Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, l-a contrazis, miercuri, pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care anunţase în 19 aprilie că Guvernul ar fi adoptat un Memorandum prin care ambasada României din Israel urmează să fie mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.
Audiat de Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaților, Meleşcanu a spus că respectivul document aprobă, de fapt, lansarea unei evaluări cu privire la implicațiile pe care le-ar avea o asemenea decizie.
„Inițiativa noastră a fost să cerem să facem un mandat de evaluare. Domnul Dragnea s-a referit la mutarea ambasadei.
Domnul Dragnea este un om politic, este șeful celui mai mare partid din România și are dreptul să își exprime orice opinie”, a nuanţat ministrul Afacerilor Externe.
El a recunoscut că o eventuală decizie privind mutarea ambasadei la Ierusalim ar putea afecta nu doar relaţiile României cu statele arabe, dar şi candidatura ţării noastre, în 2019, pentru poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Liviu Dragnea: „Premierul israelian și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim”
Chiar în timp ce ministrul Meleşcanu era audiat în Comisia pentru politică externă, cancelaria lui Liviu Dragnea transmitea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o informare oficială privind vizita pe care el a efectuat-o în Israel, alături de premierul Viorica Dăncilă, în zilele de 25-26 aprilie.
„În cadrul discuțiilor privind mutarea ambasadelor tuturor statelor de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul israelian și-a exprimat dorința ca România să fie prima țară europeană care își va muta ambasada la Ierusalim.
Cu această ocazie, în cadrul discuției au fost menționate demersurile pe care guvernul român le-a inițiat, prin adoptarea unui Memorandum, în ședință de Guvern, cu privire la propunerea de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României la Ierusalim.
De asemenea, s-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existența unor consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât și cu alți actori implicați, Memorandumul urmând ordinea instituțională”, se arată în informarea oficială asumată de cancelaria lui Liviu Dragnea.
Imagine de la întâlnirea dintre preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, şi delegaţia română formată din preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, premierul Dăncilă şi ministrul Meleşcanu. Sursa foto: gov.ro
„Am convocat o întâlnire cu ministrul Apărării, cu SRI și cu SIE, în care i-am rugat să ne prezinte avantajele şi vulnerabilitățile”
Jurnaliştii acreditaţi la Parlament au avut acces la audierea ministrului Teodor Meleșcanu timp de o oră şi jumătate. Discuţiile din Comisie au continuat apoi în absenţa presei.
Şeful diplomaţiei româneşti a început prin a reaminti decizia preşedintelui Trump privind mutarea ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
El a vrut să justifice, astfel, decizia Ministerului pe care-l conduce de a iniția „o evaluare a avantajelor și dezavantajelor, și o analiză din punctul de vedere al intereselor României, care să fie ulterior prezentată decidenților politici”.
Pentru a putea declanșa această acțiune, a spus Meleşcanu, Ministerul Afacerilor Externe a avut nevoie de o aprobare din partea Guvernului și a întocmit un Memorandum.
„Memorandumul a fost aprobat și, ca urmare a aprobării lui, am avut o primă întâlnire interministerială cu mai multe segmente ale Guvernului.
Am convocat o întâlnire cu ministrul Apărării, cu SRI și cu SIE, în care i-am rugat foarte deschis să ne prezinte care sunt avantajele unei asemenea soluții și care sunt vulnerabilitățile”, a explicat Meleșcanu.
El a spus că a invitat Administrația Prezidențială la această consultare. I s-a răspuns că preşedintele Iohannis „se va implica după ce se va ajunge la elaborarea unui material, care să fie prezentat la nivelul Președinției”.
Memorandumul a fost clasificat drept „confidenţial” − a precizat Meleşcanu − pentru a evita o dezbatere pro şi contra.
„Scrie pe el: «Nu include informații cu caracter public»”, a detaliat el.
