După președintele Dodon, și premierul Moldovei respinge reunificarea cu România

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul Republicii Moldova respinge reunificarea cu România, în ciuda cererilor de reunificare a celor două țări. Premierul Pavel Filip afirmă că locul Moldovei este de stat suveran, independent de România, scrie The Guardian în ediția electronică.

”S-au spus prea multe despre reunificare, identitate, limbă și aș dori să privesc în primul rând la dezvoltarea concretă a țării. Toate aceste probleme legate de sentimente trebuie lăsate pentru vremuri mai bine”, a spus Filip citat de The Guardian.

The Guardian amintește că un miting pro-unificare organizat la Chișinău luna trecută a adunat în jur de 10 mii de oameni, printre participanți fiind și fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Parlamentul României a votat în mod simbolic pentru reunificare, iar premierul a declarat că ar saluta orice gest similar din partea Moldovei. Evenimentul a fost programat pentru a marca 100 de ani de la formarea României Mari. Fost director al unei companii de tutun, Filip dorește să ducă Moldova în UE, notează The Guardian. Fostul teritoriu sovietic, cea mai săracă țară din Europa, a rămas mult în urma vecinilor – inclusiv în urma României, care a aderat la UE în 2007. Filip a mai spus că

”Vom fi împreună cu România în interiorul Uniunii Europene”.

Guardian mai scrie că opoziția premierului moldovean la reunificare este împărtășită de majoritatea cetățenilor moldoveni, cu toate că 32% susțin unirea cu România. Publicația britanică mai amintește că Moldova, cunoscută odată drept Basarabia, a devenit parte a României Mari în 2018, dar a intrat sub dominația sovietică în 1940. A devenit stat independent în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. De atunci, a fost dominată de sărăcie, corupție și de conflictul înghețat din Transnistria.

Premierul moldovean a mai spus că relațiile cu România sunt un ”maxim istoric”, dar a avertizat că țări ca România și Rusia investesc în discursul naționalist. ”Nu vrem să fim prinși în acest joc”, ar mai fi spus Filip. The Guardian mai notează că Moldova este încă divizată între cei care doresc relații mai apropiate cu Rusia, ca președintele Igor Dodon, și Filip, care crede că partidele pro-europene vor câștiga la alegerile din toamnă.

4 thoughts on “După președintele Dodon, și premierul Moldovei respinge reunificarea cu România”

      1. Asa este.Inca mai au timp sa aleaga dupa ce au văzut exemplul nostru si unde am ajuns.Si cred ca asta fac,aleg,nu ca ar fii împotriva României ci impotriva a ceea ce reprezintă!

  1. Lucrurile nu-s așa de simple. UE şi NATO azi sunt, mâine, cine ştie ? Unirea ar fi în favoarea noastră, a românilor. Oricât ai fi tu de mare ca imperiu, mai uşor dai la o parte două pietre decât un bolovan. „Dezbină şi stăpâneşte”, cam asta se vede…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X