X

Ecumenismul după Creta. ,,Sfânta” Tereza de Lisieux și Sfântul Siluan de Athos, sărbătoriți împreună la 1 octombrie

Pentru cei care zic ca dupa momentul Creta nu s-a schimbat nimic. Iata ca La 1 octombrie 2018, schitul carmelian a sarbatorit-o pe papistasa Tereza de Lisieux impreuna cu Sfantul Siluan Athonitul.La evenimentul ecumenist a participat si impreuna rugat preotul ortodox Adrian Stoian din Parohia Topliţa I.

Ecum.ro, un site dedicat evenimentelor ecumeniste, anunta astfel:

Obștea Schitului carmelitan „Sfânta Cruce” din Stânceni a sărbătorit-o la 1 octombrie pe Sfânta Tereza de Lisieux, într-o comuniune ecumenică menită să le descopere celor prezenți, indiferent de confesiunea religioasă, profunzimea și caracteristicile sfințeniei a doi oameni desăvârșiți, care au trăit în tradiții liturgice diferite, dar și-au dedicat întreaga viață lui Dumnezeu rămânând și astăzi modele prin excelență de trăire duhovnicească.

Alături de membrii schitului și de părintele ortodox Adrian Stoian, la eveniment a luat parte un grup de credincioși greco-catolici veniți din Târgu Mureș alături de părintele protopop Ioan Fărcaș.

După ce s-au însoțit în rugăciune, cei prezenți au asistat la conferința susținută de Maica Éliane și părintele Adrian Stoian, în care cei doi au prezentat viețile Sfântului Siluan Athonitul (1866-1938) și a Sfintei Tereza de Lisieux (1873-1897), doi sfinți care au trăit în tradiții liturgice diferite, dar care au intrat în comuniunea sfinților prin jertfa vieții și puterea mesajului de credință, speranță și iubire pe care l-au lăsat.

Dacă Sfânta Tereza a ”simțit”, după cum o spune adesea, prezența lui Dumnezeu și necesitatea de a acționa pentru ca Dumnezeu să fie cunoscut și iubit, Sf. Siluan scoate în evidență modul în care sufletul tânjește după Dumnezeu, o dorință care consumă și împlinește, spune părintele Adrian Lung.

Ziua a continuat cu vecernia Sfintei Tereza, un oficiu cântat de cei prezenți în biserica schitului, folosind imnele din Antologhionul carmelitan editat prin meritul, preocuparea și osteneala maicilor Carmelului de la Stânceni, care au pregătit ediția în limba română a textelor compuse în limba franceză pentru oficiile proprii ritului bizantin (Mitropolit Lucian Mureșan în Cuvânt înainte la Antologhionul carmelitan, Ed. Buna Vestire; Blaj, 2002).
Întâlnirea s-a încheiat printr-un moment de rugăciune al celor prezenți la statuia Sfintei Tereza din apropierea bisericii, dovadă a încrederii în mijlocirea acestei sfinte care, în pofida vieții scurte și a faptului că nu a părăsit niciodată mănăstirea a devenit prin râvnă, dăruire și iubire patroana misiunilor (în 14 decembrie 1927, prin Papa Pius al XI-lea) și doctor al Bisericii (în 19 octombrie 1997, prin Sf. Ioan Paul al II-lea Papa).

Mergand mai departe in cautarea informatiilor, aflam ca insusi Ziarul Lumina da detalii despre preotul ortodox participant la evenimentul ecumenist.

,,La Sediul Centrului Eparhial din Miercurea Ciuc, în contextul „Anului Omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, a avut loc vineri, 4 mai, jurizarea Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: Libertate și Unitate” în Episcopia Covasnei și Harghitei. După jurizarea de la nivelul protoieriilor, patru proiecte s-au aflat pe masa de lucru a Comisiei de Evaluare de la nivel eparhial, fiecare proiect reprezentând locul I al protopopiatului din care face parte şcoala / parohia participantă…
…Locul I pentru județul Harghita, a fost oferit proiectului „Unitate prin limbă și cre­dință”, coordonat de pr. Adrian Stoian din Parohia Topliţa I, Protopopiatul Călimani.
…Câștigătorii locului I la etapa Eparhială, pentru fiecare județ, vor reprezenta Episcopia la momentul festiv al hramului istoric al Catedralei Patriarhale, din 21 mai 2018, la București, urmând să fie premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Reiese de aici ca Centenarul Unirii este vazut drept un prilej de practicare a ecumenismului, iar preotul respectiv a fost premiat pentru excelenta chiar de Patriarhia Romana, care nu vrea sa renunte la aceasta erezie.
Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.