Manifestare memorială în București la 7 ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului Iulian Constantin

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cu ocazia împlinirii a 7 ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului și luptătorului anticomunist CONSTANTIN IULIAN, vă invităm la o manifestare memorială dedicată vieții, luptei și mărturisirii acestui sfânt al temnițelor comuniste.

Participă: Zoe Rădulescu, Octav Bjoza și Marcel Petrișor

Veți putea viziona, pentru prima oară după 60 de ani, imagini din timpul inaugurării expoziției pilot a Muzeului Rezistenței, din 1993, numită „Cartea prigonită”.

Vor fi prezentate două din lucrările lui Constantin Iulian: „Din lagărul România evadează morții” și „Muzeul Rezistenței”.

Născut în 1929 la Vaslui, Constantin Iulian a intrat în organizația clandestină de rezistență anticomunistă a Frățiilor de Cruce și a fost arestat în 1948, executând o primă perioadă de detenție până în 1954. În 1955-58 a activat într-un comandament clandestin, sub comanda lui Puiu Athanasiu, alături de Radu Gyr, Grigore Zamfiroiu, Gheorghe Clonaru și alții. Între 1958 și 1964 a urmat o altă detenție cumplită. A trecut prin temnițele Suceava, Jilava, Pitești, Canal, Aiud, fiind un exemplu de inflexibilitate în timpul reeducărilor de la Pitești și Aiud. Inginer hidrotehnist, a adus contribuții științifice colosale la strategia de combatere a eroziunii țărmurilor mării Negre, dar abia după 1989 i s-a acordat mult doritul doctorat. Activitatea sa în cadrul AFDPR, Partidul Pentru Patrie, Federația Foștilor Deținuți Politici și Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, pe tărâmul realizării memorialului de la Fortul 13 Jilava ori pe șantiere ale monumentelor Rezistenței, blândețea și eleganța sa sufletească, l-a făcut respectat și iubit de toți cei care l-au cunoscut.

2 thoughts on “Manifestare memorială în București la 7 ani de la trecerea în veșnicie a mărturisitorului Iulian Constantin”

  1. Odihneasca-se in pace, printre toti Sfintii Marturisitori din Ceruri! Citind acest articol, ma simt mandru ca si eu sunt inginer hidrotehnician! Fara a avea pretentii ca acum si vreodata voi fi macar la jumatatea staturii morale a marturisitorului Constantin Iulian, sunt bucuros ca pot sa spun totusi ca-i calc pe urme, fiind nationalist crestin – ortodox si (sper ca asa e) marturisitor al crezului legionar! Cum spunea si Dan Puric in discursul din 14 mai anul acesta, la Comemorarea Martirilor din temnitele comuniste, Constantin Iulian este si el o „candela” care, alaturi de ceilalti marturisitori, lumineaza calea neamului românesc ajutandu-l sa nu se rataceasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X