Facebook și Google arhivează foarte multe informații despre utilizatori fără că aceștia să realizeze acest lucru, scrie consultantul și dezvoltatorul web Dylan Curran într-un articol apărut în publicația britanică The Guardian.
Astfel, Dylan Curran prezintă punct cu punct toate informațiile pe care Facebook și Google le dețin despre el, subliniind că toți utilizatorii pot verifica aceste date, dând click pe linkurile de mai jos.
Google știe unde ai fost
Google stochează locația dvs. (dacă aveți activată urmărirea locației) de fiecare dată când porniți telefonul. Puteți vedea o cronologie a locului în care ați fost deja din prima zi în care ați început să utilizați Google pe telefon.
Pentru a vedea propriile date faceți click AICI
Google știe tot ceea ce ați căutat vreodată dar și tot ce ați șters
Google stochează istoricul căutărilor pe toate dispozitivele dvs. Acest lucru însemnă că, în ciuda faptului că ștergeți istoricul căutărilor și istoricul telefonului pe un singur dispozitiv, este posibil ca Google să aibă în continuare date salvate de la alte dispozitive.
Pentru a vedea propriile date faceți click AICI
Google are un profil de publicitate al dvs.
Google creează un profil de publicitate bazat pe informațiile dvs., inclusiv locația, sexul, vârsta, hobby-urile, cariera, interesele, starea civilă, greutatea posibilă și veniturile.
Pentru a vedea propriile date faceți click AICI
Google cunoaște toate aplicațiile pe care le utilizați
Google stochează informații despre fiecare aplicație și extensie pe care o utilizați. Google știe cât de des le folosiți, unde le folosiți și cu cine le folosiți pentru a le interacționa. Asta înseamnă că știu cu cine vorbiți pe Facebook, cu ce țări vorbiți, la ce oră te culci.
Pentru a vedea propriile date faceți click AICI
Google are tot istoricul dvs. de pe YouTube
Google stochează tot istoricul dvs. de pe YouTube. Așadar probabil știu dacă veți fi în curând părinte, dacă sunteți conservator, dacă sunteți progresist, dacă sunteți evreu, creștin sau musulman, dacă sunteți depresiv sau dacă sunteți anorexic …
Pentru a vedea propriile date faceți click AICI
Datele pe care cei de la Google le au despre dvs. pot umple milioane de documente Word
Google oferă o opțiune de descărcare a tuturor datelor pe care le stochează despre dvs. Dylan Curran a solicitat să descarce fișierul și a descoperit că acesta are o dimensiune de 5,5 GB , ceea ce reprezintă aproximativ 3 m documente Word.
Citiți și: De ce blochează Facebook conturi în România și ce se întâmplă când ești blocat
Acest link include marcajele, e-mailurile, persoanele de contact, fișierele Google Drive, toate informațiile de mai sus, videoclipurile YouTube, fotografiile pe care le-ați făcut cu telefonul dvs., firmele de la care ați cumpărat, produsele pe care le-ați cumpărat prin intermediul Google.
De asemenea, Google are date din calendarul dvs., din sesiunile de hangout Google, din istoricul locațiilor, din muzica pe care o ascultați, din cărțile Google pe care le-ați achiziționat, din grupurile Google în care vă aflați, din site-urile pe care le-ați creat, din telefoanele pe care le dețineti, din paginile pe care le-ați făcut publice, câți pași mergeți într-o zi …
Pentru a vedea propriile date faceți click AICI
Facebook are de asemenea mii de informații despre tine
Facebook oferă o opțiune similară pentru a vă descărca toate informațiile. Dylan Curran spune că fișierul său a avut o dimensiune de aproximativ 600MB, ceea ce reprezintă aproximativ 400.000 de documente Word.
Aceasta include toate mesajele pe care le-ați trimis sau le-ați primite voredată, toate fișierele pe care le-ați trimis sau le-ați primit, toate contactele din telefonul dvs. și toate mesajele audio pe care le-ați trimis sau le-ați primit.
Pentru a vedea propriile date faceți click AICI
Citiți și: SCANDALOS: Facebook stochează TOATE datele chiar dacă îți ștergi contul
Facebook stochează totul de la emoticoane la locația dvs. de conectare
Facebook stochează, de asemenea, datele ce arată lucrurile de care sunteți interesat, bazându-se pe istoricul lucrurilor pe care le-ați plăcut și despre care vorbiți cu prietenii dvs.
