Curtea a dat deja dreptate unui număr de doi prizonieri de la Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei), care afirmau că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări între 2004 şi 2006 şi că au fost supuşi la diverse forme de violenţă morală şi fizică, transmite Agerpres. Nici autorităţile de la Bucureşti şi nici cele de la Vilnius nu au recunoscut până în prezent existenţa închisorilor secrete pe teritoriul lor şi cele două ţări doreau, în consecinţă, să facă apel. Însă judecătorii CEDO au decis în unanimitate să respingă aceste cereri.
România trebuie să plătească 100.000 de euro unui terrorist
Curtea de la Strasbourg a ajuns la concluzia că Abd alRahim al-Nashiri a fost torturat în ţara noastră, iar România va trebui să-i plătească reclamantului despăgubiri de 100.000 de euro. CEDO recomandă, de asemenea, autorităţilor de la Bucureşti să efectueze o anchetă şi să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte.
CEDO a condamnat autorităţile române şi lituaniene în baza mai multor încălcări: cele privind interdicţia torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, respectarea vieţii private şi dreptul la un recurs eficient. Polonia a fost condamnată de CEDO pentru fapte similare în 2015.
Kovesi acuzată că a blocat ancheta
Decizia CEDO este o veste foarte proastă pentru Laura Codruţa Kovesi, care nu este străină de scandalul închisorilor CIA din România şi, mai ales, de muşamalizarea lui. Conform unei înregistrări prezentată în urmă cu doi ani de jurnalistul Ion Cristoiu, fosta şefă a DNA a minţit Parlamentul European în legătură cu existenţa centrelor de tortură din România.
Jurnalistul a prezentat stenograma unei convorbiri dintre fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir şi un cetăţean israelian, în care primul explică faptul că fosta şefă a DNA a minţit într-un document oficial. „A început investigația cu Uniunea Europeană, deoarece a scos înregistrările zborurilor americane. Acum , Parlamentul European, după această investigație, a cerut doamnei (n.r. – Kovesi) să facă o investigație. Ea (n.r. – Kovesi) n-a făcut nimic, a răspuns Uniunii Europene spunând că a investigat dar ea nu. Și asta e… Nu am găsit, nu există nicio înregistrare”, îi explica în urmă cu câţiva ani Daniel Dragomir unui israelian, conform unor înregistrări din celebrul dosar Black Cube. Dragomir explică faptul că Laura Codruţa Kovesi nu a dispus efectuarea unei anchete în cazul închisorilor CIA, deşi acest lucru fusese solicitat de către Parlamentul European timp de doi ani consecutiv, în 2012 şi 2013. În anul 2011 începuse investigaţia CEDO referitoarea la plângerea lui Abd al-Rahim al-Nashiri privind tortura la care a fost supus în România.
Procurorii au declanşat ancheta abia la un an de la solicitarea
CEDO În momentul declanşării anchetei, CEDO a cerut şi Parchetului General din România să învestigheze cazul. Numai că procurorii români conduşi la acea vreme de Kovesi, au început investigaţia abia la un an de la cererea CEDO, şi după insistenţele Parlamentului European. A spus-o chiar actualul Procuror General, Augustin Lazăr, în primăvara acestui an: „A fost începută o investigaţie în anul 2012. S-au audiat mai multe persoane în această cauză, persoane importante, cu funcţii importante, care îndeplineau la data respectivă funcţii importante în stat, care au dat o mulţime de detalii despre cum s-au desfăşurat lucrurile, însă pentru aflarea adevărului în cauză este necesară o cooperare judiciară internaţională.
Pe parcursul anchetei au fost audiaţi Ion Iliescu, Traian Băsescu, Ioan Talpeş, fost consilier prezidenţial, precum şi Marius Petrescu, preşedintele ORNISS. Toţi au negat, sub jurământ, că ar fi avut cunoştinţă despre existenţa acestora, au precizat sursele menţionate. Numai că toţi aceştia au fost audiaţi după ce Kovesi a plecat de la conducerea Parchetului General. Amintim faptul că până în luna noiembrie a anunlui 2012, Parchetul General a fost condus de Laura Codruţa Kovesi, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir referindu-se probabil la această primă solicitare. Tot Dragomir susţine în înregistrarea publicată în urmă cu doi ani că fosta şefă a DNA a împiedicat ancheta la cererea fostului primadjunc al SRI, Florian Coldea, din cauza dependenţei acestuia din urmă de Statele Unite şi CIA.
Monica Macovei l-a acuzat pe Dan Voiculescu că a creat artificial scandalul
Nici Monica Macovei nu este departe de muşamalizarea cazului închisorilor CIA din România. În octombrie 2013, după ce Parlamentul European a votat o a doua rezoluţie în care a cerut României să învestigheze cazul, Monica Macovei a declarat că scandalul este unul artificial şi este declanşat de interesele şi trustul media al lui Dan Voiculescu.
„Şi eu aş vrea să ştiu dacă au fost şi unde au fost centre de detenţie ilegale. Însă, astăzi, prin această rezoluţie, practic, în ceea ce priveşte România cel puţin, Securitatea a intrat în Parlamentul European şi a devenit sursă de informaţie. Sunt menţionate pentru România două surse de informaţie: o emisiune de pe o televiziune a Antenelor, aflată în proprietatea unei persoane care este colaborator al Securităţii, stabilit printr-o decizie definitivă a instanţei, şi care este şi trimisă în judecată pentru spălare de bani şi alte infracţiuni grave: domnul Voiculescu. O altă sursă de informaţie este generalul Talpeş, care a fost şef al Serviciului de Informaţii Externe imediat după ‚ 90, în perioada ‚ 92 şi anii următori, în perioada în care la putere în România erau comuniştii încercând să arate cu faţa vopsită că sunt altceva”, a declarat Monica Macovei în octombrie 2013.
Germanii susţin că închisoarea CIA s-a aflat în actualul sediu ORNISS
O investigaţie a unor jurnalişti germani a susţinut faptul că închisoarea secretă a CIA din România s-ar fi aflat în actualul sediu al Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Clădirea se află în inima Bucureştiului, într-o zonă retrasă, la doi paşi de Gara de Nord. În acest sediu ar fi fost torturat deținutul Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri, suspectul de terorism care a dat țara în judecată la CEDO. Acest centru de detenție ar fi fost găzduit în Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete.
Mai precis, Strada Mureş, nr. 4, din sectorul 1 al Capitalei este adresa unde a funcţionat, între noiembrie 2003 şi septembrie 2005, centrul de detenţie al serviciului american de informaţii externe. Locul a fost dezvăluit de jurnaliştii de la Associated Press şi televiziunea germană ARD.
Jurnaliştii de la Associated Press au dezvăluit că, spre deosebire de centrele din Polonia şi Lituania, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată.
Vadim vorbea inca inainte de 2010 despre aceste inchisori. Toti il faceau nebun.