X

STUDIU: Copiii concepuți prin fertilizare în vitro sunt mult mai bolnavi decat copiii conceputi natural si este foarte posibil sa nici nu apuce batranetea

Rezultatele au arătat ‘semne serioase de îngrijorare’ că tinerii concepuți prin fertilizare în vitro sunt supuși unui risc sporit de probleme cardiovasculare

Copiii concepuți prin fertilizare în vitro sunt expuși unui risc mult mai mare de hipertensiune arterială, sugerează un studiu

Copiii născuți în urma fertilizării în vitro sunt de șase ori mai susceptibili să sufere de hipertensiune arterială decât copiii concepuți natural, expunându-i riscului de atacuri de cord și infarcturi, sugerează un nou studiu.

Într-un studiu pe 96 de tineri, cercetătorii din Elveția au descoperit că unul din șapte adolescenți concepuți prin reproducere asistată s-au îmbolnăvit de hipertensiune arterială clinică până la vârsta de 16 ani, comparativ cu numai 2,3% din cei concepuți natural.

Aproximativ 20.000 de copii sunt născuți anual în urma fertilizării în vitro în Marea Britanie. Dar cea mai în vârstă persoană concepută astfel – Louise Brown – are numai 40 de ani, astfel efectele pe termen lung sunt încă necunoscute.

Cercetătorii au avertizat că rezultatele arătau ‘semne serioase de îngrijorare’ că tinerii concepuți prin fertilizare în vitro sunt supuși unui risc sporit de probleme cardiovasculare ce pot duce la atacuri de cord și infarcturi.

Louise Brown, prima persoană concepută prin fertilizare în vitro a împlinit vârsta de 40 de ani anul acesta, stând alături de recipientul în care a fost concepută Credit: Getty Images Europe

“Prevalența sporită a hipertensiunii arteriale în cazul participanților este cea mai îngrijorătoare”, a zis autorul principal Dr. Emrush Rexhaj, director de Hipertensiune Arterială și Medicină de Altitudine la Spitalul Universitar din Bern.

“Sunt tot mai multe dovezi că reproducerea asistată alterează vasele sanguine ale copiilor, dar consecințele pe termen lung rămân necunoscute. Ceea ce știm e că asta plasează copiii la o rată de hipertensiune de șase ori mai mare decât copiii concepuți natural.”

Cercetătorii au descoperit de asemenea că adolescenții ce au participat la studiu aveau în medie o tensiune arterială sistolică și diastolică mai ridicată – 119/71 mmHg versus 115/69, respectiv – măsura presiunii atunci când inima se contractă și între bătăi.

Cercetătorii au monitorizat aceiași tineri în urmă cu cinci ani și nu au observat diferențe în tensiunea arterială.

“A durat numai cinci ani ca diferențele în tensiunea arterială să apară”, a adăugat Dr. Rexhaj.

“Este o populație în creștere rapidă și copii aparent sănătoși arată semne de îngrijorare pentru riscuri cardiovasculare timpurii, în special în ceea ce privește hipertensiunea arterială.”

Testele de tensiune cardiovasculară arată că adolescenții născuți în urma fertilizării în vitro aveau o tensiune arterială mai ridicată în general și erau de șase ori mai susceptibili să aibă hipertensiune arterială clinică Credit: RayArt Graphics / Alamy Stock Photo

Într-un editorial însoțitor publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, Dr. Larry Weinrauch, de la Mount Auburn Hospital spune că problema poate fi chiar mai gravă deoarece copiii născuți în cadrul unei nașteri multiple sau a căror mame au suferit probleme în timpul sarcinii au fost excluși din studiu.

“Trebuie să fim vigilenți în privința evoluției presiunii arteriale elevate printre copiii concepuți prin intermediul tehnologiei reproducerii asistate pentru a implementa modificări bazate pe stilul de viață, și dacă e necesar, farmacoterapie”, a adăugat.

Pe de altă parte, profesorul Alastair Sutcliffe de la Universitatea din Londra, expert în fertilizare în vitro, a zis că tratamentul de fertilitate nu e neapărat responsabil pentru tensiunea arterială crescută: “Tinerii adulți nu erau reprezentativi pentru grupul original studiat atunci când erau copii, de altfel studiul s-a bazat pe numai un tip de evaluare a tensiunii arteriale.”

Cu toate acestea, alții au avertizat că fertilizarea în vitro poate avea efecte pe termen lung. Profesorul Tom Fleming, profesor emerit în Biologia de Dezvoltare la Universitatea din Southampton a zis: “Deoarece fertilizarea în vitro ca tratament clinic pentru infertilitate există numai de aproximativ 40 de ani, majoritatea copiilor nu au ajuns la maturitate și vârsta mijlocie atunci când afecțiunile cardiovasculare devin vizibile, deci mai multe dovezi ar putea apărea în următorii ani.”

“Dintr-o perspectivă biologică, se cunoaște că embrionul în fază incipentă este sensibil la condiții de mediu ce îi pot altera dezvoltarea, afectând viitoarele exprimări genetice și condiția fiziologică, putând duce la schimbări precum hipertensiunea.”

Dr. Yutang Wang, lector senior la Universitatea din Australia a zis: “Tratamentele de fertilitate implică manipularea embrionilor într-un stadiu în care pot fi îndeosebi vulnerabili la tulburări externe.”

“Șoareci generați prin fertilizarea în vitro au o durată de viață redusă comparativ cu șoarecii de control. Dacă asta se aplică și oamenilor rămâne necunoscut.”

Categorii
SănătateȘtiință - bizar
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Și când te gândești că fluidele-astea preluate de la adulți, sunt ținute în tuburile-alea inoxidabile, cufundați în recipiente cu heliu, ca să ”țină”, CINE știe ce fel de duhuri nu umblă pe-acolo…
    Problema cea mai gravă este că, sămânța unui donator poarte fertiliza mai multe femei iar copiii rezultați, ne(re)-cunoscându-se între ei că ar fi frați/surori după tată, vor simți datorită glasului sângelui, o tendință de apropiere fizică ce poate fi confundată cu atracția sexuală, rezultând eventual copii bolnavi datorită gradului de rudenie, de-aici, niscaiva incest-uri rezultate din copii cu mame diferite, dar cu același tată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.