Articolul de mai jos l-am postat si acum 2 ani pe saccsiv. A avut peste 150 de comentarii:
Fratele acelas ne-a dat la rubrica de comentarii un link:
Unele le fac, chiar daca nu exact asa, altele nu le-am facut niciodata. Dintre ultimele, majoritatea nici nu ma incanta.
Tema consider ca este destul de serioasa, evident, daca discutam la modul serios despre ea.
Deci, ce mancam de post? Ca omul mananca de trei ori pe zi si nu mananca mancarea de pranz si dimineata si seara.
Ba mai mult, de gatit ne-am cam dezobisnuit sa gatim, din varii motive. Asa ca multi dintre noi mancam ciudatenii din rafturile “de post” ale hipermarketurilor. Si cand totusi gatim, de fapt tot rotim cateva retete clasice pe baza de cartofi, fasole, mazare, varza. Adica per total, cu rare exceptii, nu ne place ce mancam, ca atare devenim nervosi.
Si ajungem sa zicem: iar mancare de post?
Asta daca suntem sinceri s-o recunoastem in public. Daca nu suntem sinceri, venim si dam cu marile exemple din Vietile Sfintilor pe care in teorie le stim majoritatea. Adica cele in care mancau te miri ce prin pustietati si stateau toata ziua la rugaciune.
Voi ce gatiti fratii mei dragi?
Doamne ajuta.Foarte folositoare recete mutumim. De exemplu din supermarketuri in ziua de astazi e cam dificil sa te alimentezi dar trebuie sa maninci cevai pina la urma. Cit are nevoie un om sa manince,fructe uscate taiate marunt,miez de nuca,amestecate cu miere,caşa(terci),chisalita,ceai din plante.multumim Domnului de toate avem.
Mie-mi plac cartofii dar de ceva timp incepuse sa-mi irite rau de tot stomacul! Si-am descoperit o metoda sa-i fac comestibili: ii curat, spal, tai in ce forme doresc, iar ii clatesc bine, apoi ii pun intr-un castron cu apa in care am adaugat o lingura de bicarbonat de sodiu. Ii las acolo cel putin o ora, apoi ii clatesc si-i gatesc. Gustul este aceelasi si stomacul meu nu se mai revolta!
Cartofii in fac piure, prajiti, salata…
Si am mereu un borcan cu ulei aromat din care folosesc cate putin sa dau gust mancarii.
Ulei in care pun cimbru uscat, usturoi, boabe de mustar, sare, piper.
Azi mi-am facut paine prajita la cuptor. Paiinea taiata cubulete mici si stropita cu ulei aromat. E un DELICIU
Cu cartofii nu am nimic….
Da’ stiu ca postul presupune si lipsa uleiului, cu exceptia zilelor de dezlegare, … ca si la vin…
Nu reusesc, da’ nici nici nu pot spune c ma straduiesc, spre rusinea mea…
… ce zici de paine prajita pe care dai/freci cu usturoi?
borș de legume
sarmale
chestii ușoare – măsline, salată de roșii cu ceapă, castraveți, zarzavat, ardei alte legume proaspete sau nu, vinete puse la congelat din toamnă
INGREDIENTE
1 castravete mare
250 g boabe de fasole roșie
200 g boabe de porumb
1 ardei
2-3 roșii mari (sau 180 g roșii cherry)
1 legătură de coriandru proaspăt
1 lime/lămâie
1 avocado
sare și piper după gust
MOD DE PREPARARE
Salata “Hidratantă” – o masă sățioasă și energizantă pentru care întregul tău organism o să îți mulțumească! Ba chiar, dacă ai putea să o mănânci cel puțin de 2-3 ori pe săptămână, ar fi mai mult decât perfect! Săracă în calorii (mai puțin de 300/porția), bogată în proteine (10 grame/porția) și fibre (12 grame/porția) și cu un conținut ridicat de apă, această salată ar trebui să devină cea mai bună prietenă a fiecărui om.
Procedura e banală, ca la toate salatele: se spală legumele și se taie (cubulețe, de preferat), în afară de lime/lămâie.
Se toacă și coriandrul, se pun toate legumele într-un bol mare. Se stoarce lime-ul peste, se amestecă.
Se adaugă bucata de avocado tăiată cubulețe. Se asezonează cu sare și piper și se servește.
In post ciorbele si supele sint baza ,cel putin la mine,apoi felul doi il prepar din ce am in casa,ciulama de ciuperci ,pilaf de orez sirbesc( cu legume prin el si ciuperci),spanac,musaca de post,varza calita ,sarmalute,ardei/dovlecei umpluti,conopida panne de post,iahnie de linte cu fasole rosii…o nebunie,apoi,paste cu ciuperci si legume,paste cu sos de rosii,paste cu fasole,paste cu brocoli si lista poate continua cu pizza facuta -n casa cu legume si ciuperci,calzone umplut cu legume si ciuperci,etc
Desert:macedonia -salata de fructe,checuri de post,strudel cu fructe (mere,banane,stafide,pere),gogosi simple sau cu gem,turte prajite in ulei cu gem sau simple,salam de biscuiti,clatite cu gem ,etc.
