X

A fost gasita filmarea procesului lui Rudolf Slánský

de null
Se spune că Rudolf Slánský a fost torturat pentru a se extrage o mărturie la procesul său.  Fotografie: BBC

Cehii au decoperit o înregistrare secretă a procesului spectacol antisemit al lui Stalin

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Înregistrarea arată cum Rudolf Slánský și alți comuniști de rang înalt au devenit victime ale unei epurări brutale.

A fost unul dintre cele mai notorii procese spectacol al secolului 20, acuzarea și condamnarea la moarte a comunistului de frunte al Cehoslovaciei, ce a fost arestat într-o epurare brutală la ordinul lui Stalin.

Timp de decenii evenimentele în jurul tribunalului revoluționar ce a rezultat în execuția lui Rudolf Slánský, secretar general al partidului cehoslovac, și a altor 10 acuzați au fost învăluite în mitologie – cu dovezile vizuale și verbale pierdute posterității.

Dar un eveniment ce a fascinat istoricii va putea fi în curând vizionat în detaliu grafic după ce înregistrările video și audio ale procesului din 1952 au fost descoperite. Ore de film și înregistrări audio, majoritatea deteriorate de mucegai, ce se consideră că cuprind majoritatea procedurii de opt zile, au fost găsite în cutii de metal și lemn – printre milioane de documente clasificate ale Partidului Comunist Cehoslovac – în subsolul unei foste întreprinderi de cercetare metalurgică falimentare din Panenské Břežany, în apropiere de Praga.

Descoperirea survine după ce istoricii și arhiviștii cehi au pierdut urma înregistrărilor despre care se știe că au fost făcute la ordinele autorităților comuniste în pregătire pentru un film de propagandă ce nu a fost produs niciodată. Materialul a fost găsit de un specialist în insolvență, ce a alertat istoricii după ce a văzut etichete pe cutii ce indicau clar conținutul.

Printr-o coincidență stranie, întreprinderea falimentară ocupa același teren cu castelul ce în timpul ocupației Cehoslovaciei a servit ca reședința guvernatorului nazist al Boemiei și Moraviei, Reinhard Heydrich, arhitect al Holocaustului, până la asasinarea acestuia în 1942.

Se crede că materialele au fost scoase din sediul partidului comunist și ascunse în urma Revoluției de Catifea din 1989 ce a pus capăt regimului de 41 de ani din fosta Cehoslovacie.

Istoricii nu sunt siguri dacă au fost mutate pentru a le păstra în siguranță cu posibilitatea de a le vinde sau pentru a ascunde dovezile procesului, ce se consideră astăzi una din cele mai negre pete din istoria partidului.

Materialul – constând în șase ore de film alb-negru de 35mm și 80 de ore de audio – este acum deținut de Arhiva Națională de Film Cehă, ce solicită guvernului estimativ 12 milioane de koruna (410.000 de lire sterline) pentru a finanța delicata muncă de restaurare pentru a fi adecvat pentru vizionare publică.

Michal Bragant, directorul executiv al arhivei, a numit descoperirea “o mare oportunitate” deoarece ar permite arhiviștilor cehi să compileze o rară reprezentare video a proceselor spectacol din era lui Stalin, foarte puține înregistrări de formă lungă rămânând.

“Prioritatea este de a asigura siguranța înregistrării”, a zis Bragant. “Dar va fi și mai sigură atunci când va fi disponibilă public, deoarece e necesar ca cunoașterea să fie în siguranță. Încă nu am învățat suficiente din secolul 20. Cu cât cunosc mai mulți oameni despre aceasta și oroarea proceselor spectacol, cu atât mai mult vom fi în siguranță.”

“Într-o bună zi, când va deveni disponibilă publicului, veți putea vedea expresiile faciale, mișcările persoanelor, limbajul corporal și reprezentațiile înscenate. Pentru că asta nu a avut nimic de-a face cu un proces corect. Totul a fost înscenat.”

Slánský, ce a petrecut majoritatea celui de-al doilea război mondial exilat în Moscova, a fost trimis în judecată împreună cu alți 13 comuniști de rang înalt în noiembrie 1952, acuzat de “Titoism” și sionism. Acuzațiile au fost alimentate de dorința lui Stalin de a epura partidele est-europene după ruptura Uniunii Sovietice cu regimul iugoslav al lui Josip Broz Tito și furia sa că Israelul, înființat cu patru ani în urmă, nu a devenit un stat comunist.

Procesul a avut tente antisemite, Slánský și alți 10 acuzați fiind evrei. Se crede că Slánský a fost torturat pentru a da o mărturie înscenată și întortochiată în instanță înainte de a cere să fie pedepsit cu moartea.

A fost spânzurat în închisoarea Pankrac din Praga pe 3 decembrie 1952, dar a fost exonerat în timpul primăverii din Praga din 1968. Planurile de a transforma înregistrările de judecată într-un film de propagandă au fost abandonate după moartea lui Stalin în martie 1953.

Martin Vadas, un producător de film veteran ceh, ce a ajutat la autentificarea materialelor de judecată, a zis că ar putea umple lacunele istorice. “Există opinia greșită în privința procesului Slánský că știm totul sau aproape totul”, a spus dânsul. “Problema serioasă este că lipsește dosarul judiciar. Dosarul oficial de judecată a dispărut. Acum [cu acest film] ne putem aștepta să privim răul în față.”

