În România zilelor noastre doctorii nu fac doar medicină, ci şi vânătoare de CNP-uri. Asta după ce descoperă că au pacienţi care nu există în acte.
Anual sunt sute copii şi adulţi nedeclaraţi la starea civilă. În cazul lor, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează cheltuielile, aşa că instituţiile sanitare rămân cu pagubă.
Anul trecut, numai la ″Grigore Alexandrescu″ şi ″Marie Curie″, medicii au numărat 319 pacienţi fără cod numeric personal. Inexistenţi în acte, dar cât se poate de prezenţi şi de bolnavi, încât să aibă nevoie de îngrijire.
Aşa că atunci se dă startul “vânătorii de CNP-uri”. Doctorii anunţă poliţia, poliţia anunţă asistența socială şi primăria şi se lucrează intens la eliberarea documentelor. Durează însă luni, aşa ca instituţiile sanitare ies în pierdere.
Pentru că minorii nu există în acte, Casa Naţională de Sănătate nu decontează serviciile medicale prestate, iar asta echivalează cu 1.600 de lei pentru un singur bolnav. Astfel doar în cazul celor două spitale din capitala s-au strâns peste 100 de mii de euro într-un an.
”În ultimii ani am avut şi pacienţi de 12 ani. Am avut pacienţi cu mamă fără acte şi cu bunici fără acte. Sunt a treia generaţie fără acte”, explică Manuela Rizescu, medic la Spitalul ”Marie Curie”.
La spitalul Floreasca, alţi 99 de pacienţi s-au tratat, gratuit, în ultimii doi ani. Aici vorbim despre adulţi. Iar adesea tot ei sunt cei care nu-şi declară nici copiii.
Chiar şi în acest moment în România sunt peste 7300 de persoane care nu au CNP, practic nu există în acte. Cei mai mulţi sunt copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile şi un an, însă sunt şi sute de adulţi. în plus, 160 de mii de români nu au buletin. Au certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document.
Şi atenţie, aceştia sunt cei depistaţi. Câţi nu au de fapt cod numeric personal, pentru că n-au avut nevoie de niciun ajutor din partea statului, nimeni nu poate să spună.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.