Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în privința memorandumul privind mutarea ambasadei din Ierusalim că a înțeles că Guvernul a dorit doar să creeze o platformă de discuții.
“Am avut o discuție destul de lungă. Înțeleg acum că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuții în jurul acestei teme. Dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă. Suntem în situația să respectăm legislația internațională. Suntem membri ONU și ONU votează foarte clar și serios în această privință.
Nimeni din UE nu își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până când autoritățile de acolo nu se lămuresc care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni să vină din afaraă și să spună statului Israel sau Autorității Palestiniene cum să își împartă Ierusalimul.
Dacă am face o astfel de mutare, toate părțile și-ar pierde încrederea în diplomația românească″, a declarat președintele Klaus Iohannis.
În ceea ce privește memorandumul Guvernului pe această temă, șeful statului a adăugat că nu l-a primit.
“Nu putem compara situaţia României cu cea a SUA. SUA e cea mai mare putere politică şi economică şi are o abordarea care le aparţine. Noi avem o abordarea de mai bine de jumătate de secol, o abordare echilibrată, respectată şi lumea de acolo a avut încredere în noi.
Dacă am face o astfel de mişcare toate părţile şi-ar pierde încrederea în politica românească. Deci dacă facem acest gest, vom pierde peste jumătate de secol de diplomaţie. (…) Acel memorandum nu a fost expediat la preşedinţie. Probabil că o să ne parvină zilele următoare”, a conchis Iohannis.
Președintele Iohannis a încercat să discute, vineri, cu premierul Dăncilă pe tema ambasadei României din Israel, după declarațiile lui Dragnea privind mutarea ei. Premierul nu i-a răspuns timp de 3 ore la telefon, motivând că ”era la Festivalul Lalelelor” din Pitești.
Dragnea a anunțat mutarea ambasadei
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară că Guvernul a adoptat „un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”.
Potrivit liderului PSD, România ar fi a doua ţară care face acest anunţ. Înaintea noastră, afară de SUA, mai este şi Guatemala, care încă din decembrie a luat o decizie în acest sens, la nici 2 săptămâni după ce Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Radioul public israelian anunţa la începutul anului că România, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud se află printre ţările care vor să-şi mute ambasadele din Israel la Ierusalim.
Şeful statului a reacţionat vineri dimineaţă, după ce Liviu Dragnea a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim.
Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.
Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.
Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.
Comisia Europeana a anuntat, vineri, intr-un comunicat, ca pozitia in cazul ambasadelor din Israel este ”clara si bine cunoscuta”: toate ambasadele statelor membre UE se afla la Tel Aviv si ca in acest sens a fost adoptata o rezolutie in Consiliu.
„Pozitia Uniunii Europene este binecunoscuta si clara. In timp ce in presa au aparut informatii care indica o astfel de mutare, notam in acelasi timp declaratia presedintelui Romaniei de astazi, ce confirma faptul ca pozitia Romaniei ramane neschimbata. Uniunea Europeana sprijina cu fermitate solutia celor doua state, solutie care ar trebui gasita prin discutii directe intre parti, cu Ierusalimul ca viitoare capitala a ambelor state. In conformitate cu rezolutia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegatia Uniunii Europene si toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se afla in Tel Aviv”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Ambasada Palestinei la Bucuresti transmite ca intentia Guvernului Dancila de a reloca reprezentanta noastra diplomatica la Ierusalim contravine pozitiei statului roman cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian si, mai mult, ar pune in pericol siguranta nationala a cetatenilor romani.
„Consideram ca intentia Guvernului Romaniei de a muta Ambasada Romaniei la Ierusalim reprezinta o actiune care incalca dreptul international, deciziile Consiliului Europei si contravine pozitiei statului roman cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian”, a declarat Fuad Kokaly, ambasador extraordinar si plenipotentiar al statului Palestina la Bucuresti.
Mai mult, insa, se precizeaza in comunicatul remis de ambasada, o astfel de decizie „ar putea pune in pericol siguranta nationala a cetatenilor romani si incalca rezolutiile Consiliului de Securitate si ale Adunarii Generale a ONU prin care se solicita statelor membre abtinerea in ce priveste stabilirea de misiuni diplomatice in Ierusalim”.
Actiunea Guvernului Romaniei pune in pericol interesul statului roman, precum si al cetatenilor sai in lumea araba si musulmana, transmit reprezentantii diplomatici.
Ambasada Palestinei face astfel un apel la autoritatile romane sa isi mentina pozitia de echilibru de pana acum si sa joace un rol activ in procesul de pace dintre israelieni si palestinieni.
Joi seara, presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat ca Romania isi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Acest lucru a fost confirmat, vineri, si de premierul Viorica Dancila.
La aceasta informatie, presedintele Klaus Iohannis a reactionat dur si a transmis ca premierul incalca Constitutia si ca politica externa intra in atributiile presedintelui.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
De asteptat de la cainele de companie a lui Merkel…
Într-un articol al său, OrtodoxINFO ne spune că – Uniunea Europeană este un Proiect Masonic din secolul al XIX-lea, Fondatorii Uniunii Europene au fost Anti Creștini iar Doctrina Uniunii Europene a fost încă de la început una Luciferică – Se pune atunci întrebarea – putem avea încredere în ceea ce spune Uniunea Europeană ? Sau – în cine putem avea mai multă încredere – în Uniunea Europeană ori în America ? Cu cine trebuie să fim prieteni mai buni – cu Uniunea Europeană sau cu America, PARTENERUL NOSTRU STRATEGIC și cea mai mare putere politică și economică a lumii ?
Iulia Dragoș
Tu stii ce zici.
Ceea ce vreau eu să spun, foarte clar, este că noi trebuie să facem ce face și America și nu ce face Uniunea Europeană. Pentru că, mai repede sau mai târziu, toate statele lumii își vor muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim. În schimb primele 10 țări,care vor face această mutare, vor fi recompensate,în mod generos, de către statul Israel. Nu văd de ce am fi printre ultimii și nu printre primii, care fac acestă rocadă și să avem și câștig de cauză.