X

Sfântul Sinod al Bisericii Antiohiei: Este nevoie de o Sinaxa Pan-ortodoxa pe chestiunea Ucrainei

Sfântul Sinod Antiohian dojenește Constantinopolul pentru acţiunile unilaterale, subliniind nevoia unei Sinaxe pan-Ortodoxe

Balamand, Liban, 6 octombrie 2018

Patriarhia Antiohiei

Sfântul Sinod al Bisericii Antiohiei și-a încheiat astăzi ultima sesiune, şi a prezentat o declaraţie cu privire la situaţia de criză, în curs de desfăşurare în Ucraina, cauzată de incursiunea unilaterală a Patriarhiei Ecumenice pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cu intenţia de a acorda unilateral autocefalie ucrainenilor schismatici.

Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei şi al Întregului Răsărit s-a exprimat în prealabil în sprijinul Bisericii Ortodoxe Ucraineane canonice și a Patriarhiei Moscovei. După întâlnirea cu Patriarhul în iunie, delegatul de stat rus Dmitry Sablin a raportat că, ”Patriarhul a remarcat faptul că Biserica Antiohiei este alături de Biserica Rusă, vorbind împotriva schismei Bisericii din Ucraina.”

Sinodul Antiohian s-a întâlnit la Mănăstirea Patriarhală a Maicii Domnului din Balamand, Liban, de miercuri până astăzi, producând declaraţia ”Îngrijorări asupra Evoluţiilor Actuale în Lumea Ortodoxă”, postată de patriarhie pe pagina sa de Facebook.

Declaraţia cuprinde mai multe puncte:

Declaraţia completă (uşor editată de OrthoChristian.com) spune astfel:

”Părinţii au examinat situaţia ortodoxă  generală. Ei au subliniat că Biserica Antiohiei își exprimă  îngrijorările sale profunde cu privire la încercările de a schimba limitele Bisericilor Ortodoxe, printr-o nouă interpretare a istoriei. Ea consideră că recurgerea la o lectură unilaterală a istoriei nu serveşte unității ortodoxe. Mai degrabă aceasta contribuie la alimentarea disensiunilor şi a certurilor în biserică. Astfel, Biserica Antiohiei refuză principiului stabilirii unei jurisdicţii paralele, între limitele canonice ale Patriarhiilor şi ale Bisericilor Autocefale, ca o modalitate de a rezolva conflictele, sau ca o situaţie de fapt în lumea ortodoxă.”

”Părinţii Bisericii Antiohiei subliniază că orice abordare pentru acordarea autocefaliei unei anumite biserici trebuie să fie în conformitate cu Ecleziologia Ortodoxă și principiile convenite de Biserici, în mod sinodal, în ultimii ani. Aceste principii pentru acordarea autocefaliei se referă la necesitatea de a obţine acordul de la Biserica-Mamă şi confirmarea de către toate Bisericile Ortodoxe autocefale. Biserica Antiohiei confirmă necesitatea de a recurge la principiul unanimității privind lucrarea ortodoxă comună şi poziția asupra problemelor controversate din lumea ortodoxă, iar această unanimitate este o adevărată pavăză pentru unitatea ortodoxă.”

”Biserica Antiohiei avertizează asupra pericolelor implicării lumii ortodoxe în conflictele politice internaţionale şi vătămările rezultate  ce provin din abordarea problemelor Bisericii Ortodoxe în funcție de politici, etnie şi naţionalism.”

”Biserica Antiohiei face un apel tuturor Sfințiilor Lor din Patriarhia Ecumenică, să convoace urgent o Sinaxă pentru arhiepiscopii Bisericilor Ortodoxe autocefale, pentru a discuta despre evoluţiile actuale cu care se confruntă lumea ortodoxă, despre problema privind acordarea autocefaliei unei biserici noi şi eforturile de a găsi soluţii comune, înainte de a lua orice decizie finală referitoare la această problemă.”

”Biserica Antiohiei subliniază necesitatea vigilenței spirituale în această perioadă critică din istorie şi a importanţei păstrării păcii și unității bisericii, şi să veghem pentru a nu cădea în capcana reţelei de sârmă ghimpată a politicii, despre care istoria a dovedit că provoacă Bisericii Ortodoxe o slăbire a  mărturisirii sale solidare în lume.”

06.10.2018

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Lumea ortodoxă
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.