Recrudescenţa infracţiunilor comise de ţigani în Italia şi nu numai, precum şi asocierea acestor fapte cu poporul român prezentat ca un popor de violatori, hoţi are efecte negative nu numai asupra ţării noastre ca imagine, ci şi asupra românilor de bună-credinţă care merg în străinătate să câştige un ban cinstit. S-a ajuns la situaţii paradoxale, în care România nu mai înseamnă pentru presa şi opinia publică din străinătate ţara Nadiei Comăneci, a lui Constantin Brâncuşi sau a lui George Enescu, nu mai este ţara cu tradiţii şi frumuseţi tulburătoare, ci o ţară de barbari care fură, violează, dau în cap. Şi totul porneşte de la o nefericită confuzie de termeni: rom/români, termeni care în alte limbi, cum ar fi italiana – rom-rumeno, se aseamănă foarte mult, iar diferenţele dispar în mentalul colectiv, astfel că aceste cuvinte devin sinonime şi nimeni nu mai ştie dacă acela care a furat sau a violat este român sau rom. Ca urmare, Jurnalul Naţional propune printr-un proiect de lege revenirea la folosirea cuvântului „ţigan” în loc de „rom”, atât în plan intern, cât şi internaţional pentru a evita confuzia. În plan intern, folosirea cuvântului „rom” este reglementată printr-un memorandum emis în anul 2000 în urma unor presiuni interne asupra autorităţilor române de a schimba un alt memorandum din 1995 care instituise folosirea termenului de ţigan.
Dar cum s-a ajuns ca în loc de „ţigan” să fie folosit termenul „rom”? S-a întâmplat după decembrie ’89. Într-o postare pe site-ul personal, senatorul de Ilfov Iulian Urban povesteşte că 1993 a fost anul când în Consiliul Europei s-a votat pentru folosirea termenului de „romi” în loc de „ţigani”, România având atunci doar statutul de ţară invitată. „Pentru că de acolo s-a pornit cu toată această schimbare, nemaifiind folosită denumirea de «ţigan». Era delegaţia noastră acolo, ministru de Externe era domnul Meleşcanu şi în preşedintele de atunci al Adunării Parlamentare Europene, spaniolul Martinez, am avut un foarte mare prieten al României, care ne-a ajutat foarte mult să fim acceptaţi ca membri deplini. (…) Domnul Meleşcanu faţă de domnul Martinez a ridicat problema şi a spus că pentru noi este o situaţie foarte neplăcută, este un disconfort: rom – România. Ţineţi cont de faptul că în 1993 romii nu deveniseră sperietoarea Europei şi nu erau asociaţi cu naţiunea română! Reprezentanţii noştri la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au spus că, prin modificarea denumirii din «ţigan» în «rom» se va înţelege că România este de fapt ţara ţiganilor. La care Martinez s-a uitat la el şi a spus: «Care este problema? Abordarea dumneavoastră este intolerantă, xenofobă şi împotriva normelor europene. Romii sunt – ca şi românii, ca şi ungurii, ca şi spaniolii, ca şi francezii – o naţie din cele multe care formează Europa de azi. A vorbi peiorativ la adresa romilor este la fel de urât ca şi cum ai vorbi peiorativ la adresa propriei tale naţii». Acelaşi domn Martinez a declarat recent în presa spaniolă că este îngrozit de infracţiunile… românilor din Italia, şi întrebat de ce vorbeşte de români când este vorba de romi, a comentat «romi, români tot una este….»”, spune Urban. Într-o petiţie adresată Parlamentului României, se face o trecere în revistă a denumirii pe care ţiganii o au în diverse limbi. „Gypsy”, în engleză, „zigeuner” şi „sinti” sunt cele mai folosite în germană în limba franceză s-a impus numele de „gitanes”, iar în spaniolă „gitano”. În Danemarca, Suedia şi Finlanda apar sub numele de „tattan” (tătari).
PRESIUNI ASUPRA AUTORITĂŢILOR
Între timp, în ţară, autorităţile române erau supuse unor presiuni continue pentru folosirea termenului de rom în loc de ţigan. Organizaţii, politicieni, personalităţi de frunte cu ascendenţă romă au exercitat o presiune constantă pentru folosirea în documentele oficiale a etnonimului „rom”. Ca un răspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului-ministru de atunci, Nicolae Văcăroiu, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu recomanda folosirea în continuare în documente a cuvântului „ţigan”, în concordanţă cu cuvintele folosite în celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii cu numele poporului român. Presiunile au continuat însă şi în 2000, Petre Roman, ministru de Externe la aceea vreme, semnează un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 către prim-ministrul Mugur Isărescu, în care, propune folosirea, cu precădere, a termenului rom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative – Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti – în corespondenţă cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.
