Armata rusă a trimis nave de război și amenință armata SUA cu acțiuni

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ruşii au dus ”lupte” pe mai multe fronturi în această săptămână. Kremlinul e conflict diplomatic cu Marea Britanie, dar a amenințat deschis și armata SUA.

Rușii amenință cu acțiuni contra SUA în Siria

Șeful Statului Major din Rusia, Valery Gerasimov a declarat la începutul acestei săptămâni că are informații conform cărora SUA intenționează să bombardeze cartierul guvernamental din Damasc, pe baza unui pretext orchestrat de rebelii sirieni.

Potrivit acestuia, rebelii, sprijiniți de SUA, ar intenționa să organizeze un atac fals cu arme chimice, împotriva civililor, urmând apoi să învinuiască armata siriană.

Gerasimov a susținut că Rusia va răspunde militar dacă viețile rușilor vor fi amenințate în Siria de un atac cu rachete din partea americanilor, relatează CNBC.

În acest context, armata rusă ar fi trimis nave de război în Mediterană și au amenințat că vor răspunde la un atac ipotetic al SUA asupra regimului lui Bashar al-Assad, potrivit Business Insider.

Regimul de la Damasc a recucerit două localităţi din Ghouta de Est controlate de rebeli

Regimul sirian a recucerit sâmbătă două localităţi deţinute de rebeli în Ghouta de Est, acolo unde forţele lui Bashar al-Assad îşi continuă ofensiva pentru a prelua în întregime controlul asupra ultimului bastion insurgent de la porţile Damascului, relatează Agerpres, citând AFP.

Forţele regimului au recucerit localităţile Kfar Batna şi Saqba, într-o zonă de rezistenţă din Ghouta Orientală controlată de gruparea islamistă Faylaq al-Rahman şi din care mii de civili continuă să fugă de teama violenţelor, potrivit Obsevatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Ca urmare a ofensivei lansate pe 18 februarie cu sprijinul aliatului său rus, regimul lui Bashar al-Assad a recucerit peste 80% din enclava rebelă la est de Damasc, conform unei noi estimări a OSDO, iar insurgenţii nu mai controlează decât trei zone izolate.

În zona încercuită unde era prezentă gruparea Faylaq al-Rahman, care numără circa 8.000 de luptători, rebelii nu mai deţin decât câteva localităţi: Arbin, cea mai mare, Zamalka, Hazeh, Ain Târmă şi sectoare ale cartierului Jobar din Damasc, relevă OSDO.

“Combatanţii se repliază în localităţi aflate încă sub controlul Faylaq al-Rahman”, potrivit directorului OSDO, care a menţionat existenţa unor lupte la marginea acestor localităţi.

În principal din acest sector, situat în sudul a ceea ce a fost enclava rebelă înaintea de ofensiva regimului, fug acum mii de civili pentru a ajunge în zonele guvernamentale printr-un coridor, potrivit OSDO.

De joi, peste 50.000 de civili au fost astfel strămutaţi, conform OSDO, în ciuda temerilor de represalii din partea regimului faţă de unii dintre ei.

În faţa progresului înregistrat de forţele guvernamentale, principalele grupări rebele din Ghouta de Est – Jaich al-Islam, Faylaq al-Rahman şi Ahrar al-Sham – s-au arătat gata vineri pentru “negocieri directe” cu Rusia, sub egida ONU, pentru a obţine un armistiţiu. În trecut, acestea şi-au afirmat hotărârea de a rămâne în Ghouta.

Jaich al-Islam controlează o zonă din jurul oraşului Douma iar Ahrar al-Sham, o alta, care include o parte din localitatea Harasta.

Forţele turce şi aliaţi ale lor sirieni au intrat în oraşul Afrin

Armata turcă şi aliaţi ei din rândul rebelilor sirieni au intrat duminică în oraşul kurd Afrin, în nord-vestul Siriei, ţinta unei ofensive a Ankarei împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată de autorităţile turce drept “teroristă”, a anunţat OSDO, citat de AFP.

“Forţele turce şi anexele lor siriene au preluat controlul asupra mai multor cartiere şi luptele continuă” la Afrin, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Într-un comunicat, grupările rebele aliate ale Ankarei au anunţat duminică “intrarea în oraş dinspre est şi vest”.

Locuitorii civili prezenţă încă în oraş se ascund în beciuri, a relatat un localnic agenţiei franceze de presă.

Este o etapă majoră a ofensivei lansate de Turcia la 20 ianuarie împotriva miliţiei YPG în apropiere de frontiera turcă.

Această facţiune, catalogată drept “teroristă” de Ankara, este un aliat valoros al Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor.

Avansarea pe teren a forţelor pro-turce a antrenat în ultimele zile un exod masiv de civili, generând temeri legate de o nouă tragedie umanitară într-o ţară devastată de un conflict ce a intrat în al optulea an şi care a făcut până acum peste 350.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

Sursa: Business Insider

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X