Premiul Nobel pentru Medicină 2018 confirmă ceea ce doctorul Octavian Udriște descoperea încă din anii ’70

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cancerul ucide anual milioane de oameni și este una dintre cele mai mari provocări ale medicinei contemporane. Prin stimularea capacității sistemului nostru imunitar de a ataca celulele tumorale, laureații din acest an ai Premiului Nobel, profesorii James P. Allison și Tasuku Honjo au stabilit un principiu complet nou pentru terapia cancerului. Practic, aceștia au descoperit cum poate fi activat sau încetinit sistemul imunitar al oamenilor pentru a fi eficient în lupta împotriva cancerului.

Niklas Elmehed. © Nobel Media

Profesorul James P. Allison a studiat încă din anii ’90 proteina CTLA-4 din celule T. El a fost unul dintre câțiva oameni de știință care au făcut observația că CTLA-4 funcționează ca o frână asupra celulelor T. Au fost și alte echipe de cercetare care au exploatat mecanismul ca țintă în tratamentul bolilor autoimune. Totuși, Allison avea o idee cu totul diferită. El a început să investigheze dacă blocarea CTLA-4 ar putea decupla frâna care acționa asupra celulelor T și ar elibera sistemul imunitar pentru a ataca celulele canceroase.

Allison și colaboratorii au efectuat un prim experiment la sfârșitul anului 1994, iar rezultatele au fost spectaculoase: șoarecii cu cancer au fost vindecați prin acest tratament . În ciuda interesului mic din partea industriei farmaceutice, Allison și-a continuat eforturile intense de a dezvolta strategia într-o terapie pentru oameni. Rezultate promițătoare au apărut în curând, iar în 2010 un studiu clinic important a arătat efecte pozitive la pacienții cu melanom avansat, un tip de cancer de piele. La câțiva pacienți, semnele de cancer au dispărut total. Astfel de rezultate remarcabile nu au fost niciodată văzute anterior în acest grup de pacienți. 

Niklas Elmehed. © Nobel Media

În 1992, cu câțiva ani înainte de descoperirea lui Allison, profesorul Tasuku Honjo a descoperit PD-1, o altă proteină de pe suprafața celulelor T. În urma experimentelor efectuate de-a lungul anilor în laboratorul său de la Universitatea din Kyoto, acesta a descoperit că PD-1 funcționează și ea ca o frână asupra celulelor T, dar acționează printr-un mecanism diferit.

Experimentele pe animale au fost de succes, la fel și rezultatelor în rândul pacienților cu cancer. Un studiu clinic din 2012 a demonstrat eficacitatea clară în tratamentul pacienților cu diferite tipuri de cancer. Pacienți cu cancer metastatic au indicat o posibilă vindecare, această afecțiune fiind anterior considerată netratabilă.

Imunitatea și tratamentul cancerului

Cancerul cuprinde multe afecțiuni diferite, toate caracterizate prin proliferarea necontrolată a celulelor anormale cu capacitate de răspândire în organele și țesuturile sănătoase. O serie de abordări terapeutice sunt disponibile pentru tratamentul cancerului, inclusiv intervenții chirurgicale, radiații și alte strategii, dintre care unele au fost premiate în trecut cu premii Nobel. 

Acestea includ metode pentru tratamentul hormonilor pentru cancerul de prostată (Huggins, 1966), chimioterapia (Elion și Hitchins, 1988) și transplantul de măduvă osoasă pentru leucemie (Thomas 1990). Cu toate acestea, cancerul avansat rămâne extrem de dificil de tratat, iar noi strategii terapeutice sunt necesare.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, oamenii de știință au constatat că activarea sistemului imunitar ar putea fi o strategie pentru atacarea celulelor tumorale. Progresele științifice au fost remarcabile, dar încercările de a dezvolta noi strategii generalizabile împotriva cancerului s-au dovedit dificile.

Descoperirile celor doi laureați constituie un punct de reper în lupta noastră împotriva cancerului.

Despre laureați

James P. Allison s-a născut în 1948 în Alice, Texas, Statele Unite ale Americii. Din 2012 este profesor la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, Houston, Texas și este afiliat la Institutul Parker pentru Imunoterapia Cancerului.

Tasuku Honjo s-a născut în 1942 în Kyoto, Japonia. Din 1984 este profesor la Universitatea din Kyoto.

2 thoughts on “Premiul Nobel pentru Medicină 2018 confirmă ceea ce doctorul Octavian Udriște descoperea încă din anii ’70”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X