Masurile recomandate de specialisti pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal:
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale. Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.
- De ce România nu a declarat epidemie de gripă, precum Ungaria și Bulgaria
România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar o săptămână.
Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Ultimele două săptămâni au fost caracterizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică drept săptămâni epidemice, însă pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.
Ce înseamnă săptămână epidemică – creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus).
Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.
- focar local – creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
- activitate regională – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
- săptămână epidemică – creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
- perioadă epidemică – succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
- epidemie extinsă – creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Eu nu am vazut multe cazuri de gripa in scoli. Sunt probleme mai mult cu paduchii. In mod sigur vor sa semene teroare ca sa faca populatia mai credula sa se vaccineze.
cu păduchii stau foarte prost si nemtii în școli .
Mult mai mint…Vor sa convinga, – poate chiar fac si victime cu bunastiinta?! -ca trebuie sa se vaccineze romanii, fara discernamint… Nu le e frica ca vor da socotesla luii Hristos ?
Exact!
Asta-i la misto.
CINEVA ar trebui sa o ia la intrebari pe ministra invatamantului.
Cum de a dat o asa hotarare cu care terorizeaza copiii. Vai de capul ei. Ba da ce le-a mai fatat mintea, stai ca nu va dam zi libera dar, gandire satanica, va inducem o psihoza in schimbul unei zi libere.
Ar fi bine daca autoritatile statului ar ancheta jmecheria asta.
SI INCEPAND DE LUNI VA DISPAREA GRIPA ??????!!!!!!!!!! CU SIGURANTA LUNI SE VOR RELUA CURSURILE.
PPPPPPPPPPPSSSSSSSSSSSSSSSSSSIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIHHHHHHHHHHHHHHOOOOOOZZZZZZZAAAAAAAAAAAA INDUSA DE MINISTER.
In afara de asta, trimit acasa copii cu simptome de raceala; e grav sa aiba copiii muci si sa tuseasca de la ei! Sperie oamenii ca sa-i vaccineze!
Si ce inteleg copiii, poate? Stam acass ca este ,,epidemie „, nu pentru ca e o sarbatoare nationala…Oricum in scoli nu se prea spune adevarul despre ROMANI, ROMANISM, ROMANIA.La Istorie si la Geografie ,la liceu, subiectul omniprezent al discutiilor la clasa este despre UE. Holocaustul a devenit, de asemenea un subiect cultivat de mai noii profesori de istorie – fac proiecte, expozitii, etc pentru constientizarea culpabilitatii generale si a noilor generatii…Asadar, s-ar putea spune ca s-a incercat oarecum confiscarea sarbatoririi noastre istorice prin suprapunerea cu falsa epidemie. Sa ne amintim ca nu demult , O.M.S. ,,prevestea” ca in 2019 lumea se va confrunta cu epidemia de gripa. Nu e intimplator ca au inceput cu noi. Au gasit sat fara caini… Sa ne apere Maica Domnului si Sfintii!
Ce spun copiii? „Ce bine ca nu trebuie sa mergem vineri la scoala!”
De ce nu inchid si molurile, daca-i „epidemie”?! Copiii nu merg la scoala, insa umplu molurile, ca asta-i moda astazi, „o plimbare” la mall, zilnic daca se poate, izvor de sanatate!