„Discuţiile publice nu au făcut decât să ridice cota de audienţă a unor televiziuni”
Întrebat de vicepreședintele PNL Ben-Oni Ardelean cine a inițiat Memorandumul și dacă și-l asumă, Teodor Meleșcanu a răspuns că îşi asumă tot ce iese din Ministerul Afacerilor Externe:
„Chiar dacă nu l-am semnat, pentru că eram într-o vizită în Libia, e asumat de mine și e o inițiativă a mea (…) de a cere un mandat ca să facem o evaluare”.
A urmat un schimb de replici în care Meleşcanu a spus că șeful diplomației ar fi ministrul de Externe, și nu preşedintele ţării.
În replică, deputatul Ardelean l-a acuzat de încălcarea articolului 91 din Constituție.
„Procesul de evaluare pentru noi cuprinde trei etape − aspectele juridice pe care le-ar implica o asemenea decizie, avantajele și dezavantajele pe care le-ar avea o o asemenea decizie și a treia etapă de consultare cu aliații noștri.
Da, președintele României semnează tratate, dar aici nu e vorba despre semnarea niciunui tratat, ci de efectuarea unei analize (…) Aceasta e o analiză pe care o facem noi.
Dumneavoastră vreți să faceți un proces. În realitate, trebuie să înțelegeţi că e vorba despre o treabă incipientă, despre o analiză (…)
Deci, nu există nimic care să jeneze sau să încalce nicio prevedere constituțională. Chiar mi se pare exagerat”, a replicat Meleșcanu.
Apoi, referindu-se la reacțiile critice apărute în spațiul public românesc, Meleșcanu a spus că acestea nu fac decât să ne aducă probleme, ca ţară.
„Eu am învățat de tânăr, în diplomație, că sunt două entități cu care nu trebuie niciodată să te pui rău: comunitatea israeliană din toată lumea și Vaticanul.
Ăsta e lucrul pe care l-am învățat și întotdeauna am avut grijă să țin seama.
Discuțiile noastre, din păcate, la nivel public, nu fac decât să ne aducă probleme și să pună sub semnul întrebării capacitatea de a avea niște poziții clare, care să fie sprijinite de toate autoritățile.
Deci, nu au avut niciun efectiv pozitiv, decât, eventual, să mai ridice cota de audiență a unor televiziuni”, a spus ministrul Afacerilor Externe.
„Asta e opinia domnului Dragnea și o respectăm”
În ceea ce privește anuțul pe care Liviu Dragnea l-a făcut pe 19 aprilie la Antena 3, anunţ potrivit căruia prin Memorandum se decidea începerea procedurilor pentru mutarea ambasadei, Meleșcanu a precizat că „este opinia domnului Dragnea şi o respectăm”.
Declarația sa a stârnit hohote de râse în sala unde a avut loc audierea.
„Inițiativa noastră a fost să cerem să facem un mandat de evaluare. (…) Nu cred că MAE sau ministrul de Externe trebuie să cenzureze declarațiile unor oameni politici (…) E o declarație politică, pe care și-o asumă (Liviu Dragnea − n.r.)„, a spus Teodor Meleșcanu.
Victor Ponta, la audierea de miercuri. Foto: Raluca Pancu
Întrebat de fostul premier Victor Ponta dacă o eventuală decizie de mutare a ambasadei la Ierusalim nu va însemna, practic, că România își pierde șansa de a câștiga poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, ministrul Afacerilor Externe a răspuns afirmativ:
„Într-adevăr, există posibilitatea să fie afectată această campanie. Noi avem cam 43 de state arabe şi musulmane cu care am încheiat înţelegeri reciproce de a ne sprijini, inclusiv pentru candidatura noastră la Consiliul de Securitate.
Va trebui să vedem în ce măsură lucrurile vor evolua într-o direcţie sau alta”.
El a recunoscut că o decizie de mutare a ambasadei ar putea prejudicia relațiile România cu statele arabe:
„În principiu, se poate vorbi despre asta, dar eu am o gândire foarte simplă, fiind un om de la țară.
Îmi aduc aminte că, în 1967, după Războiul de 6 zile, România a fost singura țară care nu a rupt relațiile diplomatice cu Israelul și și-a dezvoltat în continuare relaţiile cu celelalte state arabe.
