Dupa cum stiti, dispar albinele:
Si nu doar albinele, ci si multe alte insecte:
Cine e vinovatul?
Iata ce putem citi la Monsanto’s Glyphosate Linked To Global Decline In Honey Bees de pe Zero Hedge:
Glifosatul de la Monsanto are legătură cu declinul global al albinelor melifere
Glyphosate, cel mai comun erbicid din lume, provoacă de câteva decenii preocupări semnificative, cu privire la potențialul său risc pentru sănătatea oamenilor, animalelor și a mediului. La începutul acestei luni, un tribunal american a acordat despăgubiri în valoare de 289 milioane de dolari unui grădinar, care a reclamat că erbicidul pe bază glifosat, inclusiv Roundup, al unității Bayer AG Monsanto, i-a provocat cancerul terminal.
Acum, un nou raport al PNAS susține că glifosatul poate ucide indirect albinele melifere în întreaga lume, o amenințare care ar putea, de asemenea, să aibă un impact major asupra economiei globale.
Cercetătorii de la Universitatea din Austin, Texas arată că albinele expuse la glifosat, ingredientul activ în Roundup, își pierd bacteriile importante din intestinele lor și sunt mai susceptibile la infecții și moarte din cauza bacteriilor dăunătoare.
Articolul intitulat ”Glifosatul perturbă microbiomul intestinal al albinelor melifere”, a fost publicat în Procedurile Academiei Naționale de Științe a Statelor Unite ale Americii (PNAS), pe 24 septembrie. Acesta oferă suficiente dovezi că glifosatul ar putea fi văzut ca factor ce contribuie la declinul rapid al populației de albine din întreaga lume, fenomen cunoscut și sub denumirea de Boala- colaps a coloniei (Colony Collapse Disorder – CCD), un fenomen care apare atunci când majoritatea albinelor lucrătoare dintr-o colonie dispar și regina este părăsită.
”Avem nevoie de linii directoare mai bune pentru utilizarea glifosatului, în special în ceea ce privește expunerea albinelor, deoarece chiar acum liniile directoare precizează că albinele nu sunt afectate de erbicid”, a declarat Erick Motta, absolventul care a condus cercetarea, alături de prof. Nancy Moran.
”Studiul nostru arată că nu este adevărat.”
Publicația UT News, a Universității din Austin, Texas afirmă că glifosatul interferează cu o enzimă importantă existentă în plante și microorganisme, dar nu și la animale; de mult timp se presupune că este netoxic pentru animale, inclusiv pentru oameni și albine. Cu toate acestea, ultimul studiu relevă că, prin modificarea microbiomului intestinal al albinelor – ecosistemul bacteriilor care trăiesc în tractul digestiv al albinei, inclusiv cele care o protejează de bacteriile dăunătoare – glifosatul îi pune în pericol capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au expus albinele la glifosat, la nivelurile găsite în mod normal în ferme. Cercetătorii au pictat spatele albinelor cu puncte colorate, astfel încât să poată fi urmărite și recuperate ulterior. Trei zile mai târziu, au văzut că albinele expuse la glifosat au suferit o pierdere semnificativă de bacterii din intestinele lor și au fost mai susceptibile la infectare și moarte din cauza bacteriilor dăunătoare.
”Studiile efectuate la oameni, albine și alte animale au arătat că microbiomul intestinal este o comunitate stabilă, care se opune infecției cu invadatori oportuniști”, a spus Moran. ”Dacă distrugeți această comunitate normală și stabilă, sunteți mai susceptibili la invazia agenților patogeni.”
În ultimul timp, apicultorii americani au raportat pierderi masivă de albine sau CCD. Milioane de albine au dispărut în mod misterios, lăsând fermele cu mai puțini polenizatori pentru culturi. Funcționarii au fost derutați, iar mass-media a scris destul despre colapsul populației de albine. Explicațiile pentru fenomen au inclus expunerea la pesticide sau antibiotice, pierderea habitatelor și infecțiile bacteriene. Ultimul studiu adaugă acum erbicidele pe lista de factori posibili, care contribuie la aceste pierderi.
”Nu este singurul lucru care provoacă toate aceste decese la albine, dar este cu siguranță ceva pentru care oamenii ar trebui să-și facă griji, deoarece glifosatul este folosit peste tot”, a spus Motta.
Și acestea, cred cercetătorii, sunt dovezi precum că glifosatul ar putea contribui la dispariția albinelor din întreaga lume.
Albina occidentală, cea mai importanta specie polenizatoare a lumii, a fost foarte solicitată pentru serviciile sale, de către cultivatorii de fructe, nuci și legume.
Printre nuci, cultivatorii de migdale au cea mai mare nevoie de polenizare din partea albinelor. Polenizarea albinelor are valoarea de 15 miliarde dolari SUA, pentru industria agricolă.
Orice schimbare bruscă a populațiilor globale de albine ar putea afecta industria cărnii de vită și a produselor lactate. Albinele mai polenizează trifoi, fân și alte culturi furajere. Pe măsură ce populația de albine se diminuează, crește costul proviziilor de hrană. Acest lucru forțează creșterea prețului la carnea de vită și a prețului la lapte, la magazinul alimentar și în cele din urmă, consumatorul american are de suferit. Aceasta ar putea duce apoi la creșterea importurilor de produse din țări străine, în care populațiile de albine sunt sănătoase, lărgind în continuare deficitul comercial. Cuplați acest lucru cu actualul război comercial, astfel tocmai această problemă specială ”lebăda neagră” – sau, mai degrabă, ”albină neagră” – poate fi chiar punctul culminat, care în cele din urmă forțează economia SUA să depindă de restul lumii.