X

România de 15 ani în NATO. Ilie Șerbănescu: Va salva NATO România de la dezmembrare?

Image result for nato romania

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Occidentul a preluat România în NATO și UE și, în numai zece ani, cu o viteză inimaginabilă la scară istorică, a terminat-o!

În condițiile realităţilor încurcate din zilele noastre, cine şi de cine protejează este foarte greu de stabilit.  Pentru ţările slabe, de la periferii sau de la întretăierea puterilor, nici nu ştii care administraţie străină este mai rea: aceea eficientă sau aceea mai puţin eficientă? Actualmente, când tensiunile geopolitice s-au întărâtat atât de aprig după anexarea Crimeei de către Rusia, este extrem de interesant şi de relevant să se ia aminte la câteva experienţe din istorie.

Administraţia rusă a fost una slabă şi ineficientă, deşi Rusia a fost puternică şi victorioasă. A cucerit teritorii, a avut sfere de influenţă şi control extinse. Pe unde a fost a cheltuit însă resurse uriaşe. A adus cum se spune bani de acasă pentru a-şi menţine controlul şi influenţa! Vietnam, Etiopia, Angola, Cuba, Afganistan sunt afaceri politice şi militare de putere şi prestigiu, dar afaceri financiare eşec. Nici în Europa de Est, Rusia n-a realizat vreo afacere din punct de vedere economic. A furnizat materii prime pe care le putea plasa oriunde în lume primind la schimb din Europa de Est mărfuri care calitativ nu puteau fi plasate în Occident.

Controlul rusesc în Europa de Est n-a distrus economia locală, i-a întârziat dezvoltarea sau poate n-a racordat-o la progresul tehnologic, dar n-a desfiinţat-o. La antipozi, s-au situat influenţa şi controlul britanic sau oladez. Imperiul britanic n-a adus bani de acasă, ci a dus bani acasă! A trăit pe seama teritoriilor cucerite, le-a extras seva sistematic şi masiv. Chiar şi după ce le-a eliberat politic! Occidentul întreg trăieşte şi acum pe seama fostelor dar şi actualelor colonii devenite periferii de sine stătătoare cu numele. Este, în ansamblu, produsul unei administraţii eficiente! Uitaţi-vă la România! Până spre anul 2000 nici n-a existat pentru Occident. Nu o considera în sfera sa de influenţă.

Va salva NATO România de la dezmembrare?

În cartea „Colonialismul actual și colonia sa România“ (recent apărută la editura Mica Valahie) ridicam – în contextul teribilului clivaj politic intern și al înfruntărilor ca niciodată intensificate între puterile externe cu interese în zona Europei Centrale și de Est – problema tulburătoarei perspective a unei dezmembrări a țării. Și în finalul cărții mă întrebam, nu doar retoric, ci cu îngrijorare practică, dacă apartenența României la NATO, cea considerată pilonul securității actuale a țării, va salva România de la o dezmembrare.

România a ajuns în anul centenar practic fără economie proprie. Este o performanță istorică, dar ce spunem istorică, este ­superistorică! În ultimii 15 ani, România a reușit, fără s-o fi cotropit cineva militar, să rămână practic fără economie – repetăm: fără economie, și nu cu o economie distrusă –, ceea ce n-ar fi realizat nici vreo 2-3 războaie. Ceea ce mai există ca „economie națională“ este ceva atât de mic și de dezlânat și fără niciun control asupra vreunui punct strategic încât este numai o pipernicită cizmărie de pus pingele prin comparație cu fabrica străină pe care actualul teritoriu al României doar o găzduiește, fără a se alege cu ceva serios de pe urma ei.

Consecințele sunt toate dramatice. Din noianul lor, cel puțin una poate înfricoșa, dar este obiectivă și de neoprit. Și mai bate și la ușă! România este produsul unui colonialism colectiv, cel inaugurat în istorie de sistemul centru-periferie pe care-l constituie UE. Fiecare dintre colonialiștii UE – de altfel, experți de veacuri în ale colonialismului – are câte o bucățică din „bucățica“ numită România. Dacă proprietățile economice din România ar aparține unei singure puteri coloniale, lucrurile ar fi mai simple și mai clare. Puterea colonială respectivă ar stoarce ­România ca pe o lămâie, dar ar păzi-o să fie stoarsă și de alții, căci s-ar comporta cu ea precum cu un bun propriu.

Fiind proprietatea în același timp a mai multora pe bucățele, o hărtănesc toți, ca frații! Și tot ca frații, aceștia se înțeleg de minune între ei s-o hărtănească! Frații se mai ceartă însă între ei. Și nu doar pe România și în România, ci te miri pe unde prin lume, căci este vorba de puteri coloniale sau transnaționale cu anvergură mondială. Și, vai!, când frații se ceartă, ce fac ei înainte de toate?! Își împart bunul deținut în comun sau moștenirea pe care și-o revendică deopotrivă. Ca frații!

Dezmembrarea teritorială a României nu este vreo ficțiune a vreunui patriot îngrozit de faptul că românii nu mai dețin nimic din țara cu numele încă al lor, ci un pericol real și palpabil. Cine o va împărți? Exact cine o deține! Frații colonialiști între ei.