Până la urmă, oamenii au înțeles că suntem foarte interesați să dezvoltăm relațiile cu ei. Dincolo de politică, avem relații economice și interese comune”.
În acest context, Meleșcanu a anunțat că se lucrează la pregătirea turneului pe care premierul Viorica Dăncilă îl va face în ţări arabe − mai exact, în Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Oman.
Cum a ajuns Memorandumul la cunoştinţa cuiva care nu e membru al Guvernului?
Întrebat de liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, dacă Memorandumul a fost trimis președintelui Iohannis, ministrul Meleșcanu a răspuns afirmativ.
El a precizat că acest lucru s-a petrecut pe 24 aprilie, așadar după ce Liviu Dragnea anunțase, la Antena 3, aşa-zisa „decizie” privind mutarea ambasadei.
Mai departe, ministrul Afacerilor Externe a fost întrebat dacă subiectul mutării ambasadei României a făcut parte din dialogul oficial purtat în aprilie între Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă, pe de o parte, și oficialitățile israeliene, pe de altă parte.
„Poziția pe care a exprimat-o în discuția cu oficialitățile israeliene a fost exact ceea ce v-am spus și eu – că România a declanșat un proces de analiză și evaluare a posibilității relocării ambasadei României la Ierusalim”, a răspuns Teodor Meleşcanu.
A intervenit Victor Ponta, care a spus că, având în vedere statutul Memorandumului – care presupune că este un document accesibil doar membrilor Guvernului –, el nu ar fi trebuit să ajungă la cunoștința unui deputat, cu alte cuvinte nici sub ochii lui Liviu Dragnea.
„Întrebarea nu e de ce documentul nu a ajuns la domnul Iohannis, ci cum a ajuns la o persoană care nu e membru al Guvernului, ci e doar deputat”, a insistat Ponta.
Spre finalul primei părţi a audierii (cea la care presa a avut acces), ministrul Meleşcanu a fost întrebat cum de a ajuns această chestiune, a ambasadei noastre din Israel, o prioritate pentru coaliţia de la putere.
El a evitat să dea un răspuns concret. A precizat doar că decizia MAE a fost declanșată de hotărârea Casei Albe de a-şi reloca propria ambasadă din Israel, în urma căreia s-a creat o dezbatere internațională.
„A determinat, pentru noi, necesitatea de a face evaluări. Ceea ce vreau să vă spun e că doresc să facem această evaluare cât mai rapid cu putință și să prezentăm alternative”, a explicat Meleșcanu.
El a recunoscut că, şi în cazul în care Guvernul ar propune mutarea ambasadei, o asemenea decizie nu se poate lua decât prin decret prezidenţial.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Se destramă NATO?
https://m.ro.sputnik.md/International/20180510/19118177/merkel-macron-europa-suveranitate-nato-pericol-destramare.html?mobile_return=no
Nu-i asa? Cei care conduc lumea.
Mai ales cu israelitii ca aia dirijează si vaticanul
Iata ca foloseste termenul „israelit” – nici jidan, nici evreu, nici iudeu, nici mozaici…
Oricum, traducerea sintagmei „comunitatea israeliana din intreaga lume” este „RETEAUA SIONISTA”.
Jidanii „cinstiti” sint impotriva sionistilor, nu colaboreaza politic cu cei din alte tari, sint impotriva existentei statului artificial Israel, iau in deridere povestile cu gazarea de catre nazisti a jidanilor – niciodata dovedita fiind imposibil dupa legile fizicii…
Aici, Mule-scanu (mule, engl. = magar) se scapa… arata ca are doar licuriciul in suflet: cum gârâie Casa Alba ori trage cineva apa la WC – cum porneste „Romania” sa fuga in jurul cozii, sa-i faca pe plac jandarmului sionistilor, SUA.
Pentru precizări utile, vedeți și aici:
https://www.incorectpolitic.com/o-minireplica-la-cel-mai-filosemit-guvern/