În ziua de 25 octombrie 2018, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul căreia au fost luate următoarele hotărâri:
A fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan al Cetății Albe-Ismail (1934-1943). Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, va fi înscris în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române și prăznuit anual în ziua de 17 septembrie.
- Au fost aprobate mai multe texte liturgice.
- A fost aprobat programul-cadru pentru anul 2019, „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
- Anul 2020 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
- Au fost desemnați cei trei ierarhi eparhioți care anual se vor adăuga la membrii de drept ai Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române (Președintele Sinodului Permanent și Mitropoliții din țară și străinătate). Pentru Sinodul Permanent din anul 2019 au fost desemnați Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei.
- A fost evidențiat sprijinul financiar oferit de către Centrele eparhiale unităților de învățământ în anul școlar 2017-2018. Valoarea totală a acestui sprijin oferit de către cele 29 de eparhii s-a ridicat la suma de 4.939.643,57 RON. Sfântul Sinod a reînnoit apelul la sprijinirea financiară și materială a unităților școlare care au această nevoie.
- De asemenea, Sfântul Sinod a evaluat rezultatele referendumului pentru modificarea Art. 48 din Constituția României din 6-7 octombrie 2018.
Pastorația și misiunea Bisericii trebuie să se adreseze nevoilor tinerilor și familiilor, folosind o cateheză adecvată și o prezență a păstorilor în mijlocul lor. Intensificarea slujirii liturgice, a vieții parohiale și a filantropiei sociale sunt o prioritate.
- Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei. Sfântul Sinod subliniază totodată faptul că unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate.
Hai să fie bine ca să nu fie rău !(sic)
Este intelept, in sesnul pacii, raspunsul vis-a vis de unitatea ortodoxiei, cu o usoara luare aminte la Rusia, care tinde sa confunde misiunea crestin ortodoxa cu imperialismul tarist; Sunt lucruri diferite; Orice tara are dreptul la conducatorul religios din semintia lui;
si care e semintia poporului ucrainian
Berbecul asta posteaza cand nu sunt prin preajma si spune prostii.
Patriarhul Iustin a fost spion sovietic si pentru asta nu poate fi canonizat pentru ca fostul patriarh de dinainte de Iustin(preotul Marina din Targu Jiu) a murti in conditii dubioase dupa o pneumonie- ajutat sa moara adica omorat. Patriarhul Iustinian a fost lansat in fuctia de patriarh de sovietici la abdicarea regelui Mihai dupa lichidarea fostului patriarh si dupa mai multe actiuni de spionaj in favoarea Moscovei- e unul din agentii sovietici care a deconspirat locatia tezaurului de la Tismana si pentru asta tatal meu ca sef in Securitate a adunat probe in 1953 si le-a arhivat in secret in arhivele Securitatii. Tradarea patriarhului Iustinian a fost acoperita de Ion Iliescu prin santajuri si prin amenintari cu sefi de servicii secrete cu dosarul pe masa si individul asta era implicat din plin in arestari si deportari de preoti.
oare mai avem episcopi slujitori ai Adevarului, sau doar niste politicieni teologi lasi si prefacuti?
Daca mai erau, ieseau la iveala. Asa era normal !
Atata timp cat Bartolomeu vine la inaugurarea catedralei mantuirii neamului… se subantelege restul….
Si Chiril al Rusiei a promis ca vine. Se vor impaca la Bucuresti sau Chiril va anula vizita?
Daca ai nostri erau destepti si la sinodul de acum aveau o pozitie clara pro-Adevar cred ca-l lasau pe Bartolomeu in ofsaid si dupa asta ar fi fost nevoit sa dea inapoi.
Tradatori!
Iude comode !
am inteles dintr-un material publicat aici ca mitropolia Kievului a fost anexata patriarhiei Moscovei acun vreo 3 secole, fara acordul scris al patriarhiei ecumenice. Daca mai adaugam ca patriarhia Moscovei s-a autodeclarat autocefala, despre ce fapte canonice vorbim. „Davai ceas” in mijlucul BO