X

CHIRII uriaşe în Germania. Zeci de mii de oamenii cer EXPROPRIEREA marilor concerne imobiliare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comentariu Deutsche Welle de Leonie von Hammerstein

Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă la Berlin şi în alte oraşe, protestând contra chiriilor excesive.  O iniţiativă berlineză propune un referendum privind exproprierea marilor concerne imobiliare.

Proteste contra rechinilor imobiliari

Când, la sfârşitul lunii decembrie 2018, Niklas Brubach a deschis scrisoarea primită de la proprietarul locuinţei sale, a crezut mai întâi că e vorba de o glumă. Prin documentul de 30 de pagini era informat că apartamentul de două camere, pe care studentul îl împarte cu un coleg, urmează a fi modernizat. Chiria s-ar majora astfel de la 458 de euro pe lună, în prezent, la 1408 euro. Un salt uriaş! Aceste costuri tinerii nu vor şi nici nu pot să le suporte.

Odată cu majorarea chiriei, cei doi sunt puşi într-o situaţie dificilă. Ce se întâmplă dacă, fiind nevoiţi să părăsească locuinţa, nu vor mai găsi altceva? Dacă nu vor mai găsi un apartament cu o chirie suportabilă în Berlin, vor trebui să părăsească oraşul?

Niklas Brubach este unul din miile de germani care s-au decis să demonstreze sâmbătă la Berlin sub deviza “împreună împotriva dislocării şi nebuniei chiriilor”. În ultimii zece ani, chiriile, cândva convenabile, din capitala Germaniei, s-au dublat practic. Numai în 2017, preţurile de pe piaţa imobiliară au crescut, potrivit unui studiu, cu 20,5 procente – mai mult decât în orice alt oraş din lume. Un motiv în plus pentru demararea unei iniţiative cu scopul organizării unui referendum privind exproprierea marilor concerne imobiliare. Sâmbătă a început adunarea de semnături în acest sens.

Dreptul la spaţiu de locuit

Societatea Deutsche Wohnen, cu peste 100.000 de locuinţe, cel mai mare proprietar privat de spaţiu imobilar din Berlin a devenit un simbol pentru ceea ce înseamnă majorarea excesivă a chiriilor. Iniţiativa amintiă doreşte, prin referendum, adoptarea de către administraţia locală a unei măsuri drastice de stopare a actualei evoluţii: exproprierea asociaţilor imobiliare care deţin peste 3000 de locuinţe. Măsura ar viza aproximativ 200.000 de locuinţe din capitală. “Societatea îşi exercită dreptul la spaţiu de locuit. Undeva trebie să locuim şi nu e posibil ca locuinţele să devină o marfă al cărei scop e doar obţinerea de profit. Omul, unul ca tine şi ca mine, nu mai contează absolut deloc”, explică Daniel Diekmann. Cu un deceniu în urmă a devenit activist pentru chirii accesibile şi susţine organizarea plebiscitului. De 16 ani locuieşte în acelaşi bloc din centrul Berlinului şi a întocmit un raport acribic despre felul în care investitorii îi tratează pe locatarii celor 106 apartamente din imobil. Apartamentele au fost vândute, modernizate, iar acum se discută chiar dărâmarea întregului bloc în vederea construirii de apartamente de lux. De teamă, 80 de locatari s-au mutat deja.

Mii de persoane au luat parte sâmbătă la protestele din centrul Berlinului

Poziţii pro şi contra

Susţinătorii referendumului invocă Art. 15 din Constituţie. Acesta prevede ca un teren să poată fi transformat “în proprietate comună”. Totuşi, până acum acest articol al legii fundamantale nu a fost aplicat într-o astfel de formă. Iniţiatorii proiectului sunt, însă, optimişti, sperând să întrunească numărul necesar de semnături pentru organizarea plebiscitului: 20.000 în decurs de şase luni, iar apoi încă 170.000 până în februarie 2020. Potrivit unui recent sondaj, ideea exproprierii este susţinută de o majoritate, chiar dacă slabă, a berlinezilor.