Că vor veni rușii s-o ia este o diversiune! Ce să ia rușii din România?! Tot ceea ce ar putea râvni nu mai este la români, ci la occidentali. Așa că, dacă ar vrea să ia ceva, ar trebui să ia de la occidentali. Și ar trebui să plătească, întrucât Rusia, deși puternică, nu este de-ajuns de puternică pentru a schimba regulile jocului mondial. Iar, potrivit acestor reguli, este nevoie să plătești proprietățile sau bunurile naționalizate. Și occidentalii îi vor cere vreo 100 miliarde euro pe ceea ce au dat doar vreo 10 miliarde euro în România. Hai să nu-i facem și proști pe ruși – căci nu sunt! Rușii au intrat în Crimeea pentru că nu fuseseră mai înainte occidentalii pe acolo să ia tot caimacul! Din România, de unde occidentalii au luat tot caimacul, dar și sufletul oamenilor, rușii ce să mai ia?! Poate doar datorii și experiența unei administrații la fel de minunate ca a lor!

Oricum, în privința împărțirii României, nimic nu va depinde de români! Ca întotdeauna! Iar acum cu atât mai mult cu cât bieții români, dacă îi va întreba cumva cineva, nici nu mai au nimic în mână cu care să poată eventual negocia! Pe cine să se sprijine românii ca țara lor să nu fie dezmembrată teritorial? Altfel spus, va păzi NATO cumva România de o dezmembrare?! Dacă aiurăm împreună cu elucubrațiile vânturate prin spațiul public, apartenența României la NATO, cu rachete și scuturi antirachetă, o păzește de proiectilele nord-coreene și iraniene! Dacă nu ne plac aiurelile, atunci aliniamentele NATO de prin România vizează Rusia. În ce fel Rusia amenință România nu se știe exact, iar în ce fel ar urma NATO să apere România de Rusia se știe și mai puțin. Ceea ce se știe absolut sigur este că șeful NATO – adică America – nu s-a războit niciodată cu Rusia. Decât în șicanări pe seama altora! Și, personal, nici nu cred că SUA își vor strica vreodată relațiile cu Rusia de dragul României! Cei doi mari vor găsi întotdeauna privitor la o țară ca România un compromis de interes reciproc, nu pe seama lor, ci pe seama țării respective. Așa că mai ușor cu pianul pe scări! N-am murit încă, dar nici să nu ne îmbătăm cu apă rece că va veni NATO să ne salveze de la moarte!

De altfel, problema este alta. Mai activi dintre cei ce urmăresc dezmembrarea României actuale sau secționarea ori fragmentarea ei teritorială sunt, din păcate, nu adversari din afara NATO, ci mai degrabă chiar membri ai NATO. În centrul dezmembrării se află Transilvania. Ungaria o reclamă aproape în clar, fără ascunzișuri. Nici Germania nu este departe de aceeași abordare. Investițiile germane, instrumentul principal al unui nou Reich (parcă al IV-lea), se opresc la arcul Carpaților; pentru ele nu există Moldova sau Oltenia. Și se pare că vor s-o ia cu autostrăzi făcute, căci doar presiuni germano-bruxelleze inimaginabile asupra statului român, condus, de altfel, de un etnic neamț, ar putea explica faptul că, din puținul care se cheltuie în România pentru autostrăzi, totul merge la autostrăzile din Ardeal, care îl leagă de Occident, și nu de București!

Prin tot ce face, inclusiv prin instituțiile de la Bruxelles, atât de adesea țintit împotriva României, Germania a devenit mai-marele vrăjmaș al României actuale! Desigur, la împărțire pot apărea și alți actori. Așa cum se întâmplă la orice împărțeală. Ne va apăra NATO de o împărțeală? Cu atâția pretendenți chiar din NATO?! Tare mi-e teamă că România se află într-o situație-limită în care nu se poate sprijini nici măcar pe tâlcul proverbului „Păzește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur“! România actuală nu are nicio posibilitate să se ferească de prezumtivii dușmani! Cât despre prieteni, Dumnezeu cu mila!

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

30 comentarii

  1. Dimpotrivă!
    Îi va da un șut în dos, ca să se trezească!
    SUA a dat acceptul pentru dezmembrare…a spus-o alții, nu eu!

  2. Gandire realista, lumeasca, care te arunca in deznadeje, dar care prezinta doar o parte a problemei fara contextul intreg.
    La noi se construiesc biserici, nu se darama. Avem inca peste 8000 de monahi si monahii ( peste 120-130 la Athos, aproape 10% din vietuitori ). Avem un popor care se spovedeste se impartaseste – in scadere numerica e drept. Cantitativ suntem peste orice tara ortodoxa; dar in enclave.
    Se alege praful de un neam, cand este parasit de Dumnezeu !
    Avem femei pensionare prin Moldova care citesc catisme intregi la psaltire, la cele 7 laude, acatiste (par Calistrat Chifan) care mai tin tara si atrag mila lui Dumnezeu; asemenea pesoane am auzit ca exista si in Bucuresti, si in unele sate din imprejurimi – mult mai ptine probabil.
    Il avem pe parintele Iustiun Parvu ca ne-a reamintit saptamana trecuta ca nu ne-a uitat, ca se roga pentru noi.
    In rest este actuale ultimul sfat al ducelui Wellington inainte de batalia de la Waterlo:
    FIECARE SA-SI FACA PRAVILA LA LOCUL SAU CU BINECUVANTAREA DUHOVNICULUI !