Hahaha…,,Venim si dam cu marile example din vietile Sfintilor pe care in teorie le stim majoritatea” . M-ai taxat o data pt ce ai zis tu acuma. O sa te taxez si eu putin daca imi permiti.Ce am zis atunci a fost referitor la comentatorii teologi de aici. Dar am zis fara rea intentie. Am vrut sa transmit ca in momentul in care teologhizam continu cu exemplele aduse de fiecare in parte din cartile super citite de noi o sa fie o lupta nesfarsita in care toti spunem acelasi lucru, dar dorim o confirmare si din partea celorlalti. Intradevar sunt bune dar nu cred ca tot timpul. Cateodata cadem in mandrie.Cred ca vietile Sfintilor si restul cartilor cu rol de invatare au rolul intradevar de a ne confirma noua anumite intrebari si de a cunoaste credinta ortodoxa, dar nu se rezuma numai la atat. Din ce am citit si invatat trebuie sa ne dam seama si concret ce putem indeplini in jurul nostru dupa felul in care traim si in contextul in care traim si la locul unde ne aflam. Si de asemenea sa putem veni cu noi opinii si idei creatoare. Dumnezeu este Creator. Deci daca vrem sa ne asemanam cu El sa incercam sa fim creativi si sa ne deschidem la minte si sa-L vedem pe Dumnezeu in toate. Dumnezeu e dreptate si adevar. Astea nu sunt doar vorbe. Chiar asa e. E adevarul din toate polemicile noastre, din toate situatiile intalnite si Dumnezeu e acolo unde e cauza problemelor noastre. Intr-un fel asta e alt motiv pt care traim pe pamant. Sa invatam sa judecam drept. Nu degeaba Domnul Hristos a trebuit sa ajunga la o varsta la care sa poata judeca drept. Si iarasi lui Dumnezeu ii este placuta intelepciunea tocmai pt ca intelepciunea inseamna cautarea dreptatii. Si la fel Judecata finala este facuta de Judecatorul Drept si noi ar trebui sa ne luptam sa cautam dreptatea. Contemplarea despre care ati citit vine din creativitate. Daca ramanem doar la frica de a nu incalca o anumita porunca n-o sa-L cunoastem niciodata pe Dumnezeu. A zis multe in Noul Testament. Dar a zis si sa indraznim. Si a mai zis si sa nu ne poticnim intru El. Ma iertati daca e ispititor comentariul.
Apropo de subiectul asta, ati observat ca multe produse, printre care si pastele fainoase pot contine urme de oua sau lapte? Ce parere aveti despre asta? Sunt sau nu de post?
Am observat ca „pot” fi … urme de…
Pentru ca pe aceeasi linie de fabricatie se produc mai multe tipuri de alimente si exista probabilitatea (sistematica) de a nu fi foarte bine curatate.
Insa, nu sint introduse ca ingrediente in proces ceea ce face ca prezenta accidentala sa fie foarte redusa si nesemnificativa.
Ce e mai rau este ca foarte, foarte multe produse sint „certificate” Kosher, ceea ce inseamna ca este aliment „dedicat”/”inchinat” atanei si ca ii dam bani hulitorului – ca asta presupune „kosherizarea”, sa ia bani Rabinul ca sa blesteme mancarea … ca el nu are cum sa binecuvanteze.
Litera U intr-un cerc, K, KD (kosher dairy – lactate), K intr-o stea, … multe simboluri pe care majoritatea nu le distinge ori intelege. Uimitor, sint unele alimente pe carfe se vad doua „certificari”, kosher (iudaic) si halal (islamic) ceea ce imi arata mie ce bine se inteleg dracii intre ei.
Dupa cum spun chiar rabinii, mancarea kosher este „certificata” pentru a fi consumata potrivit religiei iudaice, nu pentru vreo valenta dietetica, nutritionista, alergenica, …
Ma intreb – oare de ce alimentele „ritualice” nu se vand in locuri speciale, la templele/sinagogile/moscheile lor si sint bagate la vanzare pe langa cele „neutre”, nespurcate??? (Sa completez, … au si indienii marfa kosher!, iar chinezii au pe dracu’ – dragonu pe foarte multe produse dar macar ale lor stii ca iti cam intorc stomacul pe dos!).
Ma gandesc la manipularea psihologica in triada – gand-simt-fapta…. modificand un factor pot modifca si celelate; altfel spus, incepe schimbarea faptei – cumperi kosher, urmeaza schimbarea simtului – iti spui ca e „bun” apoi se schimba gandirea – chiar crezi ca e bun… si asa incepi sa crezi ca e bine sa fii jidan.