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Conform wikipedia:

 

Rudolf Slánský (31 iulie 1901 – 3 decembrie 1952) a fost un politician comunist din Cehoslovacia. Având funcția de secretar general al partidului după cel de-al Doilea Război Mondial, el a fost unul dintre provocatorii și organizatorii loviturii de stat ce a instaurat regimul comunist în Cehoslovacia. Slánský a fost un activist marxist-stalinist, care, în timpul scurtei sale perioade la conducerea partidului în perioada de după lovitura de stat din Cehoslovacia din 1948, a organizat sovietizarea aprofundată a societății, desființarea proprietății private și reprimarea oponenților politici ai regimului. În domeniul afacerilor externe, el a jucat un rol major în înființarea statului Israel, furnizând armament de origine cehă luptătorilor sioniști care încercau să răstoarne regimul britanic din Palestina.

[…]

Născut la Nezvěstice, acum în districtul Plzeň într-o familie de evrei ce vorbeau limba germană

[…]

În 1945 Agenția Evreiască și aripa sa militară Haganah a inițiat o campanie teroristă de atentate cu bombă și asasinate împotriva funcționarilor și civililor britanici și palestinieni, într-o încercare de a răsturna guvernul britanic din Palestina[10] și de a stabili Statul Israel în ciuda opoziției intense și vocale a majorității palestiniene.

În iunie 1947 Agenția Evreiască (ce a devenit mai târziu guvernul israelian) și-a dat seama că avea nevoie de arme numeroase și mai avansate pentru planificarea Operațiunii Balak, așa că a încercat să cumpere arme în mod clandestin, unele dintre ele fiind arme ale fostei armate germane ce fuseseră capturate de Armata Cehoslovacă pe teritoriul său național. Aceste propuneri au fost respinse de guvernul ceh al președintelui Beneš. Cu toate acestea, la insistențele lui Stalin și a guvernului sovietic care erau, la acel moment, susținători ai sionismului, guvernul ceh a cedat și pe 14 ianuarie 1948, Jan Masaryk, ministrul ceh de externe, a semnat un acord de vânzare de arme supravegheat de Ivan Maisky, un diplomat evreu, care a jucat un rol-cheie în negocierile cu mișcarea sionistă.[11]

După lovitura de stat din februarie 1948 și confiscarea puterii de către Partidul Comunist, aceste transporturi de arme au luat o formă tangibilă și au crescut exponențial în cantitate. A fost livrat un număr mare de tancuri, avioane de luptă și armament greu și ușor, iar guvernul ceh s-a angajat să antreneze un număr mare de soldați sioniști pe teritoriul său. Au fost instruite grupuri mari de voluntari evrei de dimensiunea unei brigăzi (aproximativ 1.300 de oameni), de la 20 august 1948 până la 4 august 1948, precum și numeroși piloți și mecanici de întreținere.[12]

În toată această perioadă, secretarul general Slánský a rămas un susținător entuziast și vocal al acestor politici, fapt care va contribui ulterior la căderea lui și va fi folosit împotriva sa în procesul Slánský.

Aceste arme și asistența unor personalități comuniste cehoslovace au fost menționate de către prim-ministrul israelian David Ben Gurion, care a spus în 1968 că (aceste arme) „au salvat țara … Afacerea cu arme cehe a fost cel mai mare ajutor pe care l-am avut atunci… fără ea, mă îndoiesc foarte mult că am fi putut supraviețui în prima lună”.[13]

[…]

Procesul celor 14 lideri naționali a început la 20 noiembrie 1952, la Tribunalul de Stat, procuror fiind Josef Urválek. A durat opt zile. Au fost aduse acuzații cu puternice conotații antisemite: Slánský și 10 din cei 13 inculpati erau evrei. La fel ca în procesele spectacol de la Moscova de la sfârșitul anilor 1930, inculpații s-au dovedit lași în fața instanței de judecată, recunoscându-și vina și cerând să fie pedepsiți cu moartea. Slánský a fost găsit vinovat de activități „troțkist-titoist-sioniste în slujba imperialismului american” și spânzurat public[14] la închisoarea Pankrác la 3 decembrie 1952. Trupul său a fost incinerat, iar cenușa a fost împrăștiată pe un drum înghețat din afara Pragăi.

După moartea lui Stalin, Slánský a fost acuzat de Antonín Novotný că ar fi introdus metodele de interogare staliniste în Cehoslovacia. Slánský și alte victime ale epurărilor au fost eliberați de acuzații în aprilie 1963 și complet reabilitați și achitați în mai 1968. După Revoluția de Catifea din 1989, noul președinte Václav Havel l-a numit pe fiul lui Slánský, ce se numea tot Rudolf, ca ambasador al Cehiei în Uniunea Sovietică.[15]

Slánský a fost cel mai înalt lider politic executat în perioada regimului comunist din Cehoslovacia. Ulterior, tratamentul la adresa liderilor căzuți în dizgrație a devenit mai civilizat prin comparație: ei au fost pur și simplu demiși din funcțiile deținute și pensionați.

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button