X

Cei născuţi înainte de 1989 au nevoie de încă un vaccin împotriva pojarului

Imagini pentru People Born Before 1989 May Need Another Measles Vaccine
Photo: Justin Sullivan (Getty Images)

Oamenii născuţi înainte de 1989 ar putea avea nevoie de încă un vaccin împotriva pojarului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ed Cara

4/25/19 1:50pm

SUA se află în mijlocul celei mai mari epidemii de pojar de la eradicarea bolii din anul 2000. Dar în timp ce majoritatea victimelor sunt copii ai căror părinţi au decis să nu-i vaccineze ori oameni adulţi care au decis să nu se vaccineze, chiar şi câţiva oameni care s-au vaccinat anti-pojar pe când erau copii pot fi supuşi riscului, în funcţie de vârsta lor.

La începutul acestei luni, oficialii din Ministerul Sănătăţii din Israel au raportat că o femeia israeliană de 43 de ani a căzut într-o comă profundă ca rezultat al unei infecţii cu pojar, o complicaţie rară a virusului, asemănătoare cu gripa. Israel se confruntă acum cu propria epidemie de pojar, şi ca cea din SUA, cauzată în mare parte de răspândirea între grupurile de oameni nevaccinaţi (femeia era însoţitor de zbor la o companie aeriană care zboară des între SUA şi Israel, deci ea putea să contacteze boala în oricare dintre ţări). Dar femeia fusese vaccinată, deşi nu în aceeaşi măsură in care sunt vaccinaţi oamenii astăzi.

În zilele noastre, copiii primesc două doze de vaccin combinat pentru pojar, rujeolă şi rubeolă sau MMR, vaccin care se face de la 1 an. Dar până în 1980, oamenii din SUA şi de peste tot primeau doar o doză. Doar în 1989, după o serie de epidemii, experţii Ministerului Sănătăţii din SUA au promovat o schemă MMR din două doze. Vaccinul MMR, ca multe altele, nu e perfect eficient împotriva pojarului, chiar în două doze (eficienţă de 97%), dar tot e mai bun ca acela dintr-o singură doză (93% eficienţă).

Asta nu înseamnă neapărat că toţi cei născuţi înainte de  1989 ar trebui să se grăbească a se vaccina cu MMR din nou. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) recomandă doar de exemplu, ca oamenii care s-au vaccinat între  1963 şi 1967 cu un virus inactivat să primească din nou vaccin,  devreme ce versiunea mai veche nu a fost foarte eficace. CDC mai recomandă ca adulţii care sunt cumva încă nevaccinaţi să primească cel puţin protecţia conferită de o doză.

Asta spune, ştim că imunitatea conferită de acest vaccin pentru pojar se poate diminua după câţiva ani sau decade, chiar şi la cei ce au primit două doze. Şi destul de interesant, cercetările au arătat de asemenea că epidemiile în creştere  de oreion la tineri ar putea avea legătură cu cu diminuarea imunităţii cu o mai mare viteză la vaccinul MMR, care a dus la cereri din partea unor oameni de ştiinţă pentru un al treilea vaccin de rutină la vârsta de 18 ani.

Între timp, CDC spune că oficialii ministerului sănătăţii pot recomanda un al treilea vaccin pentru oamenii cu risc crescut de oreion, ca cei ce locuiesc lîngă un focar curent.

Dar ce faci dacă locuieşti într-o zonă care trece printr-o epidemie de pojar? Din câte ştim, sunt cam mici  beneficiile unui al treilea vaccin MMR făcut doar pentru pojar. Dar dacă ai primit doar o doză de MMR (sau nu-ţi cunoşti istoricul de vaccinare), nu e un pericol real în a merge la doctor şi a-i cere să-ţi facă un vaccin, în special dacă locuieşti într-unul dintre cele 5 state (California, Michigan, New Jersey, New York, sau Washington) unde tocmai a izbucnit o epidemie.

Într-adevăr, cel puţin pe Twitter, oamenii vaccinaţi, incluzând  doctorii, au raportat că merg la doctorii de familie pentru a-şi testa nivelul de anticorpi, şi în unele cazuri şi-au făcut o doză suplimentară dacă acele niveluri sunt reduse.

Traducerea: Costin Ştirbu

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Ce hal de imunizare e asta?

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Vaccinarea obligatorie este o afacere murdară. Practic ,regimul,poate introduce oricând, orice în organismul oamenilor.,,Ei” pot pregăti un genocid mascat care să se aplice selectiv pe un nr.uriaș de oameni.Ceva asemănător cu ce au făcut cu gripa spaniolă dar,de data asta,la o scară mondială. De asemeni,vaccinarea obligatorie, poate fi un vehicul ideal în întroducerea cipului ca semn al fiarei ,cu toate implicațiile ce decurg de aici și totul sub pretextul ,,binelui general” și cu forța.

  2. Gaza va fi ștearsă de pe faţa Pământului.Arcul Elamului se va rupe,iar Siria va sfârși sub un morman de dărâmături mai mare decât este.Urmează invazia !

  3. Pt ca sunt nascuta inainte de ’89 as cam intra in categoria “bosorogilor”. Cum sa mai dovedesti dupa zeci de ani ca ai facut in copilarie toate bolile acelea, care acum se folosesc pe post de sperietoare?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button