X

UE votează pentru interzicerea meme-urilor și pentru filtre de cenzură. Ce mai urmează…?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comisia Juridică a Parlamentului European tocmai a votat „DA” în privința unei foarte controversate părți a noii Reforme a UE privind Copyright-ul.  Articolele cotroversate – 11 și 13, mai exact – pur și simplu statutează taxe pe link-uri, filtre de cenzură și interzicerea meme-urilor (un meme  este o imagine, chiar animație gif, care transmite un mesaj, o idee, folosit adesea în chaturi gen whatsapp, facebook, skype).

Deși a existat o puternică opoziție din partea activiștilor interni,  a lobbiștilor dar și din partea unor membrii ai Parlamentului European, totul a fost în zadar iar articolele au trecut cu 13 la 12 voturi și, respectiv, 15 la 10.

Opozanții taxelor pe link-uri dar și cei contra motoarelor de cenzură au argumentat că este amenințată accesibilitatea internetului și că aceasta va fi mai puțin gratuită. Puteți intra, dacă vreți,  în  detalii privind punctele de vedere atât ale adepților cât și ale opozanților, dar în privința opozanților argumentele ar putea fi rezumate astfel:

Articolul 11 (taxa pe link) ar obliga pe oricine folosește fragmente de conținut jurnalistic de pe internet să obțină mai întâi o licență din partea titularului știrii, aruncând practic în afara legii actualul model pe care se bazează portalurile sau aplicațiile de știri. Acest articol amenință inclusiv simpla postare de hyperlink-uri, dând o putere sporită titularilor în dauna binelui public.

Articolul 13 (motoarele de cenzură) vor face platformele responsabile de monitorizarea comportamentului utilizatorilor pentru stoparea încălcării copyright-ului dar asta înseamnă, în esență, că numai platformele foarte mari vor avea resursele să-și lase utilizatorii să comenteze sau să facă postări. Cei care se opun acestui articol sunt îngrijorați că acesta va produce o cenzură mult mai accentuată, amenințând libertatea cuvântului prin parodie, satiră sau chiar prin videoclipuri de protest.

Așadar, totul s-a sfârșit?

Votul din comisie nu transformă în mod obligatoriu Reforma Copyright-ului, împreună cu articolele ei controversate, în literă de lege. În schimb, prin puternica influență a comisiei, se pun bazele poziției Parlamentului European în privința acestei probleme, înainte de trecerea în la faza finală de adoptare a legii.

Există, totuși, o cale de a împiedica asta. PLENUL este instrumentul prin care Parlamentul European poate lua orice problemă de pe masa unei comisii și o poate supune la votul Parlamentului însuși, pentru a-i pune pe toți cei 751 de membrii ai PE să voteze, în locul celor 25 ai comisiei. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de suficient sprijin în Parlament, astfel că opozanții au început deja o campanie pentru a solicita o sesiune a plenului.

Reforma Copyright-ului și impactul ei asupra internetului este o temă de mare importanță, de aceea trebuie nădăjduit că ea va putea fi adusă în fața tuturor reprezentanților cetățenilor Europei.

Dacă vrei să ajuți, contactează-ți reprezentantul din Parlamentul European și fă-ți vocea auzită. Lista completă a membrilor PE se află aici iar sugestii despre cum poți să captezi atenția reprezentantului tău găsești aici și aici.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button