Preşedintele moldovean a vorbit în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă despre victoria lui Vladimir Putin, despre curentul unionist, despre alegerile locale şi cele parlamentare şi despre agenda comună a preşedinţiei şi executivului.
„Sper ca pe parcursul acestui mandat al d-ului Putin să fie rezolvată una din problemele de bază cu care ne ciocnim noi, reunificarea țării, rezolvarea problemei transnistrene” a declarat Igor Dodon, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Dodon l-a felicitat deja pe Vladimir Putin pentru victoria în alegerile prezidențiale de duminică, o victorie pe care șeful statului moldovean o califică drept „importantă” pentru stabilitatea Rusiei, dar și pentru R.Moldova, pentru că s-au stabilit deja „contacte personale la nivel de președinți” care „au dat deja efecte pozitive”.
Dodon a mai declarat că din motive strategice partidele care au majoritatea în parlament vor opta ca alegerile generale să aibă loc în noiembrie. Dodon a explicat de asemenea că alegerile locale anticipate din Chișinău și Bălți, programate pentru 20 mai, au o miză „politică” importantă pentru scrutinul din noiembrie: „Cei care vor învinge sau vor obține un rezultat bun…au șanse mari pentru a avea un rezultat foarte bun în toamnă”, a spus șeful statului moldovean.
Igor Dodon crede că declarațiile simbolice de unire cu România semnate de mai mult de 100 de primării în ajunul Centenarului Unirii, pot avea și consecințe juridice, pentru că pe multe dintre ele s-a folosit ștampila oficială a primăriilor. „Situația s-a pierdut de sub control și consecințele pot fi foarte grave” a mai declarat Igor Dodon care a explicat motivul pentru care și acest subiect s-a aflat pe agenda ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate.
Totodată, președintele a calificat drept „provocare” manifestația organizațiilor unioniste, programată pentru 25 martie la Chișinău. Și a averitzat guvernul de la București că „prin susținerea unor astfel de acțiuni, există riscul major ca dușmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor să fie românii…eu acuma nu glumesc.”
În opinia lui Dodon, Bucureștiul ar susține „tacit” unionismul, ceea ce ar putea face ca relațiile dintre R.Moldova și România să ajungă precum cele dintre Ucraina și Rusia. Mai mult, el crede că în Parlamentul României s-ar duce o „politică agresivă” pro unionistă.
Bine este sa fim uniti dar trebuie analizat momentul. Daca s-ar petrece acum ar insemna de fapt dizolvarea Basarabiei (sau a ceea ce a mai ramas din ea) in federalista ue. Aici am mari rezerve pentru ca vantul adevaratului comunism acum bate dinspre vest.
Noi suntem intre imperii. Prea mici ca sa ne decidem singuri soarta si de aceea avem nevoie de multa intelepciune ca sa ne alegem bine stapanul. Vedem ca cel actual ne considera colonie de cea mai joasa speta. Ne-a jefuit intr-un mod barbar, ne batjocoreste si indobitoceste.
Si asa sunt tendinte centrifuge ale ungurilor. Ne-am trezi peste noapte cu cele ale gagauzilor si cu multe alte bube in cap. Nu stiu ce sa zic. In lumea nebuna de acum ar fi un factor in plus de instabilitate.
Cine poate si este patriot sa cumpere pamant si sa faca afaceri peste Prut.
Daca stam sa ne gamdim la toate aspecte nefavorabile, nu mai facem nimic. Pe vremea cand exista URSS nu se putea, in ’91 nu s-a putut, acum nu se poate.
Eu sunt de parere ca decat s-o lungim, mai bine transam problema. Daca nu le place in Romania, secuii din Harghita si Covasna sa-si declare independenta. Dar si romanii aflati in enclave in aceste zone sa aiba dreptul la autodeterminare. La fel si gagauzii (apropo, Gagauzia e formata dintre vreo 3-4 zone separate intre ele, nu e un teritoriu compact). sa-si declare independenta, alipirea la Ucraina, la Rusia, la Papua Noua Guinee, la cine vor ei.
Nu ne putem lasa santajati la nesfarsit, trebuie luat taurul de coarne. Imi pare rau ca tiganii nu sunt asezati intr-o zona compacta, chiar mi-as fi dorit sa-si declare si ei independenta.
De fapt, multe dintre aceste tensiuni sunt artificial intretinute si noi insine, romanii, le percepem supradimensionat. Sunt convins ca oamenii de rand, unguri, secui sau gagauzi, au alte preocupari si atat timp cat nu-i asupreste nimeni si se pot exprima in limba lor, nu e nici o problema. Mai mult, cum s-ar putea face razboi civil fara arme, si cum sa introduca cineva arme in Romania daca ochiul vigilent al institutiilor (gen SRI) vegheaza?!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, cred ca noi, oamenii de rand trebuie sa infaptuim unirea, nu masonii, nu sforarii politici, si sa nu cerem decat ajutorul lui Dumnezeu, nu permisiune de la UE, SUA, Rusia, Germania etc. pentru ca nu suntem colonia lor.
