X

Vor urma războaie, vor fi multe tulburări, dar voi să nu vă spăimântați…

În Evanghelia după Luca, Stăpânul nostru Hristos ni le-a spus de mai înainte cele care se vor întâmpla înainte de ziua aceea înfricoșătoare, ca să ne pregătească și să nu fim înșelați.

„Învăţătorule, când oare, vor fi acestea? Şi care este semnul când au să fie acestea?

Iar El a zis: Vedeţi să nu fiţi amăgiţi, căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt, şi vremea s-a apropiat. Nu mergeţi după ei. Iar când veţi auzi de războaie şi de răzmeriţe, să nu vă înspăimântaţi; căci acestea trebuie să fie întâi, dar sfârşitul nu va fi curând. Atunci le-a zis: Se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie. Şi vor fi cutremure mari şi, pe alocurea, foamete şi ciumă şi spaime şi semne mari din cer vor fi. Dar, mai înainte de toate acestea, îşi vor pune mâinile pe voi şi vă vor prigoni, dându-vă în sinagogi şi în temniţe, ducându-vă la împăraţi şi la dregători, pentru numele Meu.

Şi va fi vouă spre mărturie. Puneţi deci în inimile voastre să nu gândiţi de mai înainte ce veţi răspunde; Căci Eu vă voi da gură şi înţelepciune, căreia nu-i vor putea sta împotrivă, nici să-i răspundă toţi potrivnicii voştri. Şi veţi fi daţi şi de părinţi şi de fraţi şi de neamuri şi de prieteni, şi vor ucide dintre voi. Şi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu. Şi păr din capul vostru nu va pieri. Prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre. Iar când veţi vedea Ierusalimul înconjurat de oşti, atunci să ştiţi că s-a apropiat pustiirea lui. Atunci cei din Iudeea să fugă la munţi şi cei din mijlocul lui să iasă din el şi cei de prin ţarină să nu intre în el. Căci acestea sunt zilele răzbunării, ca să se împlinească toate cele scrise. Dar vai celor care vor avea în pântece şi celor care vor alăpta în acele zile. Căci va fi în ţară mare strâmtorare şi mânie împotriva acestui popor. Şi vor cădea de ascuţişul săbiei şi vor fi duşi robi la toate neamurile, şi Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri, până ce se vor împlini vremurile neamurilor. Şi vor fi semne în soare, în lună şi în stele, iar pe pământ spaimă întru neamuri şi nedumerire din pricina vuietului mării şi al valurilor. Iar oamenii vor muri de frică şi de aşteptarea celor ce au să vină peste lume, căci puterile cerurilor se vor clătina. Şi atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu putere şi cu slavă multă. Iar când vor începe să fie acestea, prindeţi curaj şi ridicaţi capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Şi le-a spus o pildă: Vedeţi smochinul şi toţi copacii: Când înfrunzesc aceştia, văzându-i, de la voi înşivă ştiţi că vara este aproape. Aşa şi voi, când veţi vedea făcându-se acestea, să ştiţi că aproape este împărăţia lui Dumnezeu. Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece. Luaţi seama la voi înşivă, să nu se îngreuieze inimile voastre de mâncare şi de băutură şi de grijile vieţii, şi ziua aceea să vine peste voi fără de veste, ca o cursă; căci va veni peste toţi cei ce locuiesc pe faţa întregului pământ. Privegheaţi dar în toată vremea rugându-vă, ca să vă întăriţi să scăpaţi de toate acestea care au să vină şi să staţi înaintea Fiului Omului”[1].
„Cerul și pământul vor trece. Dar cuvintele Mele nu vor trece”. Vor rămâne cuvintele Mele, vor deveni realitate, se vor aplica în viața oamenilor, așa cum se arată aici. „Mulți vor veni în Numele Meu, zicând că Eu sunt”. Așa cum credem cu siguranță și așteptăm, și anume că antihrist va spune: „Eu sunt Hristos, sunt Dumnezeu. La mine să veniți, eu vă voi da toate. E de ajuns să credeți în mine și să primiți pecetea supunerii față de mine”. Pe acesta, pe antihrist, iudeii îl cred drept Mesia, care va veni să împărățească într-un regat iudaic. Vor construi templul lor, vor face statul lor și celelalte. „Să nu mergeți după ei”. „Când veți auzi de războaie și de tulburări, nu vă spăimântați”. Vor urma războaie, vor fi multe tulburări, dar voi să nu vă spăimântați, nu vă pierdeți curajul, nu vă împuținați credința în Mine.Fiți neclintiți în credință, căci vor fi semne atât de mari, încât de frica și de așteptarea celor ce vor să vină, oamenilor li se va împuțina credința, își vor pierde curajul, vor fi strâmtorați și din multa frică vor fi gata să-și dea sufletul. „Și atunci vor vedea pe Fiul Omului venind pe nori cu slavă și cu putere multă”.

Luați aminte, așadar, la voi înșivă, să nu vă găsească această zi înfricoșătoare într-o stare păcătoasă, în beții, îmbuibări, înrobiți de multe griji ale vieții acesteia. Să fiți pregătiți cu spovedania, curați și pregătiți pentru acea mare zi, în care Dumnezeu va judeca lumea. Va veni ca o cursă; va veni atât de neașteptat, încât oamenii vor fi luați pe nepregătite. Privegheați, nu dormitați! Privegheați și în rugăciune, și în cugetare, și în treburile voastre, și în familie și pretutindeni, în tot ceasul, ca să nu cădeți în păcat, ca să vă învredniciți să stați de-a dreapta lui Hristos, Marelui Judecător.

