în Ciclul Hype al Gartner în anul 2016. În vreme ce tehnologia are un avans, sunt destul de multe de rezolvat înainte de a o vedea impactându-ți organizația. Însă, este important să fii atent la traiectoria sa de creștere, deoarece nu mai este de domeniul științei & ficțiunii. S-ar putea să nu știm când va progresa către punctul adoptării la scară largă, însă știm sigur că este o chestiune de “când” mai degrabă decât de “dacă”.

Tradus & adaptat de Cristian

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Urmează un regim totalitar mondial! Spălații pe creier din România și nu numai sunt pregătiți?
    Chiar nu putem înțelege situația? Nu putem să lăsăm porcovizorul, mizeria din trei litere (sex)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button