Nu vă temeţi ! Cei mai buni prieteni ai românilor:Dumnezeu şi marea neagră ! De marea neagră ne putem îndoi dar de Dumnezeu NU ! Dacă ne va uni Domnul, nu ne poate despărţi nimeni ! Important estte ca NOI să fim într-um cuget, nu într-un muget.
Tot stau si ma intreb, cum poate un om ce vorbeste limba romana, gandeste in limba romana, sa isi renege natura propriei persoane ?
Cu ce e oare e amenintat, platit sau promis, sa aiba un asemenea comportament ?
Iar cei care tot aberati ca nu e acum momentul si ca trebuie sa fim precauti si ca suntem prea mici, nu faceti altceva decat sa tradati lasitatea din sufletul vostru.
Si mai terminati ca suntem prea mici. Cum ? Geografic? Sau sufleteste, poate ?
Romania e una din tarile mari ale centrului europei. Bagati bine la tartacuta acest aspect.
Iar daca aveam o elita conducatoare sanatoasa incepand din 90, la ora actuala, americanii, rusii, francezii, germanii, inainte sa intreprinda ceva militar sau economic in Europa sau in lume, ne intrebau si pe noi cam ce parere avem.
Cum adica „sa isi renege natura propriei persoane”? Este la fel de rus cum este si roman. Este din familie mixta (rus dupa mama daca nu ma insel).
„Romania e una din tarile mari ale centrului europei” – valabil doar teritorial si ca populatie. Nesemnificativ militar, economic, politic, stiintific si ce mai vreti voi. Oricum se fac eforturi serioase de secesiune prin regionalizare dupa regulile imperiului ca sa scapam si de grija asta.
Suntem o TARA OCUPATA. La propriu. Cu trupe straine si armament greu in asteptarea razboiului. Pamantul … vandut. Economic nici nu se mai pune problema. Statul este deja in imposibilitate de a implementa politici macroeconomice fara „sprijin” (a se intelege acord) extern.
Este adevarat ca ne-am predat mult prea usor dar, sa fim sinceri, daca ne luptam puteam obtine doar putin mai mult. Jocurile erau facute si nu cred ca scapam de statutul de colonie de mana a 3-a. Vedeti cum baga in corzi un colos precum Rusia pentru ca are puseuri de independenta. Pe noi ne inghiteau nemestecati la micul dejun.
Cele de mai sus nu sunt resemnare ci realism. Putem visa cu ochii deschisi insa la ce ajuta?
Se pare ca mama lui Dodon provine dintr-o familie mixta. A predat limba romana (si rusa). Numele de „Igor” i se datoreaza lui taica-sau, fost brigadier si secretar de partid.
A fost bibliotecara. A predat atunci cand nu a avut cine preda.
Ideea este Dodon are si sange rus si, sa nu uitam, ca a fost educat in limba rusa (in mai mult de jumatate din viata lui rusa a fost limba oficiala – este si acum dar alaturi de … moldoveneasca). Pe de alta parte din perspectiva valorilor promovate la nivelul societatii Rusia este mai atractiva decat occidentul. Asadar nu este chiar impotriva naturii atitudinea lui pro-rusa. Iar cei care l-au votat au stiut asta.
Iar in ceea ce priveste unirea … chiar ca este nevoie de o analiza foarte detaliata pentru a intelege ce ne uneste si ce ne desparte astfel incat actiunea sa fie posibila si benefica.
Unirea va fi posibila atunci cand isi vor da acordul marile puteri. Asa a fost tot timpul de-a lungul istoriei noastre.
Ganditi-va… Nici cele doua Germanii nu se uneau, la inceputul anilor 90, daca rusii nu ar fi fost de acord. Si au primit tot ce au ce cerut de la nemti ca sa fie de acord.
Redactor scrieti ceva despre cum se vede Unirea dinspre Romania. In Moldova sunt si unionisti si contra. Dar cum vede romanul din Romania aceasta posibilitate?
Romanul vede unirea cu Molodova precum ii spune Pro(s)TV-ul:
* nu-i momentul acum,
* implica costuri uriase de integrare euroatlantica pe care trebuie sa le suporte Romania,
* nu putem caci depinde de marile puteri si alte aberatii,
Adica e ca si cum ai spune dupa ce ti-a amputat un membru cineva, ca alipirea la loc nu are sens ca presupune costuri uriase si alte aberatii.
Mai oameni buni, lasati-o balta cu euroatlantismele, cine ne opreste sa fecem ce voim cu natiunea si tara noastra? Marile puteri? Si daca facem ce voim noi, ce ? Ne bombardeaza? Ne rad de pe suprafata pamantului la fel ca pe Siria, Iraq, Yugoslavia, etc etc ???
MAI BINE MOR IN PICIOARE SI CU FRUNTEA SUS, DECAT IN GENUNCHI SI IN LANTURI, LINGAND CIZMELE SI DOSUL ESTULUI SAU VESTULUI !!!
Bine ca e interesant pentru occident sa puna mainile pe bijuteriile viticole ale Moldovei, unice in lume din toate punctele de vedere, fapt ce s-a petrecut si la noi dupa 90.