    PS: Sub nici o forma nu as da Rmania pe superindustrializatelor Germania sau Anglia sau Suedia. NE LASAM IN GRIJA LUI DUMNEZEU !
    Sunt convins ca in curand mantuirea va fi ma usoara aici deca5t in imparatia antihristica a raului din lumea ‘civilizata’.
    PS2: Vedeti ca pe youtube e unul Viorel Ghica – “ortodox antisistem” care isi pune problema supravietuirii intr-o lume in care nu mai poti “cumpara sau vind”. E oarecum amator, cu gargauni cat roata carului (crede ca pamantul este plat), dar sufletist, etuziast, hotarat, trecut prin unele inceracari care l-au calit. Are un canal youtube. Sectiunea cu COMUNITATI ORTODOXE IN VREMEA CAND NU SE VA MAI PUTEA SUPRAVITUI LA ORASE, RETRAGEREA LA TARA, TREBUIE VAZUTA OBLIGATORIU DE ORICINE. – sunt cateva filme.
    Dupa ce a izvorat mir de la icoana Sf Iustin Parvu, Viorel Ghica (“ortodox antisistem”) este singulul care a luat in serios sfatul parintilor Iustin Parvu si Paisie Aghioritul, de a ne simplifica visata si de a incerca sa ne deconectam de la consrangerile in credtere la care vom fi supusi de institutiile statului.
    Din aceasta perspectiva

    1. 1) In privinta chpurilor sunt intru totul dezacord cu parintale Calistrat. Nu te poti pune impotriva avertizarilor unor sfinti precum Paisie Aghioritul sau Iustin Parvu.
      Ramane totusi o problema greu de rezolvat de catre duhovnici: majoritatea ortodocsilor sau membri ai familiilor lor au nevoie de carnete de conducere, de pasapoarte pt lucru in afara tarii, de asistenta medicala; in plus sunt comozi.
      Ii excluzi din Biserica ? Ii anatemizezi ? Nu au taria celorlalti.
      Mai bine ii lasi chipuiti si cand va fiu vremea vor pleca ei din Biserica sau se vor lasa pecetluiti. ORICUM PARINTELE IUSITN A PROFETIT CA FOARTE PUTINI ROMANI VOR REFUZA PANA LA SFARSIT PECETEA. Deci e de presupus ca multi care au refuzat la prima incercare actele biometrice vor rabda pana la sfarsit.
      2) Ai canoane explicite pt sanctionarea celor ce au primit acte biometrice ? Exista vreo Biserica care la nivel de Sinod sa fi pus in practica avertizarile privind actele biometrice ? In Georgia sau Bulgaria de exemplu – explicit antiecumeniste – cum sunt tratati cei cu acte biometrice ? Primesc Sfintele Taine sau nu ?
      Din pacate aici credinciosii ttrebuie sa-si asume decizia cea grea, in conditiile in care Biserica nu va fi lasata sa-si expuna un punct de vedere oficial, in sensul avertizarii parintilor Iusin si Paisie.
      3) Are cineva vreun text/studiu de la pomenitori/nepomenitori din Romania sau de la Bisericile surori, care sa ne explice din punct de vedere canonic care este pravila pe care
      trebuie sa o faca cineva care a luat acte biometrice ?

      1. Am auzit si eu cu durere unele cuvinte ale parintelui in care minimiza unele avertizari ale parintilor, legate de semne;le tot mai ingrijoratoare ale vremurilor, in care se implinesc tot mai multe profetii.
        Legat de “biografia lui antihrist”, eu cred ca parintele incerca sa corecteze apucaturile unor crestini, care in loc sa-si faca pravila, scotoceau carti si resurse internet pt a afla detalii despre antihrist.
        Parintele pune accentul pe rugaciune, acatiste in special PSALTIRE.
        Pe draci cel mai mult ii supara rugaciunea la Psaltire. Citirea unor carti chiar teologice, daca se face in detrimentul rugaciunii, ii bucura.
        ASTA MI SE PARE A FI FOST MESAJUL !
        Cand vorbesti mult, este imposibil sa nu gresesti.
        Daca esti foarte atent la predicile postate pe internet – mii de ore pe an mp4 – sigur mai gasesti si alte erori. Pt ca de multe ori, vrei sa cotrectezi intr-un loc cu multa ravna, si iti scapa alte aspecte.

        CAND SCRII O CARTE, POTI VERIFICA CORECTA, FORMULA. Cand tii o predica, ti-a scapt gresala, intra in arhiva mp4, si von cei odihniti cu mintea limpede care o evidentiaza.

