X

Studiu: Europa post-creștină?

de null
Two pilgrims hold candles at World Youth Day in Krakow, Poland
Două femei pelerin țin lumânări la Ziua Mondială a Tineretului din Cracovia, Polonia. Fotografie: Beata Zawrzel / Pacific Press / Barcroft Images

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

”Creștinismul este în mod implicit pierdut”: apariția unei Europe necreștine

Cifrele arată că majoritatea tinerilor adulți din 12 țări nu au nicio credință, cehii fiind cei mai puțin religioși

Marșul Europei către o societate post-creștină a fost ilustrat în mod clar prin cercetări care arată că majoritatea tinerilor dintr-o duzină de țări nu sunt adepții unei religii.

Studiul asupra categoriei cu vârsta între 16 și 29 de ani a constatat că Republica Cehă este cea mai puțin religioasă țară din Europa, 91% din acest grup de vârstă spunând că nu are o afiliere religioasă. Între 70% și 80% dintre tinerii adulți din Estonia, Suedia și Țările de Jos se clasifică, de asemenea, ca nereligioși.

Cea mai religioasă țară este Polonia, unde 17% dintre tinerii adulți se definesc ca nereligioși, urmată de Lituania cu 25%.

70% dintre tinerii din Marea Britanie se identifică a fi fără religie

Cum se identifică tinerii între 16 și 29 de ani, %

În Regatul Unit, doar 7% dintre tinerii adulți se identifică ca anglicani, mai puțin decât cei 10% care se clasifică drept catolici. Tinerii musulmani, cu 6%, sunt pe punctul de a-i depăși pe cei care se consideră parte a bisericii consacrate a țării lor.Cifrele sunt publicate într-un raport, ”Tinerii adulți ai Europei și religia”, de Stephen Bullivant, profesor de teologie și sociologie religioasă la Universitatea St.Mary din Londra. Ele se bazează pe date din ancheta socială europeană 2014-2016.Religia este ”muribundă”, a spus el. ”Cu câteva excepții notabile, adulții tineri nu se identifică cu religia sau nu o practică”.Traiectoria ar putea deveni mai accentuată. ”Creștinismul, ca standard, ca o normă, a dispărut și probabil că va dispărea pentru totdeauna – sau cel puțin în următorii 100 de ani”, a spus Bullivant.

Dar au existat variații semnificative, a spus el. ”Țări care se află alături una de alta, cu medii și istorii culturale similare, au profiluri religioase diferite.”

59% dintre tinerii din Marea Britanie nu participă la serviciile religioase

Frecvența participării la serviciul religios, cu excepția ocaziilor speciale, la grupa de vârstă cuprinsă între 16 și 29 de ani

Primele două cele mai religioase țări, Polonia și Lituania, și cele mai puțin religioase două tări, Republica Cehă și Estonia, sunt state postcomuniste.

Tendința de afiliere religioasă s-a repetat atunci când tinerii au fost întrebați despre practica religioasă. Doar în Polonia, Portugalia și Irlanda tinerii intervievați au spus, mai mult de 10% dintre ei, că participă la serviciul religios cel puțin o dată pe săptămână.

În Republica Cehă, 70% au spus că nu au mers niciodată la biserică sau la alt loc de cult, iar 80% au spus că nu se roagă niciodată. În Marea Britanie, Franța, Belgia, Spania și Țările de Jos, între 56% și 60% au spus că nu merg niciodată la biserică, iar între 63% și 66% au spus că nu se roagă niciodată.

Printre cei care se identifică ca fiind catolici, au existat variații mari în nivelurile de devotament. Mai mult de 80% dintre tinerii polonezi spun că sunt catolici, aproximativ jumătate mergând la slujbă cel puțin o dată pe săptămână. În Lituania, unde 70% dintre adulții tineri spun că sunt catolici, doar 5% merg săptămânal la slujbă.

