Dacă mergeţi în China şi vedeţi un stol de păsări s-ar putea să fie de fapt drone. Aceste păsări bionice supraveghează din văzduh cetăţenii. Potrivit „Morning Post South China“, operaţiunea „Porumbelul“ se derulează deja în în cinci provincii ale ţării.
Aceste păsări bionice au fost concepute de o echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică din provincia Shaanxi, situată în centrul Chinei. Aceşti oameni de ştiinţă au lucrat anterior la un proiectul avioanelor de luptă invizibile ale armetei chineze.
Dezvoltarea acestei tehnologii este doar în fază incipientă. Pentru moment, domeniul de aplicare rămâne limitat, dar acest sistem are potenţialul să fie utilizat pe scară largă.
„Are toate atuurile unei drone pentru a satisface cerinţele sectoarelor militare şi civile“, a declarat Yang Wenqing, profesor asociat care a lucrat la proiectul „Porumbelul“.
Aceşti porumbei robotici sunt echipaţi cu un GPS, o cameră video HD şi un sistem de control conectat la mai mulţi sateliţi care permit controlul de la distanţă. Aceste drone imită foarte bine păsările, chiar dau din aripi, graţie unui mic motor electric.
Porumbelul bionic chinezesc cântăreşte 200 de grame, are o anvergură a aripilor de aproximativ 50 de centimetri şi poate zbura cu viteză de până la 40 km/h, timp de maxim de 30 de minute.
Păcăleşte radarul
Un cercetător implicat în proiectul „Porumbelul“ a declarat că s-a dorit dezvoltarea unei noi generaţii de drone, bionice, care să poată evita detectarea umană şi chiar radarul.
Noile drone bionice ale Chinei reproduc circa 90% din mişcările unui porumbel adevărat, spune cercetătorul, care a mai precizat că sunt puţin zgomotoase, fiind foarte greu de detectat de la sol, şi par atât de reale încât păsările adevărate zboară adesea alături de ele.
Cercetătorul Li Yachao susţine că mişcarea aripilor porumbelului bionic pare atât de reală încât ar putea păcăli chiar şi cele mai sensibile sisteme radar. Folosirea camuflajului – chiar şi a penelor reale – pe corpul exterior al dronei ar putea păcăli şi mai mult radarul.
Noua tehnologie este utilizată pe scară largă în regiunea autonomă Xinjiang Uygur din vestul Chinei. Zona vastă, care se învecinează cu Mongolia, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Afganistan, Pakistan şi India, este locuită în majoritate de populaţie musulmană şi este considerată de Beijing drept un focar de separatism. Ca urmare, regiunea şi populaţia se află sub supraveghere masivă din partea guvernului central.
Un experiment efectuat în Mongolia Interioară a Chinei a implicat zborul cu păsări bionice peste o turmă de oi – animale deosebit de sperioase şi cu auz fin. Mioarele nu a acordat nici o atenţie dronelor care zburau deasupra lor.
Deşi tehnologia se află încă în faza incipientă de dezvoltare, poate fi folosită nu numai de poliţie şi armată, dar şi în cazuri de urgenţă şi de dezastre naturale, protecţia mediului şi planificare urbană.
„Porumbelul“ şi „Vulturul“
„Porumbelul“ nu este singura dronă pasăre ce a fost dezvoltată în China. În 2012, Universitatea de Aeronautică şi Astronautică din Nanjing a lansat „Tian Ying“, o pasăre robotizată de mărimea unui vultur.
De asemenea, potrivit informaţiilor de pe site-urile guvernamentale, Institutul de Tehnologie din Harbin, cea mai mare universitate din China ce se ocupă de cercetare în domeniul apărării, dezvoltă o pasăre cu o mare anvergură a aripilor şi abilitatea de a zbura foarte sus, pe platourile înalte unde aerul este rarefiat.
Aceste păsări bionice au şi unele puncte slabe: nu pot zbura pe distanţe lungi sau să-şi menţină cursul în caz de vânt puternic, performanţa lor fiind îngreunată puternic şi de ploi abundente sau de zăpadă, spun specialiştii. De asemenea, lipsa unui mecanism anti-coliziune le fac predispuse să se lovească de diverse obiecte când zboară la altitudine mică, în timp ce circuitele lor electronice sunt vulnerabile la perturbaţii electromagnetice.
Cu toate acestea, cercetătorii muncesc din greu pentru a rezolva aceste probleme. Mai mult, ei speră că următoarea generaţie de păsări robotice ar putea să zboare în formaţiuni complexe şi să ia decizii independente în aer.
China nu este singură care produce păsări robotice. În 2013, armata americană a cumpărat mai mult de 30 de drone de la Prioria Robotics, care au fost concepute să arate ca nişte păsări de pradă. Totuşi, nu imitau prea bine păsările de pradă deoarece erau propulsate de turbofane, iar aripile lor nu se mişcau.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.