      2. În privința CIPurilor, DACĂ preoții spuneau să nu luăm DE LA ÎNCEPUT nimic ce conține CIP, fiind în același duh cu Pr.Iustin Pârvu, lucrurile nu ar fi avansat!
        Ce spunea demonul din femeia aia în video-clip?
        Că toți preoți care nu au avertizat poporul vor merge la iad!
        Ar fi zis autoritățile că suntem nebuni, dar așa…toți bolnavii, mai ales pensionarii s-au grăbit să ia cardurile de sănătate, nenorocitul ăla securist de UTI a implementat cardul pentru mijloacele de transport, instituțiile au făcut contract cu Băncile pentru a se lua salariile pe card, și tot așa!
        De altfel, Constituția permite să îți iei banii cash, în mână, dar oamenii, nu și nu! Preferă să plătească comision băncilor – putori care nu fac decât să se hrănească pe spinarea oamenilor. Mi-a plăcut faza luării salariului cu valiza, în privința lui Vâlcov și-a nu știu mai care…DECI, dacă ei preferă așa, noi – și ortodocși, nu hoți ca ei – de ce nu profităm de asta?

    2. Am ascultate peste 100 de predici ale parintelui Calistrat – inclusiv cele de la BZI LIVE si le-am si descarcat.
      NU AM GASIT NICI UN CUVANT PRIVIND APROBATREA CASATORIILOR MIXTE, stabilit la sinodul din Creta. Prainte spune ca respecta libertatea: esti sentimental, pui sentimentul mai presus de Hristos, casatorestete cu cine vrei dar nu cere preotului sa-ti oficializeze sentimentele batjocorind Sf Taina a Casatoriei !
      In general face o echilibristica la limita privind heterodocsii. Vorbeste de politete si civilizatie dar nu promoveaza faradelegile ecumenismului – rugaciunile in comun. Cel putin nu am gasit eu asa ceva.
      E UN PREOT PLIN DE RAVNA.
      Sunt convns ca se va spovedi pt derapajele care le-a facut si ca Dumnezeu il va ierta !

      SUNT FOARTE MULTE LUCRURI DE INVATAT DIN PREDICILE LUI. PRACTICA RUGACIUNII ASCULTATE DE DUMNEZEU, INTAMPLARI (+TALCUIRI) DIN VIATA OAMENILOR EVLAVIOSI/PACATOSI; EXPERINTE MONAHALE ALE UNOR MARI PARINTI, CARE AR FI PUTUT FI SCRISE IN PATERICUL ROMANESC. repet din pacate la pachet cu cateva/foarte putine inexactitati/greseli, care ar trebui sterse definitiv.

  3. Romeo B a scris:
    “La noi se construiesc biserici, nu se darama. Avem inca peste 8000 de monahi si monahii ( peste 120-130 la Athos, aproape 10% din vietuitori ). “

    Și eu m-am gândit intens la aceste statistici. Dar imediat mi-a venit în cap întrebarea: oare mulțumită acestei statistici noi n-ar fi trebuit să plutim la 10 cm deasupra pământului? De ce nu se întâmpla așa? De ce pică referendumul antihomosexualitate Prin neprezentare la vot? De ce oamenii sunt ecumeniști? De ce România nu este răscolită de faptul că vine papa ereticul în vizită?

    Nu-ți împărtășesc acest optimism pentru că scrie în scrierile sfinților părinți că în vremurile din urmă bisericile vor fi poleite cu aur iar înăuntru vor fi numai înșelați.

    1. Optimismul lui @RomeoB se traduce așa: estul care a fost vitregit sub comunism a crescut duhovnicește, pe când vestul care a trait bine s-a pierdut cu totul. (Se dărâmă biserici pe capete din lipsă de enoriași). Așa că, dacă Dumnezeu va ingădui vreo urgie, înseamnă că nu ne-a uitat. Să ne rugăm să ne țină în trezvie ca să nu nu trezească cu nuiaua.

    2. Conform statisticilor, numarul credinciosilor traitori este foarte mic raportat la populatia botezata ortodox. Iara daca avem in vedere pacatele in crestere cantitativ si calitativ ale romanilor, trebuie sa cadem in deznadejde.
      Totusi exista potential de redresare – “mai sunt 10000 de drepti care nu si-au inchinat genunchii in fata satanei”.

      Batalia in viitor se va da pt sufletele acestora. Atata timp cat ei exista, nimic nu e pierdut; totul poate fi recuperat – teoretic. Ori un parinte Calistrat, care pune cohorte de babe pensionare -care nu sunt calugarite- sa citeasca la Psaltire cateva catisme zilnic, cu minim de investitie financiara, sau sa faca rugaciune inimii, este de o valoare inestimabila.
      Dupa parerea mea, pensionarii care au timp si ravna, “babele lui Calistrat” reprezina marea resursa de supravietuire a Romaniei Crestine.

      Turma lui Hristos a fost totdeauna o “turma mica”. Sunt convins ca majoritatea ortodocsilor care nu au fost la referendum nici nu stiu care este deosebirea intre un ecumenist si un antiecumenist.

