Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, se arată pe contul de Twitter al MAE, scrie Agerpres.
„Salutăm adopţia rezoluţiei Adunării Generale a ONU privind ‘retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. România a contribuit la aceasta'”, arată MAE pe Twitter. Autorităţile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS – despre care consideră că staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, conform canalelor media citate.
Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cu 64 de voturi pentru, 15 împotriva şi 83 de abţineri, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.
Tudor Ulianovschi a invocat şi problema trupelor ruse de menţinere a păcii în Transnistria, menţionând necesitatea transformării acestei misiuni în una civilă, sub mandat internaţional.
Împotriva rezoluţiei s-a pronunţat Federaţia Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia pentru următoarea sesiune. Reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a spus că proiectul rezoluţiei prezentat de Chişinău nu este susţinut nici măcar de întreaga societate în Republica Moldova, făcând referire la unele declaraţii în acest sens ale preşedintelui Igor Dodon. Rusia mai consideră ca o asemenea rezoluţie va împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean.
Coautori ai proiectului de rezoluţie sunt 10 ţări, între care România, Ucraina, Polonia, Marea Britanie şi statele baltice, notează Radio Chişinău.
datorita trupelor rusesti inca nu avem ca voi baze Nato pe teritoriul r.m.
prietene … unde.i cojocul acolo.i si paduchele. cand va veni tavalugul rusesc, dupa cum spun profetiile, mai intai da de voi si dupa aceea de noi.