A doua zi de audieri a lui Zuckerberg: „Și datele mele au fost folosite”
Fondatorul rețelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, dă noi declarații privitoare la scandalul Cambridge Analytica. De data aceasta, el s-a prezentat în fața Comisiei pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților.
„În cea mai mare parte a existenţei noastre, ne-am concentrat pe tot binele pe care îl poate genera conectarea oamenilor. În timp ce Facebook s-a dezvoltat, oamenii au primit un nou instrument puternic pentru a rămâne conectaţi la persoanele pe care le îndrăgesc”, a spus Zuckerberg în discursul pe care l-a susţinut şi marţi, în faţa comisiilor de Comerţ şi Juridice ale Senatului american.
La o întrebare a Annei Eshoo, o democrată din California, Zuckerberg a răspuns că şi datele lui personale au fost incluse între cele folosite de Cambridge Analytica.
El a amintit că pe Facebook s-a desfăşurat campania #MeToo împotriva hărţuirii şi abuzului sexual şi că platforma a fost folosită pentru strângerea unei sume de 20 de milioane de dolari pentru a le oferi ajutor victimelor uraganului Harvey. El a mai precizat că 70 de milioane de afaceri mici folosesc Facebook pentru a crea locuri de muncă şi pentru a se dezvolta.
Zuckerberg a spus, din nou, că nu este suficient ca Facebook să conecteze oamenii, ci trebuie să se asigure că aceste conexiuni sunt pozitive.
„Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea”, a explicat şi de această dată co-fondatorul Facebook.
„În consiliul Facebook, avem responsabilitatea nu doar de a construi instrumente, ci de a ne asigura că aceste instrumente sunt folosite pentru a face bine. Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reuşim. Acest demers include modul în care protejăm informaţiile oamenilor şi în care să salvgardăm alegerile din lume”, a repetat Zuckerberg, care foloseşte la această audiere o pernă aşezată pe scaunul său.
Știrea inițială
Audierea lui Mark Zuckerberg în comisiile de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, după izbucnirea scandalului „Cambridge Analytica”.
Mark Zuckerberg a fost chestionat aseară timp de cinci ore de către membrii a două comisii din Senatul american. Miliardarul de 33 de ani şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelile făcute în protecţia datelor utilizatorilor şi a promis schimbări.
Bursa a reacţionat bine: acţiunile companiei au avut cea mai bună zi din ultimii doi ani, după ce Facebook s-a devalorizat cu 80 de miliarde de dolari în ultimele săptămâni.
Senator: Domnule Zuckerberg, v-aţi simţi confortabil să ne spuneţi numele hotelului unde aţi stat azi-noapte?
Mark Zuckerberg: Nu.
Senator: Dacă aţi trimis cuiva mesaje săptămâna aceasta, aţi vrea să ne spuneţi numele acelor oameni?
Mark Zuckerberg: Domnule senator, nu, probabil că aş alege să nu le fac publice acum.
Senator: Cred că despre asta e vorba.
44 de senatori americani i-au cerut explicaţii lui Mark Zuckerberg despre ceea ce face cu informaţiile pe care i le încredinţează cei 2,2 miliarde de utilizatori şi cum le apără interesele. Fondatorul Facebook a recunoscut că n-a prevăzut cum poate fi folosită reţeaua de socializare în scopuri negative.
Mark Zuckerberg, Facebook: “Unul dintre cele mai mari regrete ale mele ca şef al companiei este că am identificat cu întârziere operaţiunile ruseşti din 2016.”
În privinţa amestecului Rusiei în alegerile americane, fondatorul Facebook a repetat măsuri deja anunţate, precum închiderea a sute de conturi care aparţin Russian Internet Agency, aşa numita fabrică de troli. Însă nu a putut garanta că vor exista zero imixtiuni în alegerile viitoare. În Rusia sunt oameni plătiţi să găsească modalităţi de a exploata Facebook, a spus el.
Mark Zuckerberg: “E o cursă continuă a înarmărilor. Câtă vreme sunt oameni în Rusia a căror muncă este de a se amesteca în alegerile din alte ţări, va fi un conflict continuu. Ce pot să promit este că vom învesti semnificativ ca să ne asigurăm că oamenii nu răspândesc dezinformări şi nu încearcă să se amestece în alegeri folosind Facebook.”
Un fotograf al agenţiei Associated Press a reuşit să-i fotografieze notiţele lui Zuckerberg. Acestea demonstrează că era pregătit să spună că nu demisionează, dar şi să critice Apple, al cărei preşedinte a criticat de curând Facebook.
La finalul acestei șederi în Congres, senzația celor mai mulți spectatori a fost că senatorii încă nu înțeleg exact cum funcționează Facebook, dar nici ce face Mark Zuckerberg propriu-zis. În egală măsură, au fost și senatori pregătiți să pună niște întrebări mai serioase, mai la subiect.
Din toate aceste întrebări rămân cinci probleme pe care Facebook le are acum și pe care Mark Zuckerberg nu știe cum să le rezolve în viitor.
Mark Zuckerberg nu exclude un Facebook „pe bani”. Aici a fost ușor de tranșat, nu i-a fost greu directorului să promită că va gândi și un model pe bază de abonament. Restul utilizatorilor oricum vor alege versiunea gratuită.
