Guvernul de la Budapesta pregătește „lecția de istorie” ce vrea s-o dea României la 100 de ani de la Trianon

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Parlamentul ungar a declarat, marţi, anul 2020, Anul solidarităţii naţionale, când se vor împlini 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, transmite agenția ungară de presă MTI.

Potrivit MTI, deputaţii au votat cu 166 de voturi pentru, 5 împotrivă şi cu o abţinere, propunerea comisiei parlamentare pentru solidaritate naţională. Cele 5 voturi împotrivă au venit din partea formaţiunii politice Coaliţia Democratică (DK), iar Anett Bősz, parlamentar independent, politicianal Liberalilor s-a abţinut.

În hotărâre se arată că Parlamentul a luat decizia să comemoreze împlinirea a 100 de ani de la tratatul de pace, semnat în data de 4 iunie 1920, care a destrămat teritoriul Ungariei istorice şi în urma căruia o treime din naţiunea maghiară a ajuns sub autoritatea unor state străine.

Hotărârea fost luată în spiritul responsabilităţii prevăzute în Constituţia Ungariei, “ţinând cont de problemele politice, economice, juridice şi psihologice create de acest tratat de pace, nerezolvate până în prezent, dar în acelaşi timp, bazându-se pe credinţa de dăinuire a maghiarilor de pestehotare şi apreciind rezultatele politicii de unificare a naţiunii, fără modificarea graniţelor, în mod paşnic, începând din 2010″.

Potrivit MTI, Parlamentul a declarat că sprijină organizarea de evenimente, comemorări, realizarea de materiale educaţionale şi filme, atât în Ungaria, cât şi în rândul maghiarilor care trăiesc în Bazinul Carpatic sau în lume, care ajută la conştientizarea sentimentului de unitate a maghiarilor, fără modificarea frontierelor naţionale, precum şi la exprimarea identităţii, şi la protecţia acesteia.

În decizia lor, legiuitorii au declarat că sprijină principiul suveranităţii statului şi crearea unei noi cooperări în Europa Centrală care să respecte nevoile legitime de identitate ale comunităţilor naţionale, cu care, spre binele tuturor statelor din regiune, a tuturor naţiunilor şi a tuturor comunităţilor naţionale, se va putea depăşi moştenirea din trecut a excluziunii, a privării de drepturi şi a restricţionării.

În argumentarea deciziei se reaminteşte că această formă de amintire privind tragedia de la Trianon a fost solicitată Parlamentului ungar de către Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF).

“În perioada de aproape 100 de ani de la trauma Trianon, numărul maghiarilor a scăzut tragic dincolo de graniţele patriei-mamă, dar sentimentul de apartenenţă naţională a rămas”, se arată în recomandarea comisiei. În acelaşi timp, ei au subliniat că prinaceastă decizie nu vor doar să-şi amintească de tragedia de la Trianon, ci printr-o nouă ofertă de cooperare
adresată popoarelor din regiune, vor să contribuie şi la viitorul Europei Centrale.

2 thoughts on “Guvernul de la Budapesta pregătește „lecția de istorie” ce vrea s-o dea României la 100 de ani de la Trianon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X