Un editorial de Nicolas Moreau pentru Valleurs Actuelles.
Miercuri, 26 septembrie, Franța a descoperit cu oroare un rapper necunoscut: Nick Conrad. Clipul său, intitulat „Spânzurați-i pe albi” îl prezintă pe acest rapper negru torturând și asasinând un bărbat alb, pe fondul cuvintelor infame:
„Mă întorc în creșe să ucid bebelușii albi. Sfârtecați-i ca să vă treacă timpul. Prindeți-i repede pe părinți și spânzurați-i. Să-i distrăm pe copiii negri de toate vârstele, mici și mari.”
Justificările rapperului, care a declarat că voia doar să inverseze rolurile dintre omul alb și omul negru, nu au putut stinge incendiul care s-a declanșat în jurul lui. Șocată de caracterul violent și rasist al clipului, presa și clasa politică l-au condamnat pe rapper, iar clipul a fost retras de pe internet.
Este o etapă crucială în Franța pe drumul recunoașterii rasismului împotriva albilor. Timp de multă vreme, clasa politică a refuzat să abordeze această temă, în ciuda dovezilor existente în acest sens. Ea a considerat subiectul ca pe unul rezervat Frontului Național și s-a temut că evocarea acestui rasism dăunează intereselor sale electorale, făcând jocul partidului de extremă dreapta.
Numeroase asociții, zise anti-rasiste, s-au făcut și ele că nu văd subiectul.
Șocul creat de clipul lui Conrad le aduce brutal aminte astăzi că ignorarea unei probleme nu o face să dispară. Din acest motiv, ar fi fost mai bine dacă clipul ar fi rămas disponibil online. El avea meritul de a-i forța pe cei care închid ochii să vadă acest rasism pe care nu doreau să-l vadă.
Este vorba totuși de o bătălie facilă. Clasa politică și presa atacă un rapper de mâna a doua, fără audiență, care și-a exprimat rasismul fără perdea.
Unde sunt aceste elite atunci când rasismul împotriva albilor se exprimă de o manieră mai elaborată, la niște intelectuali cu o audiență mult mai mare?
Într-o înregistrare video recentă, difuzată de Brut, Rokhaya Diallo declara:
„Când ești alb nu trăiești cu ideea că vei trăi pe pielea ta acest rasism”.
Această declarație este rasistă în sine, pentru că amestecă și reduce persoanele albe doar la culoarea pielii lor, pentru a le atașa o mentalitate atribuită acestei culori.
Avem aici o redefinire a noțiunii de rasism. Acesta nu mai este o ideologie postulând existența raselor în interiorul umaității și stabilind o ierarhie între ele. Este redefinit ca un sistem social, la care statul este adesea complice, și care urmărește să asigure privilegiile albilor în detrimentul celor care se numesc ei înșiși „rasizați”.