TERMENI FOLOSIŢI ÎN PARALEL
În memorandumul cu nr. D2/ 1094 29.02.2000 adresat de Petre Roman premierului Isărescu se arată că arată că „în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169 din 31 ianuarie 1995 către primul-ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «ţigan», în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se impună. Preocuparea pentru acest memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale. Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…) Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului «rom» în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţa cu organizaţiile internaţionale care le utilizează. Această propunere răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandum-ului – H(03) 169/ 1995, contribuind la stingerea unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică; este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale (Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor”.
TĂRICEANU A SPUS NU
Cum problemele ridicate de romi în Peninsulă s-au agravat în ultimii ani de mandat ai premierului Tăriceanu, automat s-a readus în atenţie una dintre cauzele pentru care românii şi România au de suferit pe plan extern: confuzia rom/român. Numai că, potrivit unui document oficial al Guvernului României, ex-premierul Tăriceanu nu a fost de acord cu revenirea la folosirea termenului de „ţigan” pe motiv că „este de natură a sugera intenţia unei discriminări, fie şi aparentă, pe criteriul apartanenţei etnice”. Ca argumente pentru menţinerea folosirii cuvântului „rom”, Tăriceanu aminteşte memorandumul lui Petre Roman din 2000, dar şi alte documente emise de organisme internaţionale. În acest context sunt citate Rezoluţia 44/1997 a Consiliului Europei privind contribuţia romilor construcţia unei Europe tolerante în care se stabileşte „să se utilizeze termenul de rom/i pentru a se alinia practicii generale a Consiliului Europei şi OSCE, precum şi reunirea sub apelativul rom/i (rom/s în franceză; rom/a în engleză, respectiv „aven ametza”), ansamblul de grupuri cum sunt romii, ţiganii, sintii, manusii, gitanii pentru a simplifica lectura şi înţelegerea documentelor”. Un alt document invocat este Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale ratificată de România prin Legea 33/1995 care reglementează că „orice persoană aparţinând unei minorităţi naţionale are dreptul să aleagă liber dacă să fie tratată sau nu ca atare şi nici un dezavantaj nu poate rezulta dintr-o asemenea alegere din exerciţiul drepturilor legate de aceasta”, Guvernul Tăriceanu comentând că astfel ” persoanele aparţinând etniei în cauză au dreptul la autodeterminare şi de a se autodeclara romi. De asemenea, Tăriceanu afirmă că România a ratificat prin Legea 282/2007 Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare adoptată la Strassbourg, la 5 noiembrie 1992, lege care stabileşte că «prevederile Cartei se aplică următoarelor limbi minoritare folosite pe teritoriul României: lit. m) limba romani»”.
Cum și când a fost înlocuit termenul de „țigan” cu cel de „rom”? Ce s-a urmărit?
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
14 comentarii
Articolul este incomplet. E nevoie sa mentionam faptul ca puzderia de ONG-uri care se ocupă de ‘drepturile’ a tot ce e ne-românesc sunt legiunile lui soros. Tot răul ce s+a abătut asupra ţării noastre i se ‘datorează’ acestui satanist etnic născut la budapesta. Scopul lui final este dispariţia României cu tot cu poporul român. Se pare că a avut multe cozi de topor prin care să-şi facă mendrele. Şi udmr-ul (care NU e partid, dar e în parlament) este tot creaţia lui. http://basarabialiterara.com.md/?p=17810
Totul a inceput in 1992 de la jidovul Petre Rroman !
Exact! Vopsitul apare pe la RTV , mai postează NERUȘINAT făcând ”analize” politice și pe la Cotidianul…un jidan parșiv, un ne-român scârbos!
Denumirea de ,,rom” reprezinta un atentat la identitatea romanilor.
Daca utilizarea cuvantului ,,rom” aduce prejudicii morale romanilor, e firesc sa se ceara inlocuirea acestuia cu un alt cuvant. Tiganii de pretutindeni nu sunt romi. Ei au, asa cum s-a precizat in articol, denumiri diferite, in functie de tara in care se afla. Nu avem nimic cu ei; au obiceiurile si civilizatia lor pe care trebuie sa si le asume. Insa nu este corect ca in Romania, tiganii sa fie numiti romi, denumire care creeaza confuzii intre romani si tigani. Chiar in acest hal se atenteaza la identitatea romanilor? Ca sa nu mai spun ca tiganii beneficiaza de favoruri in ocuparea unor locuri in licee si facultati. De ce? Ca sa-i ajutam sa ne conduca? Exista si elevi romani care se declara romi pentru a beneficia de aceste favoruri.
Daca nu le mai place cuvantul ,,tigan” sa-si caute un alt cuvant care sa le placa, dar nu ,,rom”.
Problema e de la nivel inalt. Am intalnit tigani revoltati ca statul le spune romi.