      Am vorbit cu mai multi preoti din Bucuresti: nu concep sa tii un om dumunica la o predica de peste o ora. La Calistrat se poate: cu credinciosi veniti de la Iasi.
      Si inca o remarca a parintelui: ar “trenui ca ierarhii sa meaga din cand in cand la bisericile parohiale sa vada cati credinciosi vin la liturghie. Daca numarul nu creste in timp, este si vina preotului. Trebuie adus altul, cu alte mijloace pastorale. Cine umple biserica la liturghie, cine aduce mai multi crediciosi, ala trebuie pastrat.”

      PT MINE, CEA MAI MARE DESCOPERE LA PARINTELE CALISTRAT ESTE CA O PROBLEMA GREA IN VIATA O POTI REZOLBVA CU AJUTORUL ACATISTELOR SI BINECUVANTAREA DUHOVNICULUI ! FOARTE MULTE EXEMPLE, IN CARE ESTE IMPLICAT CREDINCIOSUL, cu o pravila de 40 de zile. In general in carti se spune ca platesti liturghii/ acatiste la nu stiu cate manastiri si se rezolva sau nu. Doar la par Nicodim Mandita am mai intalnit sa primesti pravila pt rezolvarea necazurilor.

      >>”De ce pică referendumul antihomosexualitate ”
      La referendum s-au prezentat ceiu ce merg duminica la liturghie si au ascultat de indemnurile preotilor. Cei ce s-au infomat de la ProTV, sau de pe retelele de socializare, “au refuzat” sa se prezinte “pt a nu-l ajuta pe Dragnea si PSDul”.
      UN FEL DE CERNERE A ORTODOCSILOR !

    3. >>Nu-ți împărtășesc acest optimism pentru că scrie în scrierile sfinților părinți că în vremurile din urmă bisericile vor fi poleite cu aur iar înăuntru vor fi numai înșelați.”

      Depinde cum definesti optimismul. Uite ce profeteste parintele Rafail Noica (Scrisoare catre un arhiereu):

      Va trebui sa pierdem pe multi din randurile preotilor si din numarul credinciosilor: aceasta in Apus s-a si facut, mai ales dupa razboi, indeosebi din anii ’50 incoace; iar cei ce au ramas – dintre acestia sunt cei care acum recunosc, si iubesc – si primesc, acolo, Ortodoxia. Paradoxal, pe noi Comunismul ne-a pazit, intr-o masura, in felul lui; dar acum a venit vremea (Ioan 17, 1). Vom fi nevoiti sa vedem propasiri si izbanzi din partea catolicismului si a celorlalte secte; sa ne vedem facuti de ras si de rusine de catre mass-media, si pe noi insine, si pe iubita noastra Biserica, si tot ce avem mai scump si mai sfant in lume; sa rabdam ocari si prigoane din afara, iar dinlauntru smintiri, si poticniri, si vanzari (Apoc. 13, 7).
      Acum a si inceput acea vreme cand “cel ce nedreptateste – mai nedreptateasca, si cel ce spurca – mai spurce” (Apoc. 22, 11) – si oare nu s-a umplut intreg globul pamanesc de “promiscuitate” si de libertinaj neinfranat, iar cele de negandit in urma cu vreo treizeci de ani, acum sunt “moneda curenta”? Dar, desi mai putin vadit, si vremea cand “si cel drept mai faca dreptate, si cel sfant mai sfinteasca-se“, ca “Cel ce este sa vie va veni, si nu va [mai] zabovi“, si “plata Lui in mana Lui” pentru fiecare. (Evr. 10, 37 si Apoc. 22, 11-12)
      ————————–

      TREBUIE SA AVEM OBIECTIVE REALISTE !
      Exista o profetie care ne asigura ca si in ultima zi de domnie a lui atihrist Sf Liturghie se va savarsi. Astazi cel mai bine pozitionata pare sa fie Georgia, unde va merge icoana Portarita de la Iviriu/Athos. Legat de bisericile poleite: stim ca ultima generatie de credinciosi va liturgisi prin crapaturile pamantului.
      Ca si in puscariile comuniste, cei mai apti pt a rezista, cu pregatrire de supre-profesionistri sunt sihastrii si calugarii.
      Paintele Roman Braga (care a fost la Pitesti), povesteste in cartea editata la Alba Iulia, ca era un calugar intr-un lagar unde era torturat si batjocorit de tortionari. Cu revarsari de bunatate sufleteasca ii binecuvanta pe acstia. Un detaliu important: parintele cunostea Scara pe de rost si o traise (Filocalia IX).
      Constantin Ciomazga in cartea Se intorc mortii acasa, istoriseste viata din inchisoare a unui ieromonah care stia Cuvintele de invatatura ale avvei Isaac Sirul (Filocalia X)
      Orice tortura inventata de tortionari reprezenta pt el un examen de trecere a unei ispite. Sunt descrise in carte diverse invataturi ale avvei Isaac aplicate in situatii concrete.

      https://www.librariasophia.ro/carti-Se-%C3%AEntorc-mor%C8%9Bii-acas%C4%83-+-Lucrarea-(caset%C4%83)-Ciomazga-Cornel-Constantin-so-11717.html

      Pentru mine, Filocaliile IX, X sunt deja texpe patristice verifivcate in lupta cu ispitele tortionarilor. Iar carte lui Ciomazga (roman bazat pe intamplari si personaje reale) un model de aplicatre cu succes.

