X

De ce este ILEGALĂ confiscarea INTEGRALĂ a mărcii „Arsenie Boca”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Am primit pe adresa redacției următoarea analiză despre un fapt ce ar putea deveni periculos, dacă va fi folosit și în alte cazuri. Analiza, făcută de persoana ce dorește să fie anonimă, demonstrează ilegalitatea confiscării în integralitate a imaginii ieromonahului Arsenie Boca. Iată mesajul:

Buna ziua,

Vroiam sa public un articol sau mai bine zis o postare documentata pe un site care nu era ortodox despre situatia Arsenie Boca marca inregistrata si grava neinformare a BOR si autoritatilor romane.

Dar am decis ca mai bine trimit informațiile unui site ortodox. Sper sa distribuiti. Nu este important sa fiu creditat cat sa fie citite inclusiv de BOR si autoritati.

Eu m-am speriat cand am auzit ca cineva poate inregistra chipul si fata unei persoane publice decedate. Este ridicol sa poti da in judecata manastirea in care el a fost calugar ca ii foloseste imaginea si numele fara licenta.

Am facut o cautare inainte. Am intrat pe site-ul UE al oficiului marcilor https://euipo.europa.eu. Conform legii UE, si trebuie retinut ca in legea UE in cazul marcilor inregistrate UE se aplica legea UE si nu legea RO, sunt doar 3 chestii inregistrate. Imaginile sunt foarte proprii asa ca sa fie „copyright infringement” reproductia trebuie sa fie IDENTICA.

Anume:

  1. https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/designs/003564582-0001
  2. https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/016722712
  3. https://euipo.europa.eu/eSearch/#details/trademarks/015760382

Ultima fiind cea mai vaga. Nu mentioneaza Boca. Osim-ul european a lasat sa fie inregistrat cuvantul ARSENIE doar cu majuscule. Similar cu numele unei firme practic.

Pe deasupra, poate fabrica doar:

  • 3 Produse pentru curăţarea dinţilor şi ape de gură; Preparate pentru îngrijirea danturii; Detergenţi.
  • 5 Suplimente nutritive nu de uz medical.
  • 14 Articole decorative [bibelouri sau bijuterii] pentru uz personal.
  • 29 Băuturi pe bază de produse lactate; Cărnuri; Produse din carne congelată; Produse din carne preparate; Uleiuri comestibile folosite pentru gătirea alimentelor.
  • 30 Zahăr; Orez; Făină; Paste uscate; Aluat de pâine; Cereale procesate pentru alimente de consum uman; Pâine şi chifle; Bomboane; Produse de brutărie; Cacao; Cafea; Cafea (prăjită, sub formă de pudră, granule sau băutură); Ceai.

Deci nu are legatura cu carti sau cu iconite/fotografii.

Primele 2 sunt extrem de specifice si legea UE impedica reproductia LITERLALMENTE EXACTA. Anume primele 2 linkuri sunt niste litografii cea cu paine si cea cu citatul care trebuie reproduse exact pentru a incalca legea UE. Aici intram in problema. Marcile acordate de UE sunt clare si specifice si in cadrul lor se aplica LEGEA UE. Majoritatea produselor confiscate de autoritatile romane nu cred ca incalca acele marci.

Practic putem crede ca autoritatile romane sunt absolut incompetente in legea UE si nu stiu legile marcilor ei aplicand cel mai probabil legi romanesti pe marci UE.  Ceea ce este de o incompetenta extraordinara sa aplici legi romanesti la marci sub incidenta legii UE si nu din Romania. Autoritatile scot din comercializare produse care cel mai probabil sunt de fapt conforme.

Deasemenea BOR are juristi sau oameni la fel de neinformati; Verificarea marcilor care le detine acel individ fiid clara.

Va multumesc.


Ca limitare a raspunderii vreau sa mentionez daca sunt alte copyright-uri care nu apar pe site-ul de marci UE si sunt utilizate sa opreasca produse din vanzare atunci BOR ar trebui sa le prezinte. Daca produsele confiscate de autoritati au fost doar cele care foloseau exact acele 2 imagini inseamna ca problema poate fi rezolvata rapid prin utilizarea altor imagini.

PS. Sa explic situatia desenului. Orice persoana poate desena figura altei persoane si are copyright numai pe acel desen, desenul fiind o reprezentatie artistica a unei poze de exemplu. Daca nu ma insel autoritatile au confiscat produse care aveau poza lui Arsenie Boca. si nici intr-un caz acel desen. Asta nu se poate explica decat prin prostia mare a autoritatilor. Copyright-ul unui desen se extinde numai pe acel desen si exact acel desen originalul nu ramane afectat. Conform legii UE nu poti face un desen unei poze si apoi sa ai copyright pe acea poza. Daca nu ma insel in unele confiscari autoritatile RO fix asta au facut ceea ce este ILEGAL.

PPS. Practic individul Sandor poate scoate din vanzare doar produse care folosesc una din acele 2 imagini exacte din linkurile prezentate sau marca ARSENIE cu litrere mari in lista care am scris (cea cu paste de dinti si bibelouri). Si nu produse care contin doar poza lui Arsenie Boca de exemplu.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. Numele de persoane umane, nu pot face subiectul unui copyright. Se specifica undeva în legea internațională a copyright – ului. Citisem mai demult, dar nu am reținut sursa. S-ar crea un precedent de neoprit, dacă asemenea acțiuni ar fii posibile. Eu as fii primul, care ar înregistra numele lui Donald Trump în acest caz sau chiar al lui Șandor… Cutarescu

  2. Perfect adevărat ce scrie autorul. S-a înregistrat marca aşa-zis „figurativă”, adică un desen care conţine text, desenul fiind cel care nu are permisiunea de a fi reprodus. Înregistrarea unei mărci se face pe una sau mai multe clase NISA, Andor Sandor figurează în baza de date românească având marca ARSENIE înregistrată pe clasele de produse 3, 5, 14, 29, 30, descrise în articol. Niciuna nu are legătură cu produsele tipărite. Am o oarecare experienţă în materie, pentru că am înregistrate 5 mărci, atât verbale cât şi figurative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button