Ieri au fost alegeri la Federatia Romana de Fotbal. Nu toti stiti de aceasta informatie si nu-i o pierdere ca nu stiti. Sunt printre cei ce va tot bate la cap sa faceti sport, nu sunt insa printre cei care va indeamna sa participati la competitiile oficiale sportive.
Indiferent insa daca ne plac sau nu astfel de competii, ele exista si la ele casca ochii multimi de romani. Mai ales cand este vorba despre fotbal. Ca atare e ceva ce se poate analiza. Iar concluzia mea e ca sportul romanesc oglindeste perfect anumite aspecte ale societatii romanesti. Adica ceea ce i se intampla sportului li se intampla de fapt si romanilor si Romaniei in general.
Asadar, sa vorbim oleaca despre fotbal, generatia sa de aur si prabusirea.
Era o vorba pe vremea lui Ceausescu: “Noi crestem odata cu tara”. Multora nu le placea spusa asta, altora nu le place nici acum, dar realitatea e ca fotbalul a crescut odata cu tara, ca si sportul in general. Care tara chiar a crescut la vremea aceea, pana la un moment dat, si nu ma refer la frontiere. Cate medalii de aur, argint si bronz obtineau sportivii romani la Olimpiade, Campionate Mondiale si Europene si cate mai obtin acum? Ce sporturi dominam atunci si ce mai dominam acum? Raspunsurile sunt edificatoare …
Ascensiunea fotbalului romanesc pe plan international a inceput in anii ’70, generatia lui Nicolae Dobrin:
A continuat la inceputul anilor ’80 cu prestatia excelenta a Universitatii Craiova in Europa:
Si a culminat cu generatia de aur, sfarsitul anilor ’80 – anii ’90:
La vremea aceea, romanii puteau juca de la egal la egal cu orice echipa din lume:
Ceausescu cazuse, deci jucatorii puteau evolua si la echipe din strainatate, unde de asemenea au performat:
https://www.youtube.com/watch?v=9FuNh4cZg7k
Dar generatia de aur n-a aparut de nicaieri. Si nici performantele celorlalte sporturi. Totul s-a cladit in timp si cu rabdare. Si s-a inceput pe vremea lui Ceasescu. Atunci cand s-au cladit multe. Dupa Revolutia din 1989, cand cuvantul de ordine a fost “distrugeti tot si transformati Romania in colonie”, evident ca nici in sport nu s-a mai cladit nimic. Usor usor cei din generatia de aur au imbatranit si s-au retras, din ce in ce mai putini tineri valorosi le-au luau locul, iar inevitabilul s-a produs: fotbalul este in cadere libera, precum intregul sport, precum intreaga Romanie.
Sigur, mai exista oameni capabili ce spera sa poate salva ceva din tara asta, eventual chiar s-o repuna pe picioare, insa nu sunt lasati sa lucreze. Evident, aidoma se petrec lucrurile si in fotbal. Dupa ce si-au pus ghetele in cui, constatand dezastrul spre care se indreapta sportul pe care l-au iubit, multi dintre jucatorii fostei generatii de aur au dorit sa schimbe ceva, iar o buna oportunitate parea a fi candidatura din 2014 a fostului capitan la Barcelonei, Gheorghe Popescu, pentru functia de presedinte al FRF.
Dar, in Romania actuala, orice fapta buna nu ramane nepedepsita, ba chiar se pedepseste si tentativa de a face ceva bine, asa ca principalul favorit la alegerile FRF din 2014 a fost condamnat la trei ani, o luna si 10 zile cu executare, fiind bagat de indata la inchisoare cu doar cateva ore inaintea scrutinului. Si astfel a ajuns presedinte … Razvan Burleanu, fost consilier prezidențial la Departamentul pentru minorități pe vremea lui Traian Basescu, o intruchipare perfecta a nonvalorii ce ocupa toate functiile de conducere din aceasta tara in ultimii aproape 30 de ani. Sub mandatul sau, dezastrul s-a accelerat, spre bucuria celor ce au tras toate aceste sfori.