  4. Romeo B s scris:

    “Batalia in viitor se va da pt sufletele acestora. Atata timp cat ei exista, nimic nu e pierdut; totul poate fi recuperat – teoretic.
    (…)
    “Dupa parerea mea, pensionarii care au timp si ravna, „babele lui Calistrat” reprezina marea resursa de supravietuire a Romaniei Crestine.”

    Dragă frate Romeo. Nu vreau deloc să fiu prăpăstios și nici îndrumător spre deznădejde.

    Dar nu scrie nicăieri, nici în scripturi și nici în sfânta tradiție și în sfinții părinți, că in vremurile din urmă va fi un reviriment general in care omenirea se va întoarce într-o oarecare proporție către credința adevărată și astfel vor crește semnificativ șansele multora de a se mântui.

    Dimpotrivă. Toate scrierile ne spun că totul se va strica. Dacă ne uităm in jurul nostru observăm că se întâmplă exact ceea ce s-a scris.

    Da, din punct de vedere fizic, tu ai dreptate. Oamenii se îmbracă și se duc la biserică. Oamenii iau în mînă Psaltirea și citesc.

    Dar ce te faci fratele meu că, dacă stai de vorbă cu ei, îți pui mâinile în cap pentru că auzi toate năzbâtiile antiortodoxe in care ei cred. Și asta în condițiile în care citesc acatiste și citesc Psaltirea. Eu nu te contrazic.

    Ca să fiu mai limpede am să-ți dau un exemplu din familia mea.

    Mama mea face aceste lucruri dar mi-a spus limpede în față că și adventiștii se roagă aceluiași dumnezeu. Mi-a spus limpede în față că și cei de altă credință necreștină se roagă aceluiași dumnezeu.

    Are o prietenă de vârsta ei care la rândul ei are o fiică de vârsta mea. Această fiică este căsătorită cu un arab în Siria și are trei copii cu el. Prietena mamei mele ca și bunică merge periodic și stă câteva luni în Siria cu așa zișii nepoții. Când i-am spus mamei mele că prietena ei ar trebui să o șteargă din viața ei pe fiica ei mama mea s-a opărit foarte tare. M-a beștelit înfiorător. Mi-a spus că și aceia se roagă lui Dumnezeu. Adică islamiștii. Și mi-a precizat să nu mai deschid acest subiect cu ea vreodată.

    Dar fratele meu, mama mea are un contact nemijlocit așa-zis duhovnicesc cu preotul din parohia ei și nu ratează spovedania periodică. Oare acest preot nu trebuia s-o pună la punct auzind aceste prapastii de la ea? Ce fel de catehizare mai este și asta?

    De ce am ajuns eu ortodox și mama mea ortodoxă să avem poziții atât de diferite în interiorul ortodoxiei pe care o pretindem?

    De asemenea mama mea este o fana a lui Calistrat Chifan. Când se duce la Iași nu ratează ocazia să-l frecventeze.

    Fratele meu e om cu carte. Fost pilot de aviație. Pensionat de tânăr. Îl frecventează pe Calistrat Chifan. Știi ce prăpăstii îmi spune fratele meu?

    Imi vorbește despre faptul că anumite neamuri de pe planetă au venit pe pământ aduse de extratereștri. Cum ar fi chinezii.

    Tot fratele meu mi-a spus limpede în față că “cine a hotărât că trebuiau să fie 12 apostoli? De ce nu șase, de ce nu opt?”

    Acestea sunt lucrurile pe care mi le-a spus în față fratele meu care-l frecventează pe Calistrat Chifan.

    Desigur că ne putem lăsa impresionați de predicile sforăitoare ale lui Calistrat Chifan. Și predicatorii adventiști și baptiști dovedesc o abilitate extraordinară în predicile lor. Oamenii plâng la predicile acestor eretici.

    Ei bine, exact de acest gen de predici trebuie să fugim cu viteza luminii.

    Am să-ți mai spun acum un lucru de care o să te crucești.

    Duhovnicul meu mi-a spus la un moment dat un lucru care inițial m-a șocat. Dar după aceea mi-am dat seama că așa este.

    Duhovnicul meu mi-a spus că preotul trebuie să fie smintit să țină predică. După liturghie.

    Și l-am întrebat de ce părinte?

    Iar el mi-a răspuns: “atâta timp cat s-a citit Evanghelia în timpul liturghiei și la aceasta s-a adăugat Cazania, nu mai este nimic de spus”.

    Am citit și eu Cazania pentru că o am în casă și mi-am dat seama că trebuie să fii extrem de înduhovnicit ca să mai poți scoate ceva mai luminător și mai dur chiar decât se scrie în cazanie.

    Duhovnicii precum Calistrat Chifan țin predici ca să se audă pe ei. Ca să facă spectacol. Slavă deșartă cat casa.

    Un om bine catehizat in timp îndelungat de-a lungul anilor nu mai are nevoie așa de mare de predici. Contactul în timp îndelungat cu duhovnicul și catehizarea sistematică cu respectarea canoanelor ortodoxe și cu respectarea dogmelor îl ține pe om în cunoștință de cauză.

