Ucraina se află din nou pe marginea prăpastiei, în prag de război, după ce liderul auto-proclamatei Republici Populare Donetsk, Alexandr Zaharcenko, a murit într-un atentat cu bombă în cafeneaua Separatistul de lângă casă.
Asasinatul a aruncat în aer regiunea, fiind declarată starea excepțională, drumurile au fost blocate, orice ieșire din oraș a fost interzisă, unitățile paramilitare separatiste au fost pusă în alertă înconjurând complet orașul, în timp ce deschiderea școlilor(care are loc tradițional la 1 septembrie, în tot spațiul post-sovietic) a fost amânată în toate regiunea separatistă. Iar reacțiile au cuprins toate nivelurile, până la Președintele Vladimir Putin, dând naștere la acuzații reciproce privind autorii asasinatului.
Zaharcenko este un fost electrician miner, antrenat în mișcările separatiste și ajuns lider al autoproclametei republici la 4 noiembrie 2014. Și în privința succesiunii sale, există două variante: Reuters a anunțat că Demis Pushilin, Interfax și TASS au vorbit despre Dmitri Trapeznikov, prim vicepremier al separatiștilor, care ar fi fost desemnat ca lider în exercițiu al republicuței separatiste. De altfel, Trapeznikov a fost cel care a vorbit presei locale preluată de cea rusă că ar fi fost arestați câțiva suspecți, iar aceștia ar demonstra implicarea SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a negat imediat acuzațiile. Mai mult, SBU nu a validat nici informația despre arestarea vreunui supect.
În regiunea separatistă, asasinatele între diverșii conducători militari locali sunt foarte dese. Ele au fost interpretate drept reglări de conturi, bătălii pe controlul unor afaceri sau rivalități de putere între grupările criminale respective. În februarie 2017, comandantul separatist Mihail Tolstykh, cunoscut cu numele de război Givi, a murit într-o explozie în biroul său din Donetsk. Alt comandant separatist, Arseni Pavlov, cunoscut ca Motorola a fost ucis când o bombă a explodat în liftul blocului său în October 2016. La 1 ianuarie 2015, Aleksandr Bednov, poreclit Batman, a fost ucis pe când se opunea arestării de către colegii săi separatiști pentru că ar fi avut o camera de tortură la subsolul clădirii controlate de separatiști. Tot astfel au murit și alți comandanți cunoscuți: Anaschenko la 4.2.2017, Bolotov la 27.1.2017, Zhylin la 20.9.2016, Dryomov la 12.12.2015, Mozgovoy la 23.5.2015, Gennadiy Tsypkalov la 24.9.2016. În plus, numeroși comandanți și luptători separatișri din regiune au fugit în urma amenințărilor foștilor colegi de separatism și tâlhării împotriva populației locale. Este, însă, pentru prima dată când reacțiile sunt atât de vehemente.
Datele prealabile vorbesc, potrivit presei ruse, despre 11 victime ale exploziei: 2 morți, 9 răniți, din care 6 se află în spital, 2 în stare gravă. Bilanțul a ajuns la 12 răniți, potrivit ministrului Sănătății din regiune, majoritatea cu bucăți de sticlă și obiecte lansate în urma detonării încărcăturii explozive. Și la capitolul victimelor, dacă bodyguardul lui Zaharcenko este dat mort de toate sursele, există diferențe între presa rusă și agențiile locale privindu-l pe Aleksandr Timofeyev, ministrul veniturilor și taxelor local, care ar fi fost rănit dar stabil. potrivit surselor locale, în timp ce presa rusă îl dă decedat în explozie.
Interesantă e furtuna de reacții la această acțiune: Rusia a reacționat la toate nivelurile la nici două ore după explozie, punând pe seama SBU, serviciul secret ucrainean, responsabilitatea acțiunii. Ministerul de Externe de la Moscova a emis un comunicat la doar câteva ore de la asasinarea lui Zaharcenko prin care spune că acest asasinat are menirea să stopeze procesul de reglementare conflictului din Donbas și să destabilizeze situația. Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, vorbește despre regimul de la Kiev care impinge țara la dezastru, și a cerut investigarea atentatului de către OSCE, dar și de autoritățile ruse. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre suspendarea completă a negocierilor în format Normandia, “oricât și-ar dori partenerii europeni” pentru că “e o situația foarte serioasă și trebuie analizată”.
Președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe în această „crimă cu cruzime,” susținând că autoritățile ruse consider asasinatul ca un act de „terorism internațional”. „Crima crudă la adresa lui Aleksandr Zaharcenko este încă o dovadă că cei care au ales drumul terorii, violenței și fricii nu doresc să caute o soluție politică pașnică la acest conflict sau să poarte un dialog cu populația din sud-est, ci încearcă să destabilizeze și să aducă în genunchi oamenii din Donbas,” mai susține Putin.
Nici partea ucraineană nu a stat cu mâinile în sân. Șeful SBU, Vasil Hrytsak a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să curețe regiunea de martori cum a mai făcut-o, pentru a nu exista posibilitatea acestora de a depune mărturie la un proces internațional privind implicarea armatei, trupelor ruse și a Rusiei ca stat în separatismul orchestrat în Donbas. O altă versiune lansată de SBU, de această dată, vorbește despre rivalități de afaceri criminale. De altfel raportele susțin că tot anturajul lui Zaharcenko s-a schimbat în haine civile și a încercat să fugă din zonă, în timp ce datele celor din regiune dar aflați de partea ucraineană vorbesc despre implicarea pazei lui Zaharcenko în explozie.
În orice caz, asasinatul permite Rusiei să facă un pas în spate și să aibă un motiv de refuz al discuțiilor și negocierilor, pe care oricum le respigneau de ani buni. Chiar și formatul ruso-american, cu reprezentanții speciali Kurt Volker și Vladislav Surkov, nu a dat nici un rezultat în cele 6 întâlniri și 4 runde de negocieri reciproce dintre cei doi, începând din 21 august 2017 la Minsk, Belgrad de două ori, Dubai. Mai gravă este mobilizarea generală în regiune și posibila escaladare a schimburilor de focuri sau chiar un atac general, cu 6 luni înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina.
de Iulian Chifu
[dntplgn recurring_amt1="5" recurring_amt2="10" recurring_amt3="20" item_name="Donation" paypal_email="[email protected]" currency_code="EUR" currency_symbol="€"]
nici doua kopeici nu merita articolu semnat de graurele progresisto/sorosist iulian chifu. potrivit astuia, asasinarea punctuala a capilor insurectiei din Donbass ar fi simple „reglari de conturi” intre clanuri interlope, acolo..niste „talhari”. wow..