Oarecum inutil, ei stochează, de asemenea, toate emoticoanele pe care le-ați trimis vreodată pe Facebook .
De asemenea, stochează de fiecare dată când vă conectați la Facebook, de unde v-ați conectat, la ce oră și de la ce dispozitiv.
Și stochează toate aplicațiile pe care le-ai conectat vreodată la contul tău Facebook, astfel încât să poată ghici că sunt interesat de politică și de designul web și grafic etc.
Pot accesa camera Web și microfonul
Datele pe care le colectează includ urmărirea locului unde vă aflați, ce aplicații ați instalat, când le utilizați, la ce le folosiți, accesul la camera dvs. web și microfonul în orice moment, contactele, e-mailurile, calendarul, istoricul apelurilor, mesajele pe care le trimiteți și le primiți, fișierele descărcate, jocurile pe care le jucați, fotografiile și videoclipurile, muzica, istoricul căutărilor, istoricul navigării, chiar și posturile de radio pe care le ascultați.
Concluzia la care ajunge consultantul și dezvoltatorul web Dylan Curran este una înfiorătoare: Google primește date despre orice, de la evenimente la care ați participat și când până la informații pe care le-ați șters. În contul de Drive-ul de la Google, sunt incluse fișierele pe care le-ați șters în mod explicit, orice, de la un CV la un draft de proiect. Istoricul căutării, chiar și imaginile pe care le-ați accesat sunt salvate.
Google vă poate cunoaște rutina antrenamentului fizic. Google Fit dvs arată toți pașii pe care i-ați făcut vreodată, ori de câte ori ați plecat
De asemenea, Google are toate fotografiile pe care le-ați făcut vreodată cu telefonul dumbeavoastră plus metadate despre când și unde le-ați făcut.
Citiți și: Un hacker alb ne explică partea nevăzută a Facebook
Google are toate e-mailurile pe care le-ați trimis vreodată: Fiecare e-mail pe care l-ați trimis vreodată sau v-a fost trimis, inclusiv pe cele pe care le-ați șters sau le-ați marcat ca spam.
Nu în ultimul rând, se știe exact fiecare Google Ad pe care l-ați văzut sau pe care ați dat click, fiecare aplicație pe care ați deschis-o și când ați făcut-o, fiecare site pe care l-ați vizitat și la ce oră, fiecare aplicație pe care ați instalat-o sau căutat-o vreodată.
Google are fiecare imagine pe care ați căutat-o și ați salvat-o, fiecare locație pe care ați căutat-o vreodată sau ați făcut click, fiecare articol de știri pe care l-ați căutat vreodată sau l-ați citit și fiecare căutare Google pe care ați făcut-o. De asemenea știu toate videoclipurile de pe YouTube pe care le-ați căutat sau le-ați văzut vreodată.
Metoda prin care poţi şterge toate informaţiile pe care Google le ştie despre tine
Săptămâna aceasta, dezvoltatorul web Dylan Curran a publicat, în publicaţia „The Guardian, un articol în care prezintă amploarea datelor colectate de Google despre utilizatorii săi. Google urmăreşte fiecare călătorie pe care o faceţi, înregistrează fiecare videoclip pe care îl vizionaţi pe YouTube şi vă cunoaşte gusturile în diverse domenii. Totuşi, există posibilitatea de a şterge informaţiile stocate de Google. Iată cum:
Google, la fel ca Facebook, colectează o mulţime de date personale despre utilizatorii săi, arată consultantul şi dezvolatorul web Dylan Curran în articolul publicat în „The Guardian“. Arhivează datele despre locurile în care te-ai aflat – ştie pe unde te-ai plimbat şi-ţi arată asta pe o hartă a lumii –, căutările tale de pe internet, aplicaţiile pe care le utilizezi, preferinţele muzicale de pe Youtube şi multe altele. Toate aceste informaţii sunt păstrate privat, dar Google are ca scop cunoaşterea în detaliu a obiceiurilor utilizatorilor săi, în aşa fel încât reclamele pe care i le va prezenta să corespundă cât mai bine profilului acestora.