    Acest om își lămurește problemele ortodoxe din mers, una câte una, pe măsură ce acestea apar. Să mă ierte Dumnezeu dar o foarte mare parte din preoții de mir ar trebui să abandoneze urgent tentativa de predică. Să citească Cazania și cu asta basta.

    Când ninivitenilor li s-a comunicat de către prorocul Iona că vor fi ștersi de pe fața pământului s-au pocăit trei zile cu cenușă în cap toți, inclusiv animalele. Ei nu au trimis o delegație în fața lui Dumnezeu care să se pocăiască. Iar Dumnezeu s-a milostivit și nu i-a mai șters de pe fața pământului.

    1. >”Imi vorbește despre faptul că anumite neamuri de pe planetă au venit pe pământ aduse de extratereștri. Cum ar fi chinezii.”

      1) Prin iarna 1994 sau 1995 am fost la Clocociov sa ma spovedesc la par Visarion. Venise si un tanar, cititor zelos al revistei Paranormal. Dorea sa cunoiasca “pe viu” un ieromonah “paranormal”.
      Cateva zile, impreuna cu niste studenti teologi am incercat sa-l convigem ca farfuriile zburatoare tin de ocultism; cutisem pe Serafim Rose. Nu am reusit nici unul. S-a dus la par Visarion (vazator cu duhul) sa-l cunoiasca si sa vorbeasca. A revenit la chilia unde locuiamtotal schimbat si vindecat de “apucaturi paranormale”. Nu as fi crezut daca mi-ar fi spus-o cineva.
      2) Danion Vasile a fost practicant de yoga in cea mai toxica forma din Romania. Tatal sau a prins de veste tarziu de situsatia peiculoasa pt care nu avea solutii. La sfatul parintelui Galeriu, s-a dus la Sihastria, unde a platit niste rugaciuni. Cu mare greutate, Danion s-a intors la ortodoxie, devenind ravnitor.
      3) Din viata Sf Antonie aflam ca prin binecuvantarea sa, mai multi calugari au traversat Nilul calare pe crocodili fara sa pateasca nimic. Mai putin se stie ca au existat calugari care au dat binecuvatare ucenicilor sa se suie pe crocodili pt a traversa Nilul, si au ajuns sa fie mancati de acestia.
      Cand iei o binecuvantare, intr-o problema grea, pt a face o pravila, eu ma interesez in ce masura altii inaintea mea s-au folosit. Pt fratele tau asta e solutia cea mai ieftina si accesibila. Mai ramane sa gasesti pe cel care iti va da binecuvatarea si sa iti rezolve problema.

      Mult succes !

        1. Danion nu are nici o legatura cu tanarul de la Clocociov din 94-95 !
          Sunt situatii diferite, persoane diferite, cazute in in ratacirea new-age, in grade diferite de afectare.
          In comun este faptul ca discursul rationsalist este sortit esecului.
          Doar rugaciunea altora sau harul unor duhovnici imbunatatiti, ii scoate din ratacire.

  5. Și despre Ciomazga am să îți spun cuvinte care te vor nemulțumi total dar n-am s-o fac pentru că deja începem să ne certăm.

    Când mergem la supermarket cu căruciorul printre rafturi, dacă mai avem ceva în cap, ne uităm pe etichetele alimentelor să vedem câte E-uri și câți conservanți au ca să știm să le evităm.

    Și atunci scoatem un pic mai mulți bani din buzunar ca să cumpărăm alimente care se pretind a fi un pic mai sănătoase.

    Ca să nu ne intoxicăm cu otrăvuri. Părerea mea este că același lucru ar trebui să-l facem și atunci când ne hrănim cu informație duhovnicească.

    Să nu înghițim cu polonicul tot ce se scrie. Ca să fiu mai limpede: și actorul Dan Puric se pretinde ortodox. Și încânta lumea.

    Dar dacă stai să asculți cu atenție ce spune începi să te comporți cu mare rezervă față de acest om.

    Înșelarea este sportul mondial al omenirii în momentul de față.

    Iar acest lucru îl spunea sfântul Ignatie Briancianinov cu aproape 100 de ani în urmă.

  6. >”Dar ce te faci fratele meu că, dacă stai de vorbă cu ei, îți pui mâinile în cap pentru că auzi toate năzbâtiile antiortodoxe in care ei cred.”

    Daca e vorba de erezii e grav.
    Pe de alta parte Sf Ioan Scaraul e categoric:
    73) Nu vom fi invinuiti, o prieteni, la iesirea sufletului, ca nu am savarsit minuni, ca n-am teologhisit, nici ca n-am fost vazatori, dar vom da negresit socoteala lui Dumnezeu pt ca n-am plans.
    Scara – Cuvantul al VII lea – Despre plansul de bucurie facator.

    Babele alea daca s-au spovedit cum trebuie bine si le-a prins moartea in pocainta, si in rugaciune s-au mantuit. Si ne-au ajutat mult si pe noi cu Psaltirea. Nu oricine ajunge sa o citeasca zilnic.

