Persoanele care încalcă legislația din țara noastră și sunt sancționate contravențional vor avea un termen mai mare pentru a-și plăti amenda și, în anumite condiții, aceasta sancțiune s-ar putea transforma în pedeapsă cu închisoarea. Măsura transformării sancțiunilor contravenționale în pedepse cu închisoarea este propusă într-un proiect de act normativ ce a ajuns recent în atenția senatorilor pentru dezbatere.
Contravenienții ar putea avea mai mult timp la dispoziție pentru plata amenzilor și, dacă refuză să plătească amenda și să facă muncă în folosul comunității, ar putea face chiar și închisoare, conform unei Propuneri legislative pentru modificarea art.(39 indice 1) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Proiectul de act normativ a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere, iar pentru a se aplica, acesta are nevoie de aprobarea parlamentarilor, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
Mai exact, potrivit propunerii legislative, persoanele sancționate contravențional vor avea la dispoziție pentru plata amenzii, pe lângă termenul inițial de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii, un termen suplimentar de 60 de zile, în care, chiar dacă nu plătesc integral amenda, trebuie să-și arate intenția de a achita amenda primită, prin plăți parțiale sau eșalonate. În cazul depășirii termenului suplimentar, instanța din zona în care locuiește contravenientul va înlocui amenda cu activitate în folosul comunității, efectuată sub directa supraveghere a poliției locale.
În condițiile în care contravenientul nu se va prezinta, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinței definitive, la primăria locală, primarul se va adresa instanței pentru transformarea pedepsei cu muncă în folosul comunității în pedeapsă cu închisoare.
În prezent, o amendă contravențională se poate plăti într-un termen maxim de 30 de zile, iar, după ce acest termen expiră, amenda este înlocuită cu muncă în folosul comunității pentru cel mult 50 de ore, dar nu există măsura transformării pedepsei cu munca în pedeapsă cu închisoarea.
Dacă ar ajunge să se aplice, această propunere legislativă ar reduce cheltuielile cu urmărirea și executarea silită a contravenienților, ar mări încasările la bugetul local și ar reduce numărul contravențiilor înregistrate.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.
Iar cei care au amenzi din trecut?sau dupa intrarea in vigoare a legii ?
Banii sau viata, nu e indeajuns ca taxarea e peste 80% din venit prin diverse taxe, accize, tva si altele, iobagi la stat, evul mediu modern se intoarce.
Si ca de obicei aceasta lege mai mult ii va face sa piarda bani de la buget, pt ca conform legislatiei europene daca nu sunt conditii in inchisori vor trebui sa plateasca pe cei inchisi. Asa ca aia de fac legi nu fac si conexiuni intre legile ce sunt in vigoare. De aia nu reusim sa inaintam si batem pasul pe loc.
Nu e vorba de conexiuni intre legi, ci de hărțuirea românilor, amenințați, batjocoriți, nu cumva ca România să se ridice din sclavie și să curețe țara de paraziți.
Si noi ii vrem pe ei dupa gratii si cu banii luati pt cat au furat de la noi.