Urmare a pactului Ribbentrop-Molotov, sovieticii au navalit in Basarabia iar noi nu ne-am opus. Se spunea atunci si se repeta si acum ca nu aveam nici o sansa in fata gigantului.
Tot urmare a aceluiasi pact, sovieticii au dorit sa invadeze si Finlanda, insa micutul viteaz popor nordic a fost de alta parere. Si asta cu toate ca populatia tarii era cu mult mai mica decat cea a Romaniei Mari, iar armata sa cu mult mai slaba.
Pana la urma au fost invinsi, insa au reusit sa-si pastreze independenta. Invingatorii insa suferit pierderi colosale.
https://evz.ro/poveste-lui-simo-hayha-moartea-alba-lunetistul-cu-cele-mai-multe-victime-din-istorie.html
Lunetistul finlandez a ucis 542 de ruși cu o armă cu lunetă și încă 200 cu o mitralieră. Rușii au tras și cu tunurile după el, dar nu au reușit să-l omoare. A murit la 97 de ani, fără niciun regret.
Simo Häyhä s-a născut pe 17 decembrie 1905 și a murit pe 1 aprilie 2002. Finlandezul a fost poreclit „Moartea albă” de către soldații Armatei Roșii, împotriva cărora a luptat în al II-lea Război Mondial, după ce rușii au invadat Finlanda. Lunetistul finlandez a doborât 542 inamici, cu o armă cu lunetă, în așa-numitul „Război de Iarnă”, mai mulți decât oricare alt lunetist de-a lungul istoriei. Häyhä s-a născut în Rautjärvi, în apropierea actualei frontiere dintre Finlanda și Rusia și a început stagiul militar in 1925. Înainte de a se alătura forțelor armate, Häyhä a fost fermier și un bun vânător. La vârsta de 17 ani, el s-a alăturat miliției voluntare „Garda Albă” și s-a făcut remarcat prin premiile obținute în cadrul concursurilor de tir sportiv.
În timpul războiului dintre Finlanda și Rusia, Simo Häyhä a luptat în cadrul armatei finlandeze, în ținută de camuflaj albă, la temperaturi cuprinse între -40 și -20 de grade Celsius. În aceste condiții, cu arma sa Mosin–Nagant modificată, Simo Häyhä și-a stabilit recordul impresionant. Alte 200 de victime îi sunt atribuite, folosind o mitralieră Suomi KP-3. În total, Simo a ucis 742 de inamici! Ce este într-adevăr remarcabil este faptul că toate victimele au fost înregistrate în mai puțin de 100 de zile de război, într-o perioadă a anului în care lumina naturală e doar câteva ore pe zi.