X

Mitropolitul Teofan îl lasă pe primarul MMB Lucian Borfotină din Cristeşti să batjocorească Hramul Schimbării la Faţă din Schit Orăşeni

de teolog Mihai-Silviu Chirilă
Primarul și viceprimarul comunei Cristești alături de micii pe care i-au oferit în zi de post.

În urmă cu o săptămână, părintele Ioan Ungureanu i-a scris o scrisoare Mitropolitului Teofan al Moldovei şi Bucovinei, în care îl ruga să nu îi permită primarului Lucian Borfotină din Comuna Cristeşti, cu care conlucrează intens pentru alungarea părintelui din parohie, să batjocorească sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, cu petrecerea populară pe care primarul avea de gând să o organizeze.

Astăzi, 6 august, primarul şi acoliţii săi au pus în scenă un spectacol grotesc, cu o muzică asurzitoare, cu grătar, cu mici, cu bere, cu tot ce trebuie unei petreceri câmpeneşti. Interesant este că cei mai mulţi dintre participanţii la petrecere au fost oameni aduşi de prin alte localităţi, nu săteni din Orăşeni, care nu s-au înghesuit la pomana primarului, mai ales după predica electrizantă pe care părintele Ioan a ţinut-o la Sfânta Liturghie.

Autobuzul școlii a fost pus la dispoziția organizatorilor, pentru a aduce un fel de grup folcloric al tinerilor care au venit să asculte… muzică populară cântată pe înregistrări audio.

Întrebat direct de ce a restricţionat dimineaţă accesul oamenilor la biserică, primarul a răspuns scurt “aşa am vrut”, fără a mai da alte explicaţii. Întrebat de ce a batjocorit această sărbătoare, primarul a răspuns că poporul din sat „i-a cerut”, deşi, după cum se vede din filmarea pe care o ataşăm, din sat nu era aproape nimeni, iar sătenii au fost la biserică şi au fost împotriva deciziei primarului de a face bâlci în sat. Din pricina deciziilor arbitrare ale primarului, câteva persoane dezabilitate nu au putut ajunge decât cu foarte mare greutate la biserică, în condițiile în care evenimentul de astăzi este unul religios, nu civil.

Având în vedere că primarul a batjocorit până la urmă sărbătoarea Schimbării la Față, rezultă că, fie mitropolitul Teofan nu i-a dat sfatul cel bun, fie primarul a ales să îl ignore pe cel pe care îl ascultă cu sfințenie când vine vorba de lucrarea împotriva părintelui Ioan Ungureanu.

Primarul Borfotină a făcut acest bâlci ca să îl umilească pe părintele Ioan Ungureanu. Cu un mitropolit care s-a uitat mai atent la câştigul său imediat în lupta contra preotului luptător decât la duhul sărbătorii de astăzi, acest primar, care a afirmat că a sondat cu drone zona dimprejurul schitului şi a constatat că nu sunt sfinţi în pământul acesteia, L-a batjocorit astăzi pe Dumnezeu, cu îngăduinţa mitropolitului Teofan, cu concursul autorităţilor statului român, plătite din banii publici pentru a garanta credincioşilor ortodocşi dreptul la liberă practică a credinţei şi la păstrarea demnităţii lor de creştini.

L-am întrebat pe Dumitru Ivan (foto), liderul opoziției față de Părintele Ioan, dacă merită sa îl batjocorească pe Dumnezeu pentru atât. A raspuns, cu multă convingere: „Da.”

Update La ora 17.00 a sosit un cor al ATOR și al unor parohii din oraș, alături de câțiva preoți, printre care și preotul Constantin Bolohan. Corul a interpretat pe locul unde s-au servit mici și bere, cântece patriotice, în încercarea de a da unei blasfemii la adresa sărbătorii de azi un fel de conotație patriotica, legată de Centenarul Unirii. Prezența ATOR, a câtorva preoți, a preotului Constantin Bolohan și a altor câțiva preoți denotă clar că toată desfășurarea din această zi a avut girul și „binecuvântarea” directă a mitropolitului Teofan. 

Toată manifestarea, caracterizată printr-o batjocorire deschisă și asumată a lui Dumnezeu, a avut un iz demonic, reamintind de exemplele clasice din Vechiul Testament ale celor care L-au înfruntat deschis pe Dumnezeu.

Constructori lucrând în zi de mare sărbătoare la terenul de sport al Primăriei comunei Cristești
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

 1. 1. Cât de bun este Dumnezeu cu Israel, cu cei drepţi la inimă.
  2. Iar mie, puţin a fost de nu mi-au alunecat picioarele, puţin a fost de nu s-au poticnit paşii mei.
  3. Că am pizmuit pe cei fără de lege, când vedeam pacea păcătoşilor.
  4. Că n-au necazuri până la moartea lor şi tari sunt când lovesc ei.
  5. De osteneli omeneşti n-au parte şi cu oamenii nu sunt biciuiţi.
  6. Pentru aceea îi stăpâneşte pe ei mândria şi se îmbracă cu nedreptatea şi silnicia.
  7. Din răutatea lor iese nedreptatea şi cugetele inimii lor ies la iveală.
  8. Gândesc şi vorbesc cu vicleşug, nedreptate grăiesc de sus.
  9. Până la cer ridică gura lor şi cu limba lor străbat pământul.
  10. Pentru aceasta poporul meu se ia după ei şi găseşte că ei sunt plini de zile bune
  11. Şi zice: „Cum? ştie aceasta Dumnezeu? Are cunoştinţă Cel Preaînalt?
  12. Iată, aceştia sunt păcătoşi şi sunt îndestulaţi. Veşnic sunt bogaţi”.
  13. Iar eu am zis: „Deci, în deşert am fost drept la inimă şi mi-am spălat întru cele nevinovate mâinile mele,
  14. Că am fost lovit toată ziua şi mustrat în fiecare dimineaţă”.
  15. Dacă aş fi grăit aşa, iată aş fi călcat legământul neamului fiilor Tăi.
  16. Şi mă frământam să pricep aceasta, dar anevoios lucru este înaintea mea.
  17. Până ce am intrat în locaşul cel sfânt al lui Dumnezeu şi am înţeles sfârşitul celor răi:
  18. Într-adevăr pe drumuri viclene i-ai pus pe ei şi i-ai doborât când se înălţau.
  19. Cât de iute i-ai pustiit pe ei! S-au stins, au pierit din pricina nelegiuirii lor.
  20. Ca visul celui ce se deşteaptă, Doamne, în cetatea Ta chipul lor de nimic l-ai făcut.
  21. De aceea s-a bucurat inima mea şi rărunchii mei s-au potolit.
  22. Că eram fără de minte şi nu ştiam; ca un dobitoc eram înaintea Ta. Dar eu sunt pururea cu Tine.
  23. Apucatu-m-ai de mâna mea cea dreaptă. Cu sfatul Tău m-ai povăţuit şi cu slavă m-ai primit.
  24. Că pe cine am eu în cer afară de Tine? Şi afară de Tine, ce am dorit pe pământ?
  25. Stinsu-s-a inima mea şi trupul meu, Dumnezeul inimii mele şi partea mea, Dumnezeule, în veac.
  26. Că iată cei ce se depărtează de Tine vor pieri; nimicit-ai pe tot cel ce se leapădă de Tine.
  27. Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este, a pune în Domnul nădejdea mea, ca să vestesc toate laudele Tale în porţile fiicei Sionului.

  Asa ca sa faca ei ce vor vrea pentru ca acum este timpul lor. Si e timpul ca noi sa ne lasam in grija lui Dumnezeu si facem tot ce putem sa aratam ca suntem ai Lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.