Reţelele de generaţia a cincea (5G) vor fi lansate în 2019 şi se vor extinde la scară largă, potrivit celei de-a 18-a ediţii a studiului Deloitte „Previziuni in Tehnologie, Media & Telecomunicatii (TMT).
Conform studiilor recente, operatorii de telefonie mobilă se aşteaptă ca investiţiile pentru implementarea tehnologiei 5G să aibă o valoare similară cu cheltuielile actuale alocate pentru tehnologia 4G, în principal ca urmare a investiţiilor pe care le-au făcut deja pentru dezvoltarea reţelelor.
Luând în considerare faptul că 72 de operatori din toată lumea au testat tehnologia 5G în 2018, studiul Deloitte preconizează că aproximativ 50 de operatori vor lansa servicii 5G până în anul 2020 cel puţin în anumite zone, în special în oraşe mari. În ceea ce priveşte terminalele 5G, Deloitte estimează că aproximativ 20 de furnizori vor lansa în 2019 echipamente compatibile 5G şi vor vinde aproximativ un milion de unităţi.
Difuzoarele inteligente cu asistenţi vocali digitali integraţi vor deveni cele mai vândute dispozitive conectate la nivel global în 2019, cu vânzări estimate de peste 164 de milioane de unităţi până la finalul anului. Această evoluţie va creşte numărul global de produse de acest tip la 250 de milioane, iar industria va ajunge la o valoare de şapte miliarde de dolari.
Studiul estimează o creştere a gradului de utilizare a soluţiilor software şi a serviciilor în cloud bazate pe inteligenţă artificială (AI). În 2019, 70% dintre companiile din întreaga lume vor avea abilităţi bazate pe AI, prin soluţii software în cloud, iar 65% vor crea aplicaţii AI utilizând servicii de dezvoltare bazate pe cloud. Până în 2020, rata de penetrare a software-ului bazat pe AI va ajunge la aproximativ 87%, în timp ce serviciile de dezvoltare bazate pe AI în cloud vor atinge 83%.
‘Ne aşteptăm ca anul acesta soluţiile bazate pe inteligenţa artificială să se extindă şi în România, pe măsură ce organizaţiile au acces mai facil la tehnologii avansate. O parte dintre clienţii noştri implementează deja proiecte care să le permită să beneficieze de cele mai bune şi inovatoare aspecte ale revoluţiei AI, care continuă să schimbe radical felul în care trăim, facem afaceri, lucrăm, călătorim, comunicăm sau ne petrecem timpul liber’, spune Dinu Bumbăcea, partener coordonator Consultanţă, Deloitte România.
Realizatorii studiului estimează că în anul 2019, pe lângă aceste noi tendinţe în domeniul tehnologic, vom asista la o expansiune a celor actuale, cum este cazul imprimantelor 3D, care vor deveni mai accesibile, şi al sistemelor de calcul cuantic, care ar putea începe să concureze vechile sisteme de calcul. De asemenea, este de aşteptat ca influenţa geopolitică a unei ţări să nu mai fie măsurată prin prisma puterii militare, ci prin capacităţile sale tehnologice.
Citiți și:
- VIDEO. Angajat ONU: Tehnologia 5G înseamnă război împotriva umanității / UPDATE: Transcriptul videoclipului
- 5G: Pericolele devastatoare ale radiațiilor produse de noua tehnologie – 11 motive de îngrijorare
- 5G aduce MOARTEA. Sute de păsări au căzut secerate în timpul unui experiment
- INTERNETUL LUCRURILOR. Presedintele Comisiei Federale pentru Comunicatii: Dati-va la o parte din calea 5G. Este al dracului de important, deoarece permite conetarea a sute de miliarde de microcipuri din toate produsele, de la pastile si pana la stropitori
,,Si cand vor vedea pe unul normal vor zice:puneti mana pe el sa-l inchidem”profetia Sfantului Antonie.
Guvernul japonez a adoptat o lege, vineri, care îi permite să scaneze cele peste 200 de milioane de dispozitive de tip „Internetul Lucrurilor” (cam tot ce e electronic și permite o conexiune fără fir), precum și să preia controlul asupra celor cu parole slabe, în speranța că vor asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020
https://www.zdnet.com/video/japanese-government-wants-to-hack-its-citizens-iot-devices/
Primul test european 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix a avut loc in vara anului trecut in Floresti, Cluj, spune Orange.
„Orange România alături de partenerii săi tehnologici, Samsung şi Cisco, realizează primul test în condiţii reale de utilizare a unei reţele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access- FWA). Testul se desfășoară în perioada 1 iunie – 16 iulie 2018 pe teritoriul comunei Floreşti, judeţul Cluj, şi reprezintă o premieră la nivel european şi, totodată, un pas important pentru înțelegerea capabilităţilor tehnologiei 5G în contextul pieței europene.”
https://www.youtube.com/watch?v=cqigDmj7q9Y&feature=share
Foarte interesant videoclip.
Stie cineva care e situatia in tara in acest moment?
Eu locuiesc la periferia Timisoarei si am simtit o crestere masiva a intensitatii radiatiilor in luna mai a anului trecut, manifestata inclusiv printr-o amplificare majora a tiuitului si „ringing”-ului sonor din jur meu (nu pot spune „din urechi”, pentru ca senzatia e de zgomot in toata zona capului dar si in jurul intregului corp), care a devenit sesizabil pentru mine ca un usor aparent tinnitus in urma cu aproximativ patru ani, dupa ce m-am mutat in zona. A contribuit esential la asta si expunerea mea la biocidele neurotoxice de care s-a abuzat in ultimii doi ani aici in campaniile de dezinsectie si la pesticidele folosit curent de catre cei din comunitate in gradini. E bine cunoscut efectul ototoxic (asupra auzului) al pesticidelor/biocidelor in cazul oamenilor.
In momentul asta, zgomotul e permanent si foarte puternic. Sunt momente, mai ales in timpul noptii, in care am senzatia ca nu mai pot sa-mi aud propriile ganduri din cauza zgomotului produs de radiatii.
In mod obiectiv, existenta unei surse puternice de radiatii electromagnetice in zona e indicata de prezenta unor benzi clare si continue de intensitate pe inregistrarile grafice ale emisiilor sonore (pot fi vizualizate cu diverse aplicatii electronice disponibile gratuit). Ca este vorba si de 5G mi-o confirma faptul ca exista in zona retele wi-fi care au „5G” in denumirea lor.
Nu imi amintesc sa fi existat vreo informare, cu atat mai putin avertizare a populatiei locale in privinta asta. Dar nu ma surprinde deloc. E cunoscuta pe aici apartanenta mafiota a „administratorilor ” locului, care e distrus rapid, pentru a deveni un alt Floresti, de Timisoara.