In aceasta dimineata: SEISM 2018 – cel mai amplu exercițiu national de simulare in cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter

Author:

https://www.facebook.com/StirileProTV/videos/176514566608561/

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un exerciţiu naţional intitulat “Seism 2018” a început, sâmbătă, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală.

La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Exercițiul va dura până în data de 18 octombrie. Este un exercițiu internațional, la care participă 26 de state. Timp de cinci zile vor fi simulate diverse situații, atât pe timp de zi, cât și noaptea.

Exercițiul se desfășoară în București, dar și în marile centre universitare. Totul se va petrece ca într-o situație reală: vor fi scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul răniților.

Vor fi prezenți observatori de la Comisia Europeană, de la structura de specialitate din SUA, de la OMS și de la NATO, plus foarte multa presa străină.

La ora 10:30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o conferință de presă, ce va fi susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Exerciţiul naţional “Seism 2018”, care a fost declanşat sâmbătă, în jurul orei 9,00, are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării şi modul în care reacţionează autorităţile, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Exerciţiul despre care vorbim are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, modul în care reacţionează fiecare dintre judeţele ţării (…) şi modul în care reacţionează autorităţile din Bucureşti şi autorităţile centrale (…) Urmează să se facă mai multe testări şi mai multe scenarii (…), precum scenariul pe testarea sistemului de comunicaţii şi al luării deciziilor, (…) fără să fie emise ordine”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la sediul MAI.

“Urmează să fie monitorizat de colegii de la UE, din Comisia Europeană, NATO și de colegii din SUA care vor ajunge astăzi. Are o dimensiune internationala foarte mare internationala care va incepe sa se vada in urmatoarele zile, va creste treptat, cu posibile participari din tarile din jurul nostru. Vedem care e necesitatea noastra pentru a activa mecanismul de protectie civila. Mecanismul de Protecție Civilă Europeană se implică real în exercițiu”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit scenariului, este vorba despre un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe Richter, produs la o adâncime de 140 kilometri, cu o durată de 57 de secunde, cel mai afectat fiind Bucureștiul.

“De la declanșare, toate comunicațiile la nivelul Bucureștiului au fost întrerupte. Abia acum 15 minute au început să se reia”, a precizat Arafat.

Practic, în prima faza s-a testat luarea deciziilor fără ordine, având în vedere lipsa comunicațiilor. Mai multe echipaje din țară sunt pe drum spre Capitală, iar unele vor rămâne aici până la finalul exercițiului.

Primul pas este evaluarea terestra, iar mai apoi aeriana, după care intervenția pentru salvarea victimelor.

“Ca si prim impact, centrul Bucureștiului e cel mai afectat”, a precizat Raed Arafat, precizând că potrivit scenariului, în centrul vechi sunt prăbușite 12 clădiri, fiind 200 de răniți în primă bază, potrivit scenariului.

 

Seism2018/MApN participă la Exerciţiul SEISM 2018

Ministerul Apărării Naţionale participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne, arată un comunicat al MApN.

În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situaţii de Urgenţă şi a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN.

Forţele din Ministerul Apărării Naţionale au declanşat de urgenţă activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale şi victimelor înregistrate în unităţile militare, precum şi acţiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.

“SEISM 2018” îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional în cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. În acest scop vor fi puse în aplicare “Concepţia naţională de răspuns post seism”, precum şi planurile şi procedurile specifice pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă de amploare aferente fiecărei instituţii responsabile, arată sursa citată.

Potrivit scenariului exerciţiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Cutremurul avut epicentrul în zona seismică Vrancea, în localitatea Nereju, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia Sud-vest (Bucureşti-Alexandria-Sofia) şi Nord-Est (Iaşi-Chişinău. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu)

One thought on “In aceasta dimineata: SEISM 2018 – cel mai amplu exercițiu national de simulare in cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter”

  1. ‘Tabere de salvatori sau de sinistrați?

    Dincolo de tot ceea ce a dat frumos pe sticlă, exercițiul Seism 2018 are și o altă față. Mai întunecată, ar zice cârcotașii. Mai reală, spunem noi. Dacă ne referim la modul în care au fost cazați și hrăniți salvatorii, putem spune că, într-adevăr, simularea a fost una cât mai apropiată de realitate. Și asta deoarece taberele de salvatori au fost reale tabere de sinistrați. Cu tot ce presupune asta: hrană ca în perioada post-cutremur, toalete insalubre, apă pentru igiena personală… ca după cutremur, paturi de campanie, corturi încălzite după posibilități.’

    ‘Un exercițiu despre acțiuni de căutare-salvare sau despre proceduri medicale?

    Încă nu ne-am lămurit dacă am avut de-a face cu un exercițiu de căutare-salvare și acordare de prim-ajutor sau cu unul ce pune accent pe partea medicală. Pornit ca un exercițiu de căutare-salvare, Seism 2018 a devenit, cel puțin așa pare din filmulețele și imaginile publicate de fratele mai mare EU Modex, un exercițiu medical. Imaginile cu operațiuni de căutare-salvare sunt puține în comparație cu cele care etalează complicatele proceduri medicale dar și aparatura medicală de ultimă generație ce a fost adusă în România cu prilejul acestui „cutremur”.’

    ‘Conducerea IGSU se recuperează… după exercițiu

    Se pare însă că organizarea exercițiului i-a obosit maxim pe cei din comanda Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Gurile rele spun că de câteva zile la comanda instituției se află șeful CON, numărul 1, 2 și 3 din comandă lipsind cu desăvârșire. Ar exista o explicație: cică primul adjunct, col. Dragne, singurul bucureștean după domiciliul stabil, umblă vorba că ar avea niscaiva probleme de sănătate și este în recuperare. De altfel se pare că acest fapt a și fost adus la cunoștința curioșilor din teritoriu agitați de „dispariția” neobișnuită a acestuia, cu prilejul unei videoconferințe. Ceilalți doi comandanți… I-o fi prins dorul de casă, știut fiind că au familiile în provincie.’

    Ciudat… mai ales că în aceste zile șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova întreprinde o vizită în România. Noroc cu doctorul Raed Arafat, obișnuit să facă pe șeful suprem al pompierilor, care l-a primit cu drag pe omologul moldovean al generalului Iamandi. Și, așa cum ne-a obișnuit, s-a descurcat de minune.

    https://agendapompierului.ro/articole/Flacara_gandurilor/2018_10/Din_culise__Pompierii_si_mega_exercitiul.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X