Mare dreptate aveti ! Eu personal am suferit si inca sufar in strainatate din cauza ca mi se spune ca sunt rom, inclusiv in mediul academic de aici fac aceasta confuzie, am fost socata cand m_au intrabat daca sunt tiganca/rom atunci cand le _am spus ca vin din Romania. Cei care au implementat legea cu denumirea de rom au facut-o expres pentru a-i batjocori pe romani ! Ar treburi sa ne aparam mai ferm identitatea !
Sunt de varsta a treia ,fara regalii de ” profesorii ” cumparate pretutindeni si la tot pasul. Romania a pierdut si pierde si in prezent de la inlocuirea cuvantului Tigan prin cuvantul Rom. Cuvantul Tigan nu este un cuvant urat ,este un cuvant ce ii apartiene unei entitati de oameni care duceau si duc o viata deosebita de alte popoare care vetuiesc pe meleagurile Europei Apusene. Anume acest mod de viata normand a tiganilor ,adica „pleaca unde vrea si se rasfata cum vrea si cat vrea „a fost de veacuri tolerat de toate popoarele civilizate ale lumii. E si normal ca fiecare localitate ,unde poposeau vremelnic cu traiul aceste cete de tigani , bastinasii le mai ” botezau ” si cu un alt nume . De pilda prin partile nistrene acesti tigani mai erau numiti ” Laiesi „, pentru ca in vorba lor ei foloseau cuvinte unguresti. E si normal , ca mari calatorii cu caruta cu cai nu o mai faci. Un popor romantic la apucaturi ,fapte si modul de trai. Tigan nicicum cuvant urat, este denumirea istorica a acestei etnii .
Despre programele unor televiziuni care au dat liber de ani buni la manele, ce spuneți?
Romani tiganizati.
Vor sa implementeze tiganiada in Romania ! Dar depinde si de noi daca le permitem. Sa ne rugam pentru tară !
Desigur , este vorba de uzurpare de etnie . Inainte de 1989 , termenul de tigan desemna o etnie si nu avea conotatie depreciativa . Muschiul tiganesc era o delicatesa , iar romul era o bautura . Este clar ca ne confruntam cu promovarea minoritatilor in defavoarea majoritatii , ceia ce este dictatura , mai ales ca ” vine din afara . Romanii – ma refer desigur la natiunea romana – nu au dreptul la identitate etnica in lume . Pentru cei ce traiesc vremurile avansate apocaliptice intelegem ca traim in DEMONOCRATIE . Vremea ateismului comunist a fost inlocuita cu vremurile antiTeiste ale tatalui minciunii . Si mai sunt atatea aspecte legate de ” libertate ” . Sa ne rugam si pentru neamul romanesc , pentru poporul roman de pretutindeni , pentru Tara aceasta = ROMANIA = Patria noastra , pentru Biserica Ortodoxa Romana = sa nu pice in erezii , schisme si alte rele .
Gipsies, tsiganes, gitans, zingari, gitana, zigeuner, Sigøjner, Cikánské, Cigány, Cigano, Cygańska, Çingene.. ROMI ?!
Dom. Asta era un apelativ pentru tigani.
Nu rom. … ca nu exista promumtie diferita rrom faya dr rom!
Stiam ca prin anii 70 s-a facut in Elvetia un congres mondial al tiganilor… si ca acolo, cu influenta Marii Britanii s-a pus pe masa termenul de „roma”.
Ca au pus in Enciclopedie repede termenul si explicatia ca Romania este tara popilatiei romani, nu roma…
Cautati sa vedeti in dictionare ca tara noastra era R-U-mania, nicidecum R-O-mania.
SI azi se zice :
Roumanie, Rumania, Rumunska, s.a.m.d. – doar in engleza se zice cu „O” iar engleza fiind foarte folosita, in special in muzica si filme, rumanii au devenit – cum le place latinistilor – romani care se sxcrie „afgara” romani, adica tigani.
Am intalnit un ceh care mi-a spus ca Romania este tara populatiei romani, adica – dupa ce stia el – de gipsies, de tigani.
La Ilescu si Nastase nu ma mir – tigani, niste derbedei…
Nici de masonul – sluga jidaneasca Isarescu ori de jidanul Neulander care-si zice „Roman” si poate sa-si zica Tiganu in spiritul lor viclean de furt de identitate, daca e tot aia…
Papa a venit special sa faca lobby pentru ei, ducandu-se la Sibiu. Madona a facut acelasi lucru cand a venit in Romania, cand au huiduit-o spectatorii minute in sir, de era sa plece la ea acolo cu capul spart. Elitele incurajeaza etniile minoritare cu potential infractional (imigrantii, tiganii , inclusiv homosexualii) pt a declansa razboaie civile. Sa dezbini, asta e solutia pe care au gadit-o. Diavolul mai e numit si DEZBINATORUL.