Musta’ribeen, agenții Israelului ce se dau drept palestinieni
Musta’ribeen sunt o unitate israeliană de elită sub acoperire ce se deghizează ca arabi sau palestinieni.
Sunt îmbrăcați precum protestatarii palestinieni, vorbesc cu aceleași accente și expresii, și afișează aceleași maniere. Cu fețele acoperite cu cagule sau keffiyeh-uri în carouri, ei strigă împotriva armatei israeliene și uneori aruncă pietre în direcția soldaților, totul în timp ce îi atrag pe ceilalți protestatari cât mai aproape de armată.
Apoi imediat scena erupe și grupul se întoarce brusc împotriva protestatarilor palestinieni, scoțând armele ascunse sub haine, trăgând în aer, apucându-i pe cei mai apropiați și imobilizându-i la pământ.
Armata avansează și arestează palestinienii prinși în timp ce restul protestatarilor se dispersează strigând un cuvânt pentru a-i avertiza pe ceilalți: „Musta’ribeen!”
Deghizați ca arabi
Musta’ribeen, sau mista’arvim în ebraică, e un cuvânt derivat din termenul arab „musta’rib”, sau unul specializat în limba și cultura arabă. În termenii securității israeliene, cuvântul denotă forțe de sercuritate ce se deghizează ca arabi și desfășoară misiuni în inima societăților palestiniene sau a altor țări arabe.
Agenții sunt supuși unui antrenament riguros, și în operațiunile privind teritoriile ocupate, sunt învățați să gândească și să acționeze precum palestinienii. Principalele misiuni, potrivit expertului de afaceri israeliene Antoine Shalhat, includ strângerea de informații, arestarea palesinienilor, și – în ochii lor – operațiune de antiterorism.
“Prima unitate musta’ribeen a fost formată în 1942 înainte ca statul Israel să existe și a activat până în 1950”, a zis Shalhat. “Unitatea făcea parte din Palmach, o divizie de elită a miliției Haganah, ce a devenit apoi nucleul armatei israeliene.”
Nu se cunosc multe despre agenți deoarece ei operează în secret, a adăugat. Armata israeliană dizolvă unitățile când sunt descoperite, și formează altele pentru a le lua locul.
“Agenții trebuie să vorbească arabă ca și cum ar fi limba lor maternă”, a adăugat Shalhat. “Participă la cursuri pentru a stăpâni dialectele palestiniene sau accentele arabe depinzând în ce țară arabă operează, precum Yemen sau Tunisia.”
Cursurile durează între patru și șase luni și includ adaptarea la obiceiuri și practici religioase, precum postul și rugăciunea.
Agenții utilizează machiaj și peruci pentru a-și completa deghizarea dar sunt aleși în funcție de cât de similare sunt trăsăturile lor fizice în comparație cu cele ale arabilor.
În total antrenamentul poate dura până la 15 luni, și consită în muncă de teren operațională precum condusul și trasul cu luneta, mișcarea în zonele palestiniene aglomerate, și antrenamentul cu arme.
“Una dintre cele mai cunoscute unități a fost Rimon, ce a fost constituită în 1978 și a rămas activă până în 2005”, a zis Shalhat. “Munca lor s-a concentrat în Fâșia Gaza. Altă unitate ce a operat în Gaza s-a numit Shimshon între anii ’80 și ’90.”
“Unitatea de elită Duvdevan 217 este încă operativă în cadrul armatei. A fost constituită în anii ’80 de către [fostul prim-ministru israelian] Ehud Barak și funcționează în momentul de față în Cisiordania fiind considerată printre cele mai active și secrete.”
Prezența în protestele recente
În decembrie, palestinienii au protestat decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul ca capitala Israelului. Sute de oameni au fost arestați de forțele israeliene, și 10 oameni uciși în Cisiordania și Fâșia Gaza în primele două săptămâni.
În decursul unuia dintre protestele la intrarea din nord al Ramallah în apropierea coloniei ilegale Bet Il un grup de musta’ribeen au infiltrat protestul și au arestat trei tineri palestinieni, potrivit jurnalistei Rasha Harzallah.
“Fuseseră prezenți pentru numai 10 minute”, a zis Harzallah, ce se afla în apropierea primului protestatar palestinian arestat miercuri, 13 decembrie. “Erau îmbrăcați exact ca ceilalți protestatari palestinieni, și au arunct o grenadă auditivă.”
“Erau poate cinci în total, și-au scos armele și au încept să tragă în aer”, a continuat. “Armata a avansat deodată în numer mare, și au început să tragă gloanțe de război în direcția oamenilor și în aer, chiar și către jurnaliști.”
Harzallah, ce lucrează pentru agenția de presă Wafa, a zis că agentul cel mai apropiat purta o cămașă roșu-închis și avea fața acoperită cu un keffiyeh.
“Înainte se afla în prima linie cu alți protestatari palestinieni aruncând pietre către armata israeliană.”
“Armata a avansat apoi brusc. Am observat bărbatul cu cămașa roșie deasupra unui protestatar palestinian și își flutura arma către mine și fotograful de lângă mine strigând ‘nu vă apropiați!’”
‘Cum pot fi identificați?’
Harzallah a explicat că înainte ca musta’ribeen să-și facă prezența cunoscută, protestatarii aruncau pietre către armata israelană. Dar soldații nu au reacționat, ceea ce a ridicat imediat suspiciuni.
“Nu făceau nimic”, a spus dumneaei. “Din experiență, protestatarii știu că atunci când armata israeliană încetează să tragă cu grenade auditive, gaz lacrimogen, gloanțe de cauciuc … este o mare posibilitate ca musta’ribeen să fie prezenți între ei. Dar cum pot fi identificați?”
În protestele din 2015 la care se face referire de către palestinieni ca “Intifada cuțitelor”, Harzallah a fost martoră unui alt raid de către musta’ribeen, pe care l-a descris ca fiind mult mai grav.
“Au tras în doi palestinieni, unul în cap iar celălalt în picior de la distanță scurtă.”
“I-am văzut târând palestinianul împușcat în cap…credeam ca era mort căci am văzut bucăți de țesut pe jos.”
Tânărul, Mohammed Ziyadeh, a supraviețuit; a rămas parțial paralizat.
Într-un interviu pentru Al Jazeera la scurt timp după incident, Ziyadeh a relatat de pe patul de spital că a fost împușcat în cap după ce a fost bătut de musta’ribeen, și și-a pierdut cunoștința.
“Când mi-am revenit, au început să mă interogheze, și când le-am spus că nu-mi amintesc nimic m-au dus la spital și m-au bătut din nou.”
Ziyadeh a trecut prin două operații și a fost interogat și bătut după fiecare. Avocatul său a reușit să-l elibereze, și în scurt timp a putut să-și miște unul dintre picioare.
Cu apariția musta’ribeen în proteste, palestinienii au învățat să fie mai vigilenți.
O cale de a se diferenția fată de agenții israelieni sub acoperire este de a-și băga cămășile sub pantaloni, astfel armele ascunse devenind vizibile.
“Trebuie de asemenea să fie atenți când un grup îi atrage pe protestatari mai aproape de armată”, a zis Harzallah, “și să se asigure că există un grup monitorizându-i pe ceilalți protestatari.”
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
infiltrarea, de ea zicea si JFK inainte sa il impuste, referindu se la societatile secrete