Apostolul Pavel descrie viu chipul slăvitei veniri a Stăpânului Hristos. Spune într-o epistolă a sa că atunci când va fi să vină pentru Înfricoșătoarea Sa Judecată, trâmbițele vor răsuna și Însuşi Domnul, întru poruncă, la glasul arhanghelului şi întru trâmbiţa lui Dumnezeu, Se va pogorî din Cer, şi cei morţi întru Hristos vor învia întâi. După aceea, noi cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiţi, împreună cu ei, în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh”[2]. Adică glasul Fiului lui Dumnezeu va chema mai întâi pe cei adormiți să învieze din morți. Iar când vor învia cei morți, vom vedea pe unii că sunt răpiți și purtați de nori. Precum aerostatele vor pleca oamenii înviați, ca să meargă de-a dreapta lui Hristos.

Pe cei vii, adică pe cei care vor trăi atunci, îi vor ridica nori și îi vor aduce în cer întru întâmpinarea Domnului în văzduh. Hristos Se va pogorî de Sus, iar sufletele vor urca împreună cu El în văzduh. Cei care vor fi răpiți de nori, ca să-L întâmpine pe Stăpânul Hristos, vor fi cei mântuiți, drepții, care venind, vor fi așezați de-a dreapta Lui.

[1] Luca 21, 7-36.

[2] 1 Tesaloniceni 4, 15-17.

Fragment din cartea Arta mântuirii, Editura Evanghelismos.

Categorii
Predici, conferințe, interviuri, sfaturi
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

 1. Despre Adevarul-Absolut
  Adevarul nu este ceea ce vrea fiecare, ceea ce crede fiecare, ceea ce stie sau sustine fiecare om, Adevarul este Unic si Absolut, este Reperul spre care trebuie sa priveasca fiinta personala omeneasca, indiferent unde se naste pe acest pamant un om.

  Atata timp cat omul se raporteaza la el insusi, sau la alt om, sau la obiecte, sau la pereri omenesti si nu se raporteaza la Omul-Dumnezeu-Întrupat-Hristos, omul slujeste minciuna si intunericul.

  De ce credeti ca nu se inteleg oamenii pe pamant, de ce credeti ca exista miliarde de pareri, de credinte, culte, denominatiuni, religii? Tocmai pentru ca ‘cineva’ se straduieste ca oamenii sa nu se raporteze corect, neeronat, la Adevarul-Absolut. Cine duce aceasta lupta reala si dusmanoasa? Diavolul cu demonii lui.

  Poti sa crezi ce vrei, sa ai ce pareri vrei, sa te raportezi la ce vrei si la cine vrei, dar asta nu inseamna ca ignorand Adevarul-Absolut, vei putea avea o viata si o vesnicie neeronata. Am spus vesnicie? Da, omule, de Adevar si de Vesnicie nu poti sa scapi, nu poti sa eviti ceea ce nu e posibil de evitat. Esti zidit vesnic tocmai pentru ca Adevarul te-a zidit dupa Chipul Său, Vesnic, iar asta nu a fost o alegere a ta, ci o insusire a Adevarului pe care nu avea cum sa nu si-o foloseasca in actul zidirii omului. De ce? Cum am spus, omul, spre deosebire de restul vietatilor pamantesti, este plasmuit dupa Chipul Adevarului-Ziditor.

  Dar cum, o sa intrebe unii, cum Fiul lui Dumnezeu exista din Veci? Exact. El exista din Veci si pentru Veci, caci e Dumnezeu cu Firea ca si Tatal si ca si Duhul. Vezi, Un Dumnezeu Personal a creat fiinte personale. Numai Un Dumnezeu Personal putea sa creeze alte fiinte personale. Oare o energie impersonala putea sa creeze persoane? Oare neantul putea sa creeze persoane, sau un obiect putea sa creeze persoane? Desigur ca nu!

  Dar de ce omul contemporan nu se mai raporteaza la Adevarul-Absolut-Hristos, la Adevarul-Întrupat? Va spun eu, pentru ca a devenit nesimtit, tupeist, nemultumitor, nerecunoscator, borfas, e ca si cum o galeata de pamant sau o caramida s-ar ridica impotriva mesterului care zideste case.

  Si care este Hristosul adevarat in noianul de invataturi si credinte care vorbesc despre Hristos? Logic, nu poate fi decat un Hristos, un Hristos si o Evanghelie revelata, deci cum filtram lucrurile in astfel de situatii? Simplu. Diavolul, ca sa nu mai fie reperat usor adevaratul Hristos, a creat clone, falsi hristosi, false invataturi si false biserici. Deci cum ar arata Hristosul adevarat? Hristosul adevarat este Hristosul Apostolilor, Sfintilor, Mirului, Tamaiei, Icoanei si mai ales Hristosul Crucii. Cel mai simplu, ca sa vedeti si sa intelegeti care este Hristos si care e Biserica Lui, este sa cititi invatatura primelor veacuri crestine, scrierile apostolilor, ucenicilor scriitori bisericesti, ierarhi, preoti si monahi, si sa vedeti ce invatau si marturiseau crestinii si mucenicii atunci. Atunci si nu numai atunci, ci totdeauna in aceste doua milenii de crestinism.

  Apoi, mai puteti fi dumiriti de istorie, caci si ea poate sa va vina in ajutor: aflati cand s-a intemeiat credinta Romei, credinta protestanta, credintele neoprotestante, si raportati aceste credinte la invatatura Apostolilor si Sfintilor din cele doua milenii de Crestinism, Sfinti care au spus aceleasi lucruri si in primele veacuri, si in ultimele veacuri.

  Conchizand toate cele scrise, pot sa va spun ca tot omul care nu vrea sa afle Adevarul, nu are cum sa fie al Adevarului, ci al minciunii si al tatalui minciunii. De ce? Pentru ca asa a vrut Dumnezeu-Adevarul: omul sa aleaga ce doreste, ADEVARUL sau minciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.