Aproape două treimi dintre tinerii din Marea Britanie nu se roagă niciodată

Frecvența rugăciunii, în afara serviciului religios, la grupa de vârstă cuprinsă între 16 și 29 de ani

Potrivit lui Bullivant, mulți tineri europeni ”vor fi botezați și nu vor face niciodată umbră ușii unei biserici. Identitățile religioase culturale nu sunt transmise de la părinți la copii. Pur și simplu acestea nu se lipesc de ei.”

Cifrele pentru Marea Britanie au fost parțial explicate de imigrația ridicată, a adăugat el. ”Unul din cinci catolici din Marea Britanie nu s-a născut în Marea Britanie”.

”Știm că rata natalității musulmane este mai mare decât la populația generală și că au rate de retenție [religioasă] mult mai ridicată.”

În Irlanda, în ultimii 30 de ani, s-a înregistrat o scădere semnificativă a religiozității, ”dar în comparație cu oriunde în Europa de Vest, ea pare destul de religioasă”, a spus Bullivant.

”Noua setare implicită este  ‘nici o religie’ , iar puținii care mai sunt religioși se văd pe ei înșiși ca înotând împotriva valului”, a spus el. ”În 20 sau 30 de ani, bisericile consacrate vor fi mai mici, iar cei câțiva (credincioși) care mai rămân vor fi extrem de devotați”.

 

N.t.: Raportul complet poate fi consultat la https://www.stmarys.ac.uk/research/centres/benedict-xvi/docs/2018-mar-europe-young-people-report-eng.pdf

NOTĂ OrtodoxINFO

Studiul nu include Italia, celelalte tari europene din fosta URSS, Romania, tarile din Balcani si Grecia.

Este facut de catolici pentru sinodul lor din octombrie 2018, ce se va tine la Roma.

Oricum, vestul Europei nu mai era demult crestin, ci eretic. Studiul insa demonstreaza ca majoritatea neamurilor din acea zona nu mai este nici “crestina”, intre ghilimele, ci ar fi fara religie. Ce inseamna insa “fara religie”? Caci daca spui ca nu esti ortodox sau catolic sau protestant sau neoprotestant sau musulman, nu inseamna neaparat ca esti “fara religie”. Adica, daca crezi in reincarnare, doctrine new age, energii spatiale sau in tot soiul de rataciri orientale, deja se cheama ca nu mai esti “fara religie”, doar ca n-o poti defini. N-o poti defini, dar esti de fapt cu totul pregatit sa-l accepti pe antihrist.

 

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Sa-L alungi pe Hristos din Europa si clamezi faptul ca o mare victorie. Ce idiotenie! Acestea sunt roadele catolicismului si protestantismului, cu toata increngatura de secte. Trist, dar nu fara speranta. Cata vreme va fi macar un suflet ortodox pe pamantul acesta, Hristos nu va pleca din Europa. Vrajmasii lui Hristos ar face bine sa nu jubileze. Nici nu-si inchipuie ei ce-i asteapta.

  2. Daca cititi studiul acesta include insa Israelul, unde doar 1% se declara fara religie !!!
    In Italia traiesc in prezent, cred ca undeva la 2 milioane de ortodocsi, printre care si romani, plecati la munca si posibil chiar stabiliti ulterior acolo impreuna cu familia. Trecand peste faptul ca ilatienii sunt in marea lor majoritate catolici, la nivel de constiinta sociala si de repere morale la ei sunt fundamentale familia si copiii, natiunea, viata.
    Este aratat la modul general un respect deosebit pentru femeile insarcinate. Acest lucru este vizibil in special in zonele rurale, unde copiii sunt chiar considerati un dar de la Dumnezeu.
    Pe de alta parte … femeile straine sunt folosite in modul cel mai josnic cu putinta …

  3. Nu-i departe nici România cu ierarhi pedofili, homo, eretici, securiști, masoni, etc. Ortodoxia este dărâmată de exemplele rele ale episcopilor si găștile din jurul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button