Mulţi internauţi s-au revoltat în urma acestei „invadări ale intimităţii“, însă problema are soluţii – nu e motiv de panică, scrie Huffington Post. Utilizatorii au posibilitatea de a opri Google din a le urmări fiecare mişcare, dar şi de a şterge toate datele colectate până acum.
Cum puteţi vedea tot ceea ce Google arhivează
Încă din 2016, Google a permis fiecărui utilizator să vadă toate aceste informaţii printr-un site web confidenţial numit „My Activity“/Activitatea mea. Acest lucru vă arată o cronologie a fiecărei interacţiuni pe care aţi avut-o printr-una dintre aplicaţiile Google – fie că vizionaţi un videoclip pe YouTube, fie că doriţi să cereţi indicaţii de orientare în spaţiu prin Google Maps. Mai precis, totul poate fi verificat accesând acest link.
Iată câteva ponturi pentru ca Google să nu vă mai urmărească fiecare mişcare:
Opriţi Google să vă urmărească prin dispozitive smartphone pe care le utilizaţi
Google stochează informaţii despre fiecare dispozitiv Android la care sunteţi conectat. Ideea e simplă: vrea să ştie cât mai bine ce recomandări de servicii şi aplicaţii să vă facă atunci când veţi avea un dispozitiv nou. Ce puteţi face: Accesaţi My Activity/Activitatea mea la acest link. Click pe butonul de Activity Controls din partea stângă a ecranului. În josul paginii o să găsiţi Device Information/Informaţii despre dispozitiv. Dezactivaţi această opţiune, apoi apăsaţi click pe butonul Pause/Pauză.
Opriţi Google să vă creeze un profil pentru publicitari
Potrivit Huffington Post, Google împarte foarte puţine informaţii despre datele voastre personale cu agenţiile de publicitate. Ceea ce face însă e să utilizeze toate aceste date pentru a crea un profil anonim despre interesele pe care le aveţi. Ele sunt apoi folosite pentru a direcţiona către voi acele reclame pentru produsele care s-ar putea să vă intereseze. Iată cum arată profilul vostru de publicitate.De asemenea, şi în acest caz puteţi dezactiva personalizarea acestor anunţuri sau le puteţi optimiza dacă nu sunteţi mulţumit de cele pe care le primiţi deja.
Salvaţi toate datele arhivate de Google
E foarte simplu. Accesaţi acest link, apoi puteţi alege ce date vreţi să salvaţi şi în ce format.
Ştergeţi toate datele pe care le deţine Google în prezent
Acest lucru este, de asemenea, destul de uşor de făcut. Trebuie doar să accesaţi My Activity/Activitatea mea aici. Căutaţi opţiunea Delete activity by/Ştergeţi activitatea. Apoi apăsaţi click pe intervalul de date arhivate şi selectaţi All time/Dintotdeauna. Click Delete/Ştergere şi asta-i tot.
De asemenea, pentru a şterge toate datele colectate de pe dispozitiv, click pe acest link. În partea stângă, din nou, click pe Delete All/Ştergeţi tot.
Pff…facebooks i google mda…noi stim si simtim ca e in neregula cu ei ceva dar tot folosim…e urat din partea lor..asta e urmarire….
http://evz.ro/big-brother-scandal-germania-partid.html.
Amuzant articolul!… Presupun ca daca stergem ceva, Google si facebook incep sa planga de dor dupa datele noastre pe care noi le-am sters… Nu? 🙂 Sau?… De fapt stergem doar ca sa ne simtim noi mai bine, ca de fapt nimic nu se sterge absolut niciodata din serverele lor??
Macar acum daca ne-am mai poltoli cu folosirea acestor aberatii de site-uri!… Dar, odata drogul intrat in sange, foarte greu mai te eliberezi de el!! Cei dependenti de facebook cel mai probabil isi vor satisface dependenta folosind pur si simplu ALT DROG: de exemplu instagram (adica tot facebook) sau Google+ sau Ello sau cine stie care altul! Am citit ca si „preotii” creeaza mai nou platforme de socializare (probabil au atins desavarsirea, si-au terminat lucrarea duhovniceasca si acum se plictisesc si de-asta fac prostii).
Un lucru ma cam deranjeaza si ma cam „zgarie”: noi, mari crestini si credinciosi etc. AM AJUNS SA ASTEPTAM SPERANTA ELIBERARII DE facebook DE LA UNUL CA SOROS?! Pana la urma ce fel de credinciosi suntem??