Un carcinogen este o substanţă încadrată de doctori ca producând cancer. Poate fi vorba despre o substanţă existentă în aer, parte a unui produs pe care îl utilizezi pentru a face curat sau o chimicală adăugată în mâncarea sau băutura procesată.
Simplul contact cu un carcinogen nu înseamnă că automat vei face cancer. Riscul de a dezvolta această boală depinde de foarte multe alte lucruri, printre care de cât de mult timp ai fost expus la acel carcinogen, de zestrea ta genetică etc.,potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.
Tutunul
Tutunul ocupă primul loc în topul substanţelor carcinogene. Nu are importanţă dacă eşti fumător pasiv sau activ, 70 de chimicale existente în tutun sunt încadrate drept carcinogene pentru că produc modificări la nivelul ADN-ului. Chiar şi fumătorii de ţigarete „uşoare“ au aceleaşi riscuri precum ceilalţi fumători, astfel că singura metodă de siguranţă rămâne renunţarea la acest obicei.
Radonul
Radonul este un gaz care în mod normal se găseşte în natură, unde este inofensiv. Dacă însă concentraţia sa creşte într-un spaţiu închis şi este inspirat, ajunge în plămâni şi îi distruge. Acesta este prima cauză de cancer de plămâni la nefumători. Radonul nu se poate vedea sau mirosi, însă există teste speciale care pot măsura nivelul în interiorul unei case, de exemplu.
Azbestul
Azbestul – un mineral fibros din grupa silicaţilor, folosit mai ales în construcţii – odată ajuns în plămâni produce cancer. Persoanele care intră la serviciu în contact cu acesta trebuie să poarte costum special de protecţie, iar dacă aveţi un acoperiş la casă care conţine azbest e nevoie să-l îndepărtaţi urgent.
Prăjelile
Prăjelile sunt şi ele pe listă. Anumite legume bogate în amidon precum cartofii, atunci când sunt prăjite, coapte sau fripte mult timp şi la temperaturi înalte formează o substanţă chimică numită acrilamidă. Această substanţă este conţinută şi în chipsuri şi biscuiţi, cafea sau pâine prăjită. Potrivit EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară – acest compus este genotoxic şi carcinogen putând să deterioreze AND-ul şi să provoace cancere. Potrivit aceleiaşi surse, cei mai expuşi sunt copiii.
Formaldehida
Formaldehida este prezentă în multe substanţe destinate curăţeniei în casă. Studiile făcute au arătat că acele persoane care sunt expuse acestei substanţe şi la muncă au un risc mai mare de cancer. Recomandarea este de a aerisi casa în fiecare zi şi de a ţine nivelul umidităţii cât mai jos, cu ajutorul aparatului de aer condiţionat sau dezumidificatorului.
Razele ultraviolete
Razele ultraviolete care provin de la soare sau de la solar se absorb prin piele ducând la mărirea riscului de cancer. Poluarea şi modificările climatice au redus stratul de ozon făcând aceste raze mult mai puternice. În consecinţă, este necesar să te protejezi prin creme, ochelari de soare, îmbrăcăminte adecvată şi, nu în ultimul rând, prin evitarea saloanelor de bronzat.
Alcoolul
Alcoolul în cantitate mare creşte riscul în diverse tipuri de cancere: de gât şi de cap; de esofag; de sân; de ficat sau colorectal.
Vitamina D3 este produsă în piele după expunerea la lumina ultravioletă B …
Cantitatea de vit.D pe care o avem influenteaza starea de sanatate. Concret – ai vit.D destula, atunci ai si imunitate crescuta, nu ai vit.D – atunci ai imunitate scazuta. Iar intervalul orar in care ar trebui sa stam la soare este fix cel interzis de experti, ca fiind cel mai periculos (o fi vreo coincidenta?) …
Cel mai mult se absoarbe prin pielea de pe brate si de pe picioare.
Asta daca se mai intreaba cineva de ce toti copii sunt atat de bolnavi.
Pentru protectie solara – ulei de masline sau de cocos (din acelea alimentare).
O perioada se sta la soare fara nici un fel de protectie, daca e nevoie sa se stea mai mult, se aplica unul din uleiuri sau un amestec din cele doua.
Desigur, la fel ca in toate, trebuie ca si expunerea la soare sa se faca cu masura …
BENZENUL trebuie neaparat trecut pe lista, mai ales ca e aproape omniprezent.
Si poate nu intamplator. La urma urmelor, formula lui chimica (C6H6), reprezentata grafic de un hexagon cu un cerc in interior e legata de simbolul ocult OROBOROS. Kekule, chimistul care a propus prima formula a benzenului a fost inspirat in descoperirea sa de un vis in care un sarpe isi inghitea coada.
Benzenul e un carcinogen deja stabilit stiintific. Expunerea repetata la benzen, chiar si la cantitati foarte mici, poate provoca leucemie. leucemie mieloida acuta, limfom non-Hodgkin, cancere de san si de tract urinar, forme atipice de cancer si alte probleme severe de sanatate. Benzenul produce o scadere a imunitatii generale, blochand formarea globulelor sangvine în mãduva osoasa, cu toate consecintele ei.
https://www.ecowatch.com/10-most-toxic-ingredients-used-in-coal-oil-and-gas-production-1881837429.html
Spuneam ca devine omniprezent pentru ca pe langa sursele deja bine cunoscute; noxele emise de automobile si tot felul de alte masinarii care ard benzina (de exemplu motocoasele de care se umple rapid Romania), surse industriale (prin arderea petrolului si carbunelui sau folosirea fluidelor care contin benzen -fracturarea hidraulica), acum avem ocazia sa il inhalam suplimentar in mediul nostru de viata, pentru ca s-a hotarat la nivel inalt, in Romania si UE, ca in mod repetat sa fie pulverizat din avioane in aerul pe care il respiram, un amestec de subtante toxice care contine printre altele si benzen.
Acest amestec toxic produs de Bayer, care in ultimii ani a fost aruncat din avioane pe suprafete mari in Romania prin asa-zisele campaniil de dezinsectie, a fost avizat inca din 2006 in Romania de Comisia pentru Biocide condusa atunci de domnul Klaus Fabritius si contine, in afara ingredientului pricipal (deltametrinul), si benzen (mai exact solvent nafta, sau benzen greu – benzen si naftalina) si o alta substanta industriala – 1,2-Benzisothiazoline-3-one, care e folosita in principal in fracturarea hidraulica si industriala metalurgica.
Amestecul este persistent (ramane in mediu timp de luni sau chiar ani de zile) si a produs deja intoxicatii care pot fi regasite partial in statisticile care indica cresteri explozive ale incidentelor diverselor boli cu care aceste substante sunt asociate si care sunt in general in mod gresit atribuite altor cauze.