X

YouTube vrea SĂ COMBATĂ videoclipurile despre „conspirații” folosind Wikipedia

de null

YouTube va posta, alături de videoclipurile despre „conspirații”, link-uri către Wikipedia și alte site-uri „bazate pe fapte reale”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

După ce a demonetizat mii de canale, multe dintre acestea fiind pe tema „adevărului despre…” și a „conspirațiilor”, Youtube face următorii pași în lupta cu videoclipurile nedorite. CEO-ul YouTube, Susan Wojcicki a anunțat săptămâna aceasta că în scurtă vreme  platforma video va afișa alături de videoclipurile despre conspirații și link-uri către site-uri „care se bazează pe fapte”. Numite și „sugestii de informare”, aceste mici fragmente vor face legături cu articole „de bună reputație”, pentru a combate „mistificările” sau „știrile false” (cât de multe ghilimele au trebuit ca să subliniem jargonul din mass-media).

Treaba stă cam așa: dacă vei da o căutare și un click pentru un videoclip despre, să zicem, chemtrails, YouTube îți va furniza odată cu videoclipul și un link către pagina de Wikipedia care dezminte subiectul. Un videoclip care pune la îndoială dacă omul a ajuns pe Lună ar putea fi însoțit de pagina oficială Wikipedia despre aselenizarea Apollo din 1969. Wojcicki spune că această nouă posibilitate va include deocamdată doar acele teorii ale conspirației care provoacă „dezbateri semnificative” pe site. „Țelul nostru este să pornim de la o listă cu conspirații pe internet, postată pe internet și care provoacă discuții active pe YouTube,” a spus Wojcicki la SXSW.

– Wired, Youtube se conectează direct la Wikipedia pentru a lupta împotriva teoriilor conspirației

O mostră despre o „sugestie de informare” inserată de YouTube

Anunțul a a fost făcut la puțin timp după ce canalul YouTube a fost acuzat de distribuirea unor videoclipuri cu „teorii ale conpirației” despre atacul armat din Florida. Imediat după eveniment, cel mai urmărit video pe YouTube a fost despre actorii crizei apărând în fața camerei (în special David Hogg). Videoclipul a fost eliminat repede de pe platformă.

Este ciudată însă folosirea Wikipedia, un site enciclopedic voluntar, bazat pe texte care pot fi editate de oricine. În timp ce liceele și universitățile nu au voie să folosească Wikipedia ca sursă de informare tocmai din cauza incertitudinii privind corectitudinea informațiilor, YouTube alege să-l folosească drept sursă „de verificare”. Poate pentru că majoritatea articolelor Wikipedia neagă complet celemai multe conspirații. Deși nu a fost încă anunțat oficial, așteptați-vă ca Snopes să vă fie indicat și el drept sursă de verificare… Chiar dacă site-ul are o agendă pro-elite foarte clară. [n.tr. – Este vorba despre site-ul www.snopes.com, fondat de David Mikkelson și care se ocupă cu demontarea miturilor, a zvonurilor și a știrilor false. Ideea autorului articolului este de a arăta că Snopes.com nu este cu nimic mai puțin susceptibil de a da informații eronate decât cei care postează videoclipuri despre conspirații întrucât nici Snopes, nici Wikipedia nu sunt repere ale adevărului].

În vreme ce noua măsură adoptată de YouTube permite totuși vizionarea în continuare a videoclipurilor în cauză, site-urile deținute de elite, așa cum este Wired, fac deja presiuni pentru a elimina și interzice teoriile conspirației pe platformă.

„Youtube mai trebuie încă să decidă și să implementeze reguli clare pentru situațiile în care sunt încărcate conținuturi despre teorii ale conspirației care contravin Regulilor Comunității (Community Guidelines). Nimic din aceste reguli nu-i oprește în mod explicit pe creatori de a publica videoclipuri privind teorii ale conspirației sau informații înșelătoare dar măcar, de curând, YouTube s-a năpustit asupra conturilor care difuzau știri false.”

– Ibid

Nu mai este necesar să spunem că, în ultimele luni, giganții media au pornit pe o pantă alunecoasă și extrem de periculoasă, pe care linia dintre „adevăr” și „conspirație”, „fapte reale” și „știri false” poate fi stabilită în mod arbitrar de agenți externi. Dacă înainte jurnaliștii erau campionii libertății de exprimare și ai informării, acum ei au devenit niște scriitori slabi, fără coloană vertebrală și care ovaționează în gura mare apariția unei poliții a gândirii de tip orwellian.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Bun, de acord, dar ca sa fie principiali, de ce nu fac si invers: langa wikipedia sa puna link spre conspiratii (care ele despre insele nu spun ca sunt teorii ale conspiratiei ci stiri alternative, deci merita analizate)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button