Faptul că o astfel de iniţiativă de stânga are ecou în societatea berlineză post-RDG-istă e fără precedent. Mulţi intuiesc chiar dorinţa revenirii la socialism în fosta capitală a RDG. Cel mai recent barometru de opinie, ARD-Deutschlandtrend, relevă că găsirea unei locuinţe la preţuri accesibile a devenit o mare problemă, iar responsabilii politici nu se implică ferm în soluţionarea chestiunii.

Proteste la nivel internaţional

Mulţi berlinezi îi consideră vinovaţi de această situaţie pe social-democraţii aflaţi la guvernare în acest land federal din cauza valului de privatizări de locuinţe. Formaţiunea primarului guvernator al Berlinului, Michael Müller, nu a adoptat încă o poziţie clară cu privire la posibilul referendum. Stânga, partenerul de coaliţie al SPD, susţine iniţiativa de organizare plebiscitului şi a invitat la proteste. Verzii, al treilea partener de coaliţie, sunt scindaţi în această privinţă. Asociaţiile imobiliare şi întreprinzătorii susţin că exproprierea nu va rezolva problema şi că îi vor ţine la distanţă pe investitori. Soluţia, spun ei, ar fi construirea de locuinţe cu sprijinul statului.

În cazul în care se va ajunge la exproprieri, atunci Berlinul, deja supraîndatorat, va avea de plătit despăgubiri imense care s-ar putea ridica la aproximativ 37 de miliarde de euro.

Şefa SPD, Andrea Nahles respinge propunerea de expropriere, procedură care ar dura ani de zile şi ar implica costuri ridicate pentru stat. În schimb pledează pentru investiţii din partea statului în locuinţe cu chirii convenabile.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Emigranti lui merkel ce zic de majorarile astea ?
    Si uite cum totul e gandit de mai inainte, cum oamenii au fost incurajati sa stea in chirie, ca la un moment bine gandit si creat, aducerea de emigranti, sa maresti chiriile bastinasilor ca sa-si ia lumea in cap, precum romanii, sa ramana in tara doar emigrantii.

  2. Sa se pregateasca oare ceva asemanator si cu ratele la banci facute pentru case ?

    De la un timp au inceput sa se construiasca foarte multe blocuri noi, se ajunge la cartiere intregi… Iar multe dintre case sunt cumparate prin rate. Tot in timpul asta au inceput sa vina emigrantii. Si tot in acest timp apar legi ca aceasta: https://ortodoxinfo.ro/2018/07/23/legea-care-deposedeaza-proprietarii-de-case-romanii-cu-datorii-de-doua-luni-la-intretinere-vor-fi-executati-silit-apartamentele-confiscate-devin-locuinte-sociale

  3. Ce informații primim noi în presa oficială românească despre Brexit și ce se întâmplă în presa britanică?

    “O umilire naţională”: presa britanică unanimă după amânarea Brexit

    Liderii europeni şi Theresa May au căzut de acord în noaptea de miercuri spre joi asupra unei amânări a Brexit care să poată merge până pe 31 octombrie, înlăturând provizoriu spectrul unei separări brutale, după un summit tensional la Bruxelles. Compromisul a intervenit în ajunul zilei de 12 aprilie, data limită pentru retragerea britanică decisă în timpul unui precedent summit şi care risca să devină cea a unui divorţ fără acord după aproape 40 de ani de uniune agitată, potrivit Le Soir, citat de Rador.

    Dacă data fixată de Halloween i-a făcut să râdă mult pe internauţi, nu e şi cazul jurnaliştilor britanici, care par să-şi piardă speranţa. Sentimentul general este rezumat de ziarul “Metro”, care scrie că, “Văzut din spaţiu”, Brexit trebuie să semene probabil cu o gaură neagră, a cărei primă imagine a fost dezvăluită miercuri.