Facebook e un monopol și nici măcar Mark Zuckerberg nu știe vreun concurent. Facebook, ca Microsoft sau Apple sau IBM în vremurile bune, s-a purtat pe cât de agresiv a putut cu concurența. A copiat de la Snapchat, a cumpărat ce n-a putut construi și a mers mai departe spre a câștiga circa două miliarde de utilizatori. După cum scrie The Verge, Mark Zuckerberg a încercat să dea Amazon, Apple, Google drept alternative, în anumite sectoare. Realitatea stă însă în răspunsul lui Zuckerberg: „Pentru mine nu pare deloc așa ceva [un monopol]”.
Mark Zuckerberg se jură că Facebook nu te ascultă prin microfon. Bine, aceasta e o conspirație mai veche și nu va muri curând. Până și denunțătorul Cambridge Analytica a zis că Facebook face asta, dar într-o anumită măsură, pentru anumite lucruri. Mark Zuckerberg a spus că Facebook nu te ascultă. Folosește microfonul doar pentru videouri, în mod evident, dar altfel nu.
Facebook vede salvarea în inteligență artificială. Pe măsură ce a făcut tot mai mulți bani, compania și-a dat seama că poate să nu investească în angajați, ci poate să creeze programe. Acum e vorba de inteligența artificială despre care Zuckerberg a vorbit în Congres. El susține că această ramură a tehnologie poate ajuta rețeaua socială să controleze mai bine conținutul.
Oamenii care ar trebui să facă legi pentru Facebook nu înțeleg tehnologia. Poate ca sună mult, circa cinci ore de audieri, dar realitatea e că mare parte din timp a fost ca un quiz purtat pe Google. Mare parte din întrebări aveau răspunsuri cunoscute. Sigur, problema monopolului e reală și de luat în calcul. Dar întrebările proaste puse de senatori arată, o situație care nu e doar în America, cât de puțin știu cei care fac legi despre produsele pentru care ar trebui să facă legi.
Reglementarea Facebook, într-un fel sau altul, va fi făcută de oameni care au înțeles puțin sau deloc cum funcționează internetul, rețelele sociale sau tehnologia per total în 2018 și deciziile lor ar putea fi dependente de inspirația unui consilier. Dincolo de acest detaliu, prezența lui Mark Zuckerberg a fost bună, pentru că din turnul de fildeș a fost adus în fața reprezentanților unei țări ca să dea explicații.
Mai jos aveți o sinteză a celor mai importante declarații privind viitorul facebook.
Interferenta statului in actiunile unei companii private se numeste fascism. Statul n-are nici un drept sa ceara socoteala companiilor private, nici sa le reglementeze! Pana una-alta, privatii traiesc prin munca proprie, pe baza liberului accept al consumatorilor produselor si serviciilor lor, pe cand statul exista prin tiranie, fara consensul oamenilor, si doar spre beneficiul unora, in speta a bugetarilor si apropiatilor conducerii politice.
Daca nu-mi convine de privat, nu-i consum produsul oferit, ca nu mi-l baga pe gat, si el falimenteaza fara consumatori – dar daca nu-mi convine de stat si bugetari nu pot face nimic ca ei mereu ma fura de bani prin impozite, si fie ca sunt sau nu multumit de ei nu am nici o optiune sa-i duc la faliment (poate doar sustinerea unui stat inamic care sa-i distruga in razboi), ca statul ma obliga sa-l subventionez, la fel ca orice organizatie mafiota. Dar pentru mafie am respect ca macar ea ofera protectie reala – statul nu ofera nimic ci ia doar pielea de pe tine! E cea mai abjecta societate de mafioti.
E un precedent periculos ca statul sa se implice atat de mult in viata omului, si in treburile companiilor private. Prefer oricand libertatea absoluta a unui internet nereglementat de pilda, unde pot da la tot pasul de pornografie, terorism, necuratii, decat un mediu supus politic, unde nu mai gasesti necuratii, dar pe de alta parte, unde nici ceea ce nu convine conducerii politice nu mai e acceptat.
Tot scandalul ăsta (regizat) cu Facebook și Cambridge Analytica, audierea lui Mark Zuckerberg de către senatori americani, nu este altceva decât un: circ ieftin! Ce vor face oare miliardele de ‘feisbuchiști’ când nu-și vor mai putea accesa contul decât cu ‘buletinul’… digital?
Browserele au început să ofere suport pentru un nou standard de internet pentru autentificările ‘fără parolă’. Acum noul standard este disponibil în Firefox urmând ca până la sfârşitul acestui an să fie disponibil şi în Chrome şi Edge. Astfel token-urile şi autentificările biometrice vor avea abilitatea de a înlocui în totalitate tradiţionalele autentificări cu user şi parolă. Tehnologii ca recunoaşterea facială, cititoare de amprentă, scanarea irisului şi analizatoare de voce de asemenea vor putea fi folosite la autentificarea identităţii utilizatorilor.
https://www.techspot.com/news/74092-browsers-begin-support-new-web-standard-password-free.html
WebAuthn își propune ca utilizatorii să renunțe la obișnuitele parole și să treacă la metode mai sigure de conectare, ca cele biometrice. Serviciul este deja disponibil pe Google și Facebook, unde te poți loga folosind un token Yubikey, care respectă standardele FIDO.
https://playtech.ro/2018/google-chrome-firefox-webauthn/
Din păcate, mulţi se vor lepăda chiar şi de Domnul, dacă nu se vor putea lepăda de *DROGUL* fakebook! Evident, autentificarea biometrică este doar primul pas! Urmează autentificarea prin cipul 666 implantat! Cine nu va avea cip, nu va mai putea pierde ore întregi uitându-se după prostii pe fake-book, pe reţeaua celor falşi! (lucru cam grav pentru mulţi, să rămână „offline”)