Unii au pus in dreptul realizarilor noului presedinte, calificarea la Campionatul European din 2016, doar ca chiar nu are nici un merit la faza asta. Bazele le pusese de fapt Victor Piturca (si el din generatia de aur) inainte de alegeri iar Anghel Iordanescu (fost antrenor al echipei de aur), cel ce a preluat in 2014 sefia bancii tehnice a nationalei, a reusit imposibilul, adica respectiva calificare, tinand cont de jucatorii pe care-i avea la dispozitie. Insa in loc de felicitari, a fost destituit, in locul sau fiind pus germanul Christoph Daum, pe care nu-l califica absolut nimic pentru ocuparea functiei, si care a si reusit efectiv sa ingroape echipa Romaniei:
Si a trecut timpul si a venit si 2018, cu sperante pentru cei din generatia de aur, fiind din nou alegeri. Principalii candidati: Ionut Lupescu si groparul Razvan Burleanu.
Insa rezultatele au fost exact ca in politica, unde mereu si mereu, de peste un sfert de veac incoace, castiga cea mai rea dintre variante. Adica:
Razvan Burleanu – 168 de voturi
Ionuţ Lupescu – 78 de voturi
Deci o victorie zdrobitoare a antivalorii, al carui reprezentant declara dupa alegeri:
Trebuie sa recunosc ca, desi nu a fost usor, i-am ciuruit!
Asa cum i-a ciuruit si Traian Basescu la vremea lui …
Inchei cu spusele lui Gigi Becali, dupa aflarea vestii, conform Romania tv:
„Vă mărturisesc că niciodată în viața mea n-am fost atât de debusolat. Am ajuns la concluzia că ori sunt eu aerian, ori oamenii au înnebunit și nu mai au caracter. Nu știu ce răspuns să dau. Sunt mâhnit! Nu că dădea Lupescu munții peste cap… Numai că atât timp cât vin Hagi, Lucescu, Ferguson, Prunea, toată Generația de Aur, toată floarea fotbalului, toți jurnaliștii, și vezi că tot pierde… Nu știu! Dâncu este un șarpe cu mare putere și cred că Burleanu s-a împăcat cu el. Cred că securitatea e de vină, adică Dâncu ăsta! Românul e vânzător, se vinde pe nimic, pe două chiftele. Îmi vine să nu mă mai uit la nicio televiziune de știri. Gata! Burleanu a adus străin și la națională și la CCA. Ce să mai zic? Ce să mai fac? Asta este!”
Iar seara, conform Antena 1, a completat:
”Imediat după ce a ieșit Burleanu am trimis o hârtie la clubul Steaua, pe care îl patronam eu și familia mea, și am decis să mă retrag din fotbal. Am dat act la club, toate acțiunile mele vor fi preluate de nepoți. Eu nu mai am nicio legătură cu Steaua. O să rămân părintele fondator. Voi merge la meciuri, dar atâta timp cât se întâmplă ceea ce se întâmplă în fotbal, eu nu mai am de a face.
Nepotul meu Vasile Geambazi va lua cheile de la mine. Atât timp cât se întâmplă ce se întâmplă în fotbal, când e votat un om ca Burleanu, eu nu mai am de-a face. Am luat această hotărâre. Mâine apare comunicatul. Clubul va trimite la Federație și la Ligă hotărârea mea, ca să nu mai fiu considerat factor de decizie la Steaua. Asta am decis, după ce a ieșit Burleanu președinte. Dacă vreți este și un protest, dacă ne comandă fotbalul feminin și futsalul…Nu mai vreau să mă pronunț și să fac păcate.”
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
nu-l iubeste nimeni, dar din nou a iesit cine „trebuie”. A fost votat de fotbalul feminin, fotbal-tenis, mini-fotbal, futsal, numai de cel profesionist, la care vine lumea, nu. Intr-un cuvant forbalul amator e la paritate cu cel profesionist, ca greutate a fiecarui vot, dar amatorii au voturi mult mai multe… Regulamentul a fost schimbat de smecheri, cu ochi albastri sau nu, dar a folosit de minune
http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/gica-hagi-se-revolta-declaratii-dure-facute-suntem-niste-gaze-oamenii-de-sus-impart-romania-cum-vor-537617.html
.
.
numai trebuie sa ne intereseze ” miscarea sportiva” oficiala…cine vrea sa practice sport atunci sa se inscrie in astfel de tabere:
http://www.buciumul.ro/2018/04/19/o-initiativa-inedita-tabara-de-haiducie-gogu-puiu/