    În opinia ziarului “Guardian”, nu această amânare va permite ieşirea din impasul în care se află Brexit. “Umilirea de miercuri seara, când celelalte 27 de ţări ne-au decis destinul – o aducere aminte a modelului norvegian sau a pieţei comune 2.0 unde deciziile sunt luate pentru Regatul Unit fără prezenţa noastră – expune minciunile pro-Brexit şi imposibilitatea de a avea o poziţie puternică şi stabilă în afara Uniunii Europene. Istoria îşi va aminti că britanicii nu şi-au dat seama de puterea pe care o aveau în cadrul Europei decât atunci când au pierdut-o”, scrie acelaşi cotidian. A fost şi umilirea Theresei May, dar jurnalul notează că premierul nu pare să ştie ce este ruşinea.

    “The Telegraph” este de aceeaşi părere şi titrează “O umilire naţională”: niciodată ceva atât de jenant nu le-a fost făcut atâtor oameni de atât de puţini alţii”. Cotidianul îl blamează pe Emmanuel Macron, “care i-a hăituit” pe liderii Uniunii Europene să fixeze “ora fatală a Brexit”. “O noapte ucigaşă la Bruxelles”, per total. “Mail” vede în asta chiar o “răzbunare” din partea lui Macron, care “a răsucit cuţitul în rană”. În opinia ziarului, este vorba chiar de “unul dintre episoadele cele mai umilitoare” din istoria britanică.

    “The Times” merge chiar mai departe şi estimează că umilinţa suferită de Regatul Unit în criza canalului de Suez este abia comparabilă cu ruşinea la care au fost supuşi britanicii la summitul european.

    “Daily Mail” găseşte că data amânării este deosebit de bine aleasă şi titrează “Halloween de oroare pentru May”. O temă reluată de “The Mirror,” , pentru care “coşmarul” continuă. “The Sun” pare chiar să fi pierdut orice speranţă: “Vom pleca oare într-o bună zi?”.

    Brexit este în impas, toţi sunt de acord cu asta. Şi acum? Ce soluţii sunt preconizate? În opinia “Guardian”, este inutil să-ţi faci iluzii, britanicii vor trebui să voteze.

    “Realitatea este că nu există majoritate parlamentară pentru orice rezultat al Brexit – de la no deal la toate variantele unui acord pe Brexit, până la revocarea articolului 50. Chiar dacă prim-ministrul încearcă un alt vot, ea nu va reuşi. În ciuda tuturor lucrurilor, May refuză să plece. (…) Un nou şef conservator nu ar aduce o nouă soluţie la criză. Fie că este acum sau peste câteva luni: să trimiţi problema la populaţie pentru un al doilea referendum sau să organizezi alegeri generale pentru a reuni un parlament capabil să ia o decizie”.

    Două opţiuni luate în calcul şi de “Daily Mail”, care estimează totuşi că un nou referendum pare, deocamdată, dat la o parte.

    “The Times” este mai puţin tranşant î n această problemă, dar Regatul Unit nu va putea merge înainte “atâta vreme cât Theresa May va rămâne prim-ministru”. “The Sun” estimează că acest summit european nu este decât “confirmarea finală” a eşecului Theresei May, care trebuie de acum să accepte că “jocul se apropie de sfârşit”. Este şi cazul “Telegraph” , care preconizează o schimbare de lider.

  4. Stau in occident de mult timp, cu chirie, bineinteles, ca majoritatea oamenilor de aici. Vreau să spun ca aici chiria e cea mai mare cheltuiala din salariu, e principala problema lunara a oamenilor, iar multi dintre ei mai dorm si in corturi pe strazi pentru că nu isi permit sa plateasca lunar aceasta chirie extravaganta sau rata la banca pe viata pentru o casa. Peste 90% din populatia occidentala à fost convinsa sa se mute in oras si sa abandoneze satele si sa traiasca o viata pe datorie, cu chirie. Asa ca dragi români, tineti cu dintii de tara voastra, de proprietatea privată, de sate, de pamant, pentru că se doreste omogenizare peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button