    Pe de alta parte parintele Calistrat da exemple de fice duhovnicesti, rugatoare ale rugaciunii de toate felurile, care au primit instiintare de la Dumnezeu asupra zilei si ceasului in care se vor muta la cele vesnice. CE POATE FI MAI DE DORIT PENTRU NOI PACATOSII CA MEDEL DE EXAMEN SUPREM AL VIETII.
    Baiatul acela, Mugur Vasiliu (DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA), asemenea oricarui om responsabil, a avut mare teama inainte de ceasul mortii. A stiut multe, a scris multe, a avut multa ravna pt Biserica, dar instiintare asupra mutarii la Domnul nu a avut.
    INTERE SFARSITUL LUI SI CE AL BABELOR LUI CALISTRAT, IL PREFER PE CEL AL BABELOR.

    Cati duhovnici din Romania pot adauga la CV, atatia oameni placuti lui Dumnezeu, care au dus viata activa in lume si care au primit de la Dmnezeu harul instiintarii mutarii la cele vesnice ?

  7. Redactor a scris:

    “Preotul Calistrat e un habauc.“

    Atâta lucru trebuia să-i scriu și eu lui Romeo B. Dar am zis să fiu civilizat și să dau câteva explicații.

    Cine vrea înțelege, cine nu vrea nu înțelege. Este exact același caz cu cazul Arsenie Boca.

    Gherontolatrie fără discernamant.

    Dacă mâine moare Calistrat Chifan, vor scoate icoană cu el a și-i vor face acatist.

    Asta nu înseamnă că eu trebuie să tac.

    1. >Dar am zis să fiu civilizat și să dau câteva explicații.
      Am sa fiu eu civilizat si nu am sa mai ponesc numele parintelui daca asta provoaca tulburare.

    2. Te-ai și repezit să dai verdicte!
      NU EXISTĂ TERMEN DE COMPARAȚIE ÎNTRE ARSENIE BOCA ȘI CALISTRAT, DIN NICIUN PUNCT DE VEDERE!

  8. Doamne ajuta,

    @Stoler Filip zice bine toate se vor strica. Dragilor sa ne uitam la Sfintii mari. Si nu gresim traind sau macar bajbaind a trai dupa spusele lor.

    Iar daca cineva derapeaza in ale cipurilor si nu e clar si concis impotriva ecumenismului si promotorii lui. Mai bine de evitat.

    Mantuire

    1. Atunci cand s-a elaborat proiectul PSB, sub binecuvantarea PF Iustin Moisescu, par Staniloae a fost ferm ca sa nu se editeze operele lui Origen, in special Peri Arhon.
      Oricat ai incerca sa scoti ereziile din aceasta ;lucrare, niciodana nu vei fi sigur ca nu ti-a scapat ceva.
      Pe de alta parte, Sf Vasile cel Mare si Grigore de Nazianz, au selectat ce a lasat ziditor de suflet Origen, rezultand astfel Filocalia lui Origen, carte care poate fi citita fara probleme.

  9. Frate Romeo B. În cazul acesta hai să facem așa: adapă-te tu de la Filocalia lui Origen iar eu nu am s-o fac deloc. Și în felul acesta ne vedem fiecare de drumul lui.

    In ceea ce îl privește pe Iustin Moisescu, noi nu am avut în ultima sută de ani patriarh neecumenist. Ultimul nostru ierarh curat a fost sfântul Calinic de la Cernica Iar ultimul nostru domnitor curat a fost sfântul Constantin Brâncoveanu.

    Ca să parafrazez titlul filmului Restul e tăcere, am să spun: restul e ecumenism.

    1. @Soter Filip “adapă-te tu de la Filocalia lui Origen iar eu nu am s-o fac deloc”

      Frate Filip, din prea mult zel prin postarea anterioara lasi impresia ca Sf Vasile cel Mare si Sf Grigorie Teologul au gresit grav cand au elaborat o culegere de texte, scrise de Origen.
      Trebuie totusi sa stii ca exista o scriere a Sf Vasile in care spune ca ne putem folosi char de invatatura lumeasca a paganilor, daca procedam ca o albina si luam numai nectarul florilor… Daca astazi ii contestam pe cei doi ierarhi in privinta Filocalei lui Origen, vor veni maine altii cu contestari di alte opere fundamentale.

      Maresalul Ion Antonescu a venit la putere nu pentru castig sau slava desarta, ci din dragoste de neam, si din dorinta de a restaura frontierele tarii. Este ctitor al unei biserici din Bucuresti.
      A venit la putere ca om cinstit, intr-o tara aruncata in coruptie, de clasa politica.
      DAR NU A AVUT PREGATIREA DE OM POLITIC, CI DE MILITAR !
      A facut binele cum s-a priceput. Inainte de executie a regretat si a cerut IERTARE SINCER pt ca a aruncat multi nevinovati in inchisori. SI-A CERUT IERTARE PT CA A ADUS LA GUVERNARE IMPOTRIVA VOINTEI LOR OAMENI CINSTITI SI CUMSECADE, CARE AU INFUNDAT PUSCARIILE DUPA 45, frangandu-le astfel destinele lor si ale familiilor lor.

      DECI POCAINTA NU CURATA ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button