Olanda și Australia au acuzat în mod formal Rusia că este responsabilă pentru doborârea avionului de pasageri MH17, aparținând companiei Malaysia Airlines, în 2014.
Decizia celor două state de a înainta o acuzație oficială a fost anunțată, vineri, de șeful diplomației olandeze Stef Blok, informează BBC News.
„Ca urmare a concluziilor echipei internaționale, Olanda și Australia sunt acum convinse că Rusia este responsabilă pentru desfășurarea sistemului de apărare Buk care a fost folosit pentru doborârea avionului. Guvernul ia acum măsuri pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere”, a precizat ministrul olandez de Externe.
Precizarea vine după ce o echipă de anchetatori internaționali a stabilit, joi, că racheta folosită pentru doborârea avionului a aparținut unei brigade ruse. Ca urmare a acestui incident, 298 de persoane au murit.
După publicarea concluziilor, Armata rusă a respins această ipoteză, subliniind că „nicio rachetă antiaeriană a Armatei din Rusia nu a trecut vreodată frontiera ruso-ucraineană”. La rândul său, diplomația rusă a denunțat „acuzații grave”, menite să discrediteze Rusia.
„Evident că este vorba despre acuzaţii gratuite vizând să discrediteze ţara noastră în faţa comunităţii internaţionale. Ne exprimăm regretul. Toate acestea nu fac decât să ne confirme preocupările cu privire la lipsa de obiectivitate a anchetei în curs”, a transmis Ministerul rus de Externe.
Avionul efectua un zbor dinspre Amsterdam spre Kuala Lumpur, însă a fost doborât de o rachetă lansată de pe teritoriul ocupat de separatiștii proruși din estul Ucraina.
Cursa MH17, cu 298 de oameni la bord, care s-a prăbuşit în 2014 în Ucraina, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia, este concluzia echipei internaţionale de anchetatori care s-a ocupat de caz, informează The Independent.
Analiza detaliată a înregistrărilor video a stabilit că racheta a provenit de la o bază militară din Rusia.
Wilbert Paulissen, şef al poliţiei olandeze, a spus că racheta de tip „bulk” aparţinea brigadei antiaeriene 53, care îşi are baza în Kursk.
„Toate vehiculele dintr-un convoi ce ducea racheta era ale forţelor armate ruseşti”, a spus el la prezentarea rezultatelor anchetei, potrivit News.ro.
Zborul Malaysia Airlines se îndrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost doborât deasupra estului Ucrainei pe 17 iulie 2014.
Toţi cei 298 de pasageri şi echipajul au fost ucişi. Rusia a negat implicarea în doborârea avionului Boeing 777.
Anchetatorii au discutat cu aproximativ 200 de martori, au urmărit 500.000 de înregistrări video şi fotografii şi au ascultat 150.000 de discuţii telefonice interceptate.
Din echipa de investigaţie au făcut parte procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Off-topic:
Astazi are loc referendumul din Irlanda (este in desfasurare). Ca o ironie, pe 25 mai e si ziua internationala a copiilor disparuti. Inca mai e putin timp pentru rugaciune. Doamne, ajuta!