În post mâncăm mâncăruri care se prepară ușor: ghiveci călugăresc, humus, iahnie de fasole, linte, paste cu sos de roșii, varză înnăbușită la cuptor, ciorbă de legume,supă de chimen, salată de paste cu porumb, salată mexicană, legume la grătar, cartofi prăjiți, înăbușiți la cuptor, etc salată orientală, salată cu mazăre și porumb, mămăligă cu ciuperci. Sunt o grămadă de rețete și nu sunt neapărat scumpe. Cu desertul, mai ușor în post, dar poți face salam de biscuiți, negresă de post, o plăcintă cu mere, găluște cu prune.
În post trebuie să ne hrănim cu mai multă rugăciune! Post binecuvântat! Doamne ajută!
Vă propun mai întâi o pasta de măsline.
500 g măsline fără sâmburi
o căpățână mica de usturoi
zeama de la o lămâie
o lingura de ulei
Dăm măslinele si usturoiul prin robot, adăugăm sucul de lămâie și uleiul, amestecam si… gata! Rețeta se poate face și fără ulei.
Apoi, va propun niște biscuiți.
1 ceapa
2 -3 morcovi
1 țelină
2-3 ardei kapia
1 cana de miez de nucă
500 g fulgi de ovăz
5 căței de usturoi
2 linguri de ulei
sare
condimente în funcție de preferințe:. Eu pun: piper, boia iute, cimbru, turmeric, busuioc.
Se dau prin răzătoare sau robot legumele și miezul de nucă, se adaugă fulgii de ovăz, condimentele și uleiul. Se frământă bine.Se lasa compoziția 10 minute sa se ,,odihneasca”. Intre timp, aprindem focul în cuptor si ungem tava cu ulei. Întindem apoi amestecul obținut astfel încât sa acopere o tava mare de cuptor.
Apoi, înainte de a 8ntroduce tava în cuptor, tăiem biscuiții de la un capăt la altul al tăvii, vertical și orizontal. Se țin la cuptor cam 40 de minute, la 200 de grade. După 30 de minute, verificați din 10 în 10 minute. Dacă doriți sa fie mai crocanți, îi lăsați mai mult.
Pofta buna!
Ce-ați spune de niște urzici?
Cumpărăm sau culegem un kilogram de urzici, le selectam și le spălăm bine.
punem la fiert un 2 litri de apa. Când fierbe, punem urzicile. După ce dau în clocot, luam oala de pe foc. Apoi, cu ajutorul blenderului, le mărunțim. Punem din nou oala pe foc, apoi, după ce da în clocot, adăugăm o pasta dintr- o lingura de faina și 250 ml apa.
Facem un mujdei și îl adăugăm după ce stingem focul de la aragaz. Cine vrea poate sa adauge și zeama de lămâie.
Da!
Salata de vinete, pasta de naut, ciorbe acrite cu bors (de legume, de spanac), bors de fasole boabe, mancare de mazare, legume mexicane, fasole verde pastai, salate (salata verde cu ceapa si ce o mai fi pe langa), cartofi (natur, piure sau inabusiti) , pilaf de orez cu legume, cu ciuperci, tocana de ciuperci, linte, fasole boabe (iahnie, facaluita), mamaliga, varza desarata calita, zacusca, salata de ardei copti, salata de sfecla rosie, salata de varza proaspata sau murata, castraveti murati, uneori dimineata se pot manca doar fructe: o banana si unul sau doua mere, sau portocale, pentru ceva dulce – prune , stafide, curmale sau smochine uscate (cu atentie, ca unele mai au si balauri adaugati si acelea trebuie evitate), ceaiuri de diferite feluri (menta, musetel, sunatoare, tei, cu una doua lingurite de zeama de lamaie stoarsa pt vitamine, cat mai variat …), cafea din cereale, uneori chiar o cafea slaba dimineata ,paine cu pasta de susan si miere sau dulceata/gem, cate putin nuci, alune de padure, caju, migdale. Si daca le rotesti sau combini in diverse feluri poti manca destul de variat, unele pot fi asezonate si cu mujdei …
Mai un pic si rasare stevia proaspata in gradina. Care o sa mearga direct intr-o oala cu bors. Sau mancare de stevie (care se poate combina cu orez, cu piure de cartofi, cu mamaliga …)
In postul asta am evitat pastele, pana acum, am facut mai mult mamaliga (chiar si de trei ori pe saptamana, merge combinata cu destul de multe lucruri). Unele alimente sunt din camara proprie (muraturi, vinete si ardei copti, sfecla rosie …), altele incercam sa le luam de la producatori bio, unele